Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

penanjakan gunung bromo surabaya

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam– Ramlah. 06/02/2017 (hari 1), saya abdol kader & abdul somad yang berlaku sebagai supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam atau trip pakej percutian ke Bromo Malang Surabaya 4h3m dengan mengambil puan Ramlah & Group di Surabaya airpot International, pukul 20:15pm.

Sebelum bergerak ke hotel kawasan taman gunung Bromo, dinner di restaurant temapat dan kemudian, bergerak ke hotel, check in hotel kawasan taman nasional Bromo tengger semeru Surabaya – rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Bromo Surabaya, esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

puncak bukit cinta gunung bromo

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah. 07/02/2017, (hari 2) pukul 02:30am kami bersama puan Ramlah & Group memulakan program pakej percutian Bromo sunrise guna jeep menuju view terbaik untuk melihat sunrise Bromo dengan masa perjalanan 1 jam.

03:25am tiba sudah dipuncak terbaik sunrise Gunung Bromo, tapi sayang,, waktu itu kawasan Bromo tengger semeru ditutup kabus tebal, tapi masih untung semasa itu tak ada hujan. Sememangnya bulan januari – maret kawasan puncak Bromo selalunya tertutup kabus, sebab musim hijan kan, so,,, waktu itu melihat sunrise di Bukit Cinta Bromo.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

sebelum ke kawah gunung bromo

06:18am selepas melihat Bromo sunrise di bukit cinta gunung Bromo, kembali ke letak jeep gunung Bromo puncak area untuk meneruskan program lawatan ke Kawah Gunung Bromo yang merupakan destination ke 2 dalam Pakej Percutian Bromo, Surabaya.

Pukul 06:41am tiba sudah ditempat letak jeep dekat kawah gunung Bromo, masa itu puan Ramlah & Group guna perkhidmtana kuda Bromo untuk melawati kawah gunung Bromo, selepas bergambar naik kuda, langsung bergerak ke kawah Gunung Bromo Surabaya dengan masa perjalanan 15 minit.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

padang savana gunung bromo

07:37am selepas melawati kawah gunung Bromo balik ke tempat letak jeep Bromo semula untuk meneruskan program pakej lawatan gunung Bromo Surabaya ke destinasi seterusnya, iaitu melawati Padang Savana gunung Bromo dengan masa perjalanan 30 minit saja. Masa itu kami bersama puan Ramlah & Group tiba dipadang savana Bromo tepat pukul 08:05am.

Padang savana Bromo ini selalunya dilawati selepas melawati kawah gunung Bromo dan merupakan tempat menarik yang sepatutnya dilawati semasa trip pakej percutian Bromo sebab tempat ini memiliki spot terbaik untuk bergambar sekali foto prewedding.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

pasir berbisik gunung bromo

Selepas melawati padang savana Bromo trip pakej percutian diteruskan ke Pasir Berbisik Bromo. Tempat ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah gunung Bromo.  Pasir berbisik gunung Bromo ini meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program pakej percutian Bromo Surabaya.

Pasir berbisik gunung Bromo ini merupakan tempat menarik di kawasan taman national Bromo tengger semeru dan merupakan tempat pelancongan terakhir dalam program trip pakej percutian gunung Bromo.

Pukul 09:21am selepas melawati pasir berbisik Bromo, kembali naik jeep dan balik hotel gunung Bromo denagn masa 1 jam (bromo view hotel). Tiba di hotel gunung Bromo – breakfast dan rehat sebentar.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

ladang epal malang batu

10:00am check out hotel Gunung Bromo dan kemudian melajutkan program pakej percutian ke Malang atau tempat lawatan popular di Malang Batu, Surabaya, iaitu Ladang Epal Malang dengan masa perjalanan 3 jam.

Puas menikmati buah apel sekali pusing pusing di ladang epel, program pakej percutian diteruskan ke salah satu pusat dari pada bandar Malang Batu, iaitu Alon Alon kota Batu, salah satu tempat untuk relax dan dikawasan Alon Alon ini banyak tempat membelah beli yang bole kita orang lawati.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

seulawah grand view hotel

Selepas pusing pusing di Alon Alon, kami menghantar puan Ramlah & Group ke hotel malang (selawah grend view hotel) salah satu daripada hotel rakan kongsi ejen travel surabaya yang lengkap dengan swimming pool, akses Wi-Fi gratis di seluruh areanya dengan masa 25 minit.

Masa itu kami bersama puan Ramlah & Group tiba di hotel lebih kurang pukul 16:20pm dan masa itu pula kami menghantar dan tunjuk mana mana bilik hotel untuk group dari pada puan ramlah dan kemudian rehat untuk persiapan tour pelancongan esok hari.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

masjid jin turin malang batu

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah. 08/02/2017, (hari 3) pukul 08:00 selepas breakfast, kami memulakan Pakej percutian ke Malang Indonesia dengan melawati Masjid Jin Ajaib di desa Turin Malang selatan.

Masjid jin Malang yang juga disebut masjid tiban ini kunun dibina oleh bangsa Jin dalam masa satu malam sahaja, kini menjadi salah satu tempat pelancongan menarik yang terkenal dan selalunya ramai dengan dengan pelancong tempatan mahupun asing dan masjid ini meruapakn tempat favorite pelancong dari negeri jiran utamanya Malaysia.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

taman langit malang batu

Selepas explore dan bergambar di semua kawasan masjid jin, program pakej percutian ke tempat percutian menarik nan terbaru di kota Batu Malang, Surabaya iaitu Kampung Pelangi Malang dan Taman Langit dengan masa perjalanan 3 jam.

Puas menikmati taman langit Malang, masa itu puan ramlah meminta untuk makan tengah hari, so,, masa itu selepas melawati taman lagit puan ramlah & group kami hantar ke restaurant tempatan yang popular mempunyai masakan sedap di kawasan Malang, iaitu Warung Mbok Sri Malang Batu, Surabaya.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

omah kayu malang batu

Selepas makan tengah ari (lunch) di rumah makan mbok sri, masa itu kami bersama puan ramlah & group masih santai saja hingga pukul 12:45pm, dan sekitar pukul 13:00pm kami meneruskan lawatan ke Omah Kayu Malang dengan masa 20 minit.

Omah kayu ini mempunyai view yang dapat melihat semua kawasan bandar Malan Batu, selain itu cuaca di Batu ini sangat sejuk dan nyaman untuk trip bersama family atau dalam rangka bulan madu. Dan selepas pusing pusing di omah kayu, program trip pakej percutian diteruskan ke Goa Pinus atau Hutan Pinus macam di Jogja.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

goa pinus malang batu

Masa itu kami bersama puan rmlah & group tiba di goa lebih kurang pukul 16:00 dan masa itu pula group puan ramlah sangat senang, sebab walupun musim hujan selama program Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 4d3n tak ada hujan.

Selepas melawati Goa Pinus bergerak ke tempat membeli belah khas kota Malang Batu, Surabaya, iaitu Brawijaya. selepas dari tempat oleh oleh Brawijaya, kami hantar puan ramlah beserta group untuk pusing pusing dikawasan Bandar sekali ke tempat tempat shopping Malang area.

Selepas pusing pusing area kota Batu Malang, kami mengnatar puan ramlah & group ke restaurant warek (warung warek) untuk dinner, dan selepas makan malam kami hantar ke hotel semula. Tiba di hotel – rehat untuk persiapan prgram pelancongan Surabaya esok hari.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

taman selecta 1000 bunga

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah. 09/02/2017, (hari 4) pukul 07:30 kami bersama puan ramlah check out hotel dan kemudian kami hantar ke taman selecta atau taman 1000 bunga Batu Malang dengan masa 30 minit.

Selepas melawati taman bunga selecta, kami langsung bergerak tempat percutian menarik dan terbaru dikawasan Surabaya, iaitu Bukit Jaddih, tapi sebelum melawati bukit jaddih, masa itu kami menghantar puan ramlah & group ke pusat kerajinan kulit tanggulangi, salah satu tempat shooping yang berbahan dari kulit (original made in indonesia).

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

bukit jaddih madura surabaya

Selepas melawati tempat kerajinan kulit tanggulangin, kami lansung menghantar ke lokasi bukit jaddih di Madura Surabaya dengan melalui Suramadu Bridge yang merupakan jembatan terpanjang di indonesia masa ini dengan masa perjalanan 2 jam.

Selepas melawati bukit jaddih Surabaya, bergerak menuju salah satu restaurant terkenal di kawasan Surabaya, iaitu Bebek & Ayam Sinjay untuk makan tengah hari dan selepas makan tengah hari masa itu kami menghantar ke salah satu tempat shopping favorite pelancong Malaysia, iaitu Toko Batik Surabaya.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

makam sunan ampel surabaya

Selepas mengunjungi toko batik, program pakej percutian Surabaya Bromo Malang diteruskan ke Makam Sunan Ampel Surabaya (kanjeng raden rahmatullah) yang merupakan salah satu makam wali songo yang terletak di Surabaya.

Selepas ziarah makam sunan ampel denta, kami menghantar puan ramlah & group ke tempat shpping murah kawasan sunan ampel, kemudian meneruskan ke mall Surabaya dan tempat shopping murah lainnya di kawasan bandar Surabaya, masa itu puan ramlah & group memang teringin focus pada tempat tempat shopping dikawasan Surabaya.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Ramlah

juanda surabaya airport

Puas pusing pusing dan shopping di kawasan Surabaya, kami menghantar ke restaurant tempatan sekitar Surabaya untuk makan malam (dinner) dan selepas makan tengah malam kami bersama puan ramlah & group bergerak ke Surabaya airport.

Masa itu kami bersama puan ramlah & group di airport pada masa petang sebab, flight puan ramlah & group 20:47pm. Dan masa itu pula program Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang atau trip pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam, bersama puan ramlah & group, finish.

Demikian cacatan kami semasa Pakej Pelancongan Surabaya Bromo Malang bersama puan ramlah & Group. Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya, Kawah Ijen, Gunung Bromo, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


Pilihan Pakej Percutian Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu :

Pakej Surabaya Bromo Malang 4 Hari 3 Malam

Mungkin Anda juga menyukai