Cantiknya Suramadu Bridge Surabaya

Cantiknya Suramadu Bridge Surabaya

 

Cantiknya Suramadu Bridge SurabayaSuramadu Bridge atau Jambatan Suramadu merupakan salah satu tempat percutian Surabaya yang paling menarik serta tarikan pelancong ke Surabaya yang mesti dilawati. Suramadu Bridge ini adalah jembatan yang melintasi Selat Madura, menghubungkan Pulau Jawa dan Pulau Madura, Surabaya, Indonesia. Bridge yang mempunyai Panjang 5.438m ini dibuka secara rasmi oleh Presiden Megawati Soekarnoputri pada 20 Ogos 2003 dan merupakan jembatan terpanjang di Indonesia saat ini. Dan pembinaan jambatan ini bertujuan mempercepat pembangunan di Pulau Madura, meliputi infrastruktur dan sektor ekonomi di Madura, yang agak ketinggalan dibandingkan dengan kawasan lain di Provinsi Jawa Timur.

Tempat Pelancongan Menarik Di Surabaya

Jambatan Suramadu sendiri berfungsi sebagai persimpangan dari pulau Jawa ke Madura juga dapat digunakan sebagai daya tarik Pelancongan, ini tentunya salah satu daya tarikan pelancong yang datang untuk cuba menyeberangi melalui Jambatan Suramadu, dari itulah jembatan ini dicategorikan tempat percutian menarik di Surabaya.

Suramadu adalah jenis pelancongan baru yang menawarkan para pelancong keindahan Selat Madura dan Jambatan Suramadu dari bahagian bawah. Dan biasanya para pelancong menikmati keindahan Selat Madura dari jambatan, jika petang datang suasana di jambatan semakin menakjubkan kerana lampu berwarna-warni yang menghiasi jambatan itu.

Para pelancong yang ingin menikmati keindahan jembatan suramadu boleh menggunakan perkhidmatan bot khas (Boat Cokroaminoto) dan Bot akan membawa pelancong sekitar selama kira-kira sejam, bot ini boleh mengandungi hampir 20 penumpang dengan beberapa kemudahan yang disediakan seperti buoys. Dan masa paling sesuai untuk menikmati keindahan Suramadu Bridge Surabaya ini adalah pagi pukul 05:00AM – 06:30AM  atau petang (05:00PM – 07:00PM).

Jika anda melakukan program Pakej Percutian Bromo atau Percutian ke Malang dengan start dari Surabaya airport, maka anda ada masa untuk menikmati keindahan Suramadu Bridge, Surabaya City, East Java ini, jika start dari Malang Batu (airport / stasen) maka anda memerlukan masa perjalanan 3 jam.

Sekian maklumat mengenai Suramadu Bridge Surabaya Indonesia, Untuk maklumat lebih lengkap mengenai pakej Percutian Surabaya, bajet percutian Surabaya, sila hubungi contact yang telah kami sediakan.

Tempat Pelancongan Menarik Di Indonesia

Mungkin Anda juga menyukai