PESANTREN

Pesantren Nurul Qur’an Al Istiqamah

Nurul Qur’an Al Istiqamah merupakan salah satu pesantren yang di asas oleh Ustaz Abdul Hanan yang berada di Desa Sumberbendo, Kecamatan Sumberasih, Kabupaten Probolinggo, Surabaya, Jawa Timur.

Kanak – kanak yang belajar di pesantren setakat ini 51 anak yang terdiri dari beberapa tingkatan, iaitu Taman Kanak-Kanak (TK), Sekolah Dasar (SD), Sekolah Menengah Pertama (SMP), Sekolah Menengah Atas (SMA).

Nurul Qur’an Al Istiqamah dibina dan di asas oleh ustaz Abdul Hanan sekali owner travel agent surabaya travel yang bermula tahun 2018, setakat itu kanak kanak belajar di rumah milik ustaz Abdul Hanan.

Pesantren Nurul Qur’an focus pada pebelajaran Al – Qur’an dan Tarannum atau Tilawatil Qur’an, kerana ustaz hanan sendiri merupakan salah satu Qori’ antar negeri.

Cos pembinaan Nurul Qur’an Al Istiqamah tidak bergantung pada kerajaan, yakni sejauh ini cos pembinaan pesantren bersumber dari untung travel agent surabaya yang oleh ustaz hanan kelola.

So.. Setiap untung dari travel yang ustaz hanan dapat, maka sebahagiaan untung, oleh ustaz hanan dimasukkan pada cos pembinaan Pesantren Nurul Qur’an Al Istiqamah.

Pakej Percutian Ziarah Pesantren di Surabaya

Sebahagiaan customer yang ambik Pakej Percutian Surabaya dari Malaysia, Singapore, Thailand dan pelancong tempatan ramai ziarah atau lawati Nurul Qur’an Al Istiqamah untuk berjumpa dengan budak budak pesantren, antara costomer yang datang lawat pesantren :

Puan Hajah Hamimun (facebook “Hamimun Husin”) dan family dari Malaysia. Masa itu puan hamimun ambik pakej Surabaya Bromo Malang 5 Hari 4 Malam.

Dihari ke 2 selepas trip pakej percutian Gunung Bromo, puan hamimun dan family teringin jumpak dengan budak budak.

So.. masa itu selepas dari Gunung Bromo, crew agent Surabaya travel hantar beliau berjumpa dengan ustaz hanan sekali budak budak di pesantren Nurul Qur’an.

Pesantren Nurul Qur'an Al IstiqamahBapak Rizal & Ibu Atiqah dari Singapore. Masa itu Bapak Rizal & Ibu Atiqah guna perkhidmatan travel agency Surabaya dengan program pakej Percutian Bromo Malang Surabaya 6 hari 5 Malam.

Di hari 3 Bapak Rizal & Ibu Atiqah ziarah pesantren Nurul Qur’an Al Istiqamah dan Alahmdulillah dapat berjumpa dengan budak budak. Masa itu gambar diambil depat rumah atau tempat duduk ustaz Abdul Hanan.

Cegu Rohaya & Family dari Malaysia. Masa itu cegu rohaya dan family guna perkhidmatan agensi Surabaya travel dengan program Pakej Percutian Bromo, Malang Batu, Surabaya 5 hari 4 malam.

Di hari 2 cegu memintar kepada supir agency surabaya travel untuk dihantar ziarah pesantren NuruL Qur’an dengan niat bederma sekali berjumpa budak – budak pesantren Nurul Qur’an Al Istiqamah.

Ibu Suhara & Family dari Singapore. Masa itu Ibu Suhara & Family guna perkhidmatan agent surabaya travel dengan trip Pakej Percutian ke Malang, Gunung Bromo, Surabaya 5 hari 4 malam.

Sebelum tibda di Surabaya, masa itu ibu Suhara sudah call ustaz hanan, untuk pergi ziarah pesantren Nurul Qur’an dan jumpa dengan budak budak.

So.. masa itu hari ke 2 selepas program pelancongan Gunung Bromo, Ibu Suhara & Family kami hantar ke tempat duduk ustaz Abdul Hanan.

Pesantren Nurul Qur'an Al IstiqamahMasa itu Ibu Suhara & Family datang ziarah pesantren selepas lawatan Gunung Bromo +- pukul 14:00 waktu Surabaya.

Memang waktu sesuai untuk berjumpa budak budak di pesantren Nurul Qur’an Al Istiqamah, selepas shalat dzuhur, sebab kalau pagi, budak budak semua pergi sekolah.

Selain melancong ke saudara mara di kediri dan lawat Gunung Bromo Malang Surabaya, masa itu Ibu Suhara & Family cakap menghantar uang kutipan dari kawan kawan majlis di Singapore.

Alhamdulillah.. masa itu selain berziarah saudara mara dan pergi ke tempat pelancongan menarik di Surabaya, beliau Ibu Suhara & Family berjumpa pula dengan budak budak pesantren Nurul Qur’an Al Istiqamah.

Tiada dapat kemampuan dan kekuatan untuk membalas semua apa apa yang sudah di dermakan, namun kami crew travel agent surabaya teravel mengucapkan terima kasih dan berdo’a .جَزَاكُمُ اللهُ خَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء

Setakat ini Nurul Qur’an Al Istiqamah berjaya membina surau, dan untuk bilik mandi, tandas, classroom dan lain lain dengan izin Allah, In Shaa Allah akan berkelanjutan.

Masa yang sesui untuk ziarah pesantren Nurul Qur’an Al Istiqamah, pukul 13:00  – 16:30, kerana belajar mengajar bermula dari pukul 17:00 – 21:00.

Terima kasih kepada tuan / puan yang sudah menggunakan perkhidmatan travel agency kami. Dengan menggunakan perkhidmatan travel ajen kami, bermakan tuan puan sudah mendermakan sebahagiaan rizqi untuk cos pembinaan Pesantren Nurul Qur’an Al Istiqamah.

Sekiranya tuan / puan teringin melihat sebaghagian aktiviti di Pesantren Nurul Qur’an Al Istiqamah, sila lihat facebook Nurul Qur’an Al Istiqamah.

Pesantren Nurul Qur’an Al Istiqamah Surabaya