Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Dila Rasol

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Dila Rasol

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Dila Rasol

puncak penanjakan 1 bromo

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Dila Rasol. Hari sabtu 07/04/2018 (hari ke 1) Saya abdol kader dan kawan bapak sali yang masa itu berlaku sebagai supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam dengan mengambil miss Dila Rasol & Family di airport Surabaya tepat pukul 15;47pm.

Selepas itu bergerak ke hotel dekat Gunung Bromo, tapi waktu itu sebelum ke hotel gunung Bromo kami menghantar untuk makan malam di salah satu restaurant bandar surabaya dan kemudian bergerak ke hotel kawasan taman Bromo tengger Semeru – check in dan rehat untuk persiapan trip pakej percutian Surabaya Bromo, esok.

Pakej Lawatan Ke Surabaya, Bromo Malang

Hari ahad 08/04/2018 (hari ke 2) aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Dila Rasol atau pakej percutian Surabaya Bromo Malang 4 hari 3 malam bersama miss Dila Rasol & Family kami mulakan dengan lawatan ke puncak penanjakan Bromo guna jeep. 03;00am kami bergerak ke puncak (guna jeep bromo) dengan masa perjalanan 1 jam, *(lihat maklumat mengenai spot terbaik sunrise di bromo).

Masa itu cuaca Gunung Bromo memang cerah, tapi,, cuaca Bromo terlampau sejuk, sejuuuk sangat. Masa itu tiba di puncak gunung Bromo sekitar pukul 03;57am, dan sebalum kemunculan Bromo sunrise kami kupi kupi dulu di puncak area hingga pukul 05;00.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Dila Rasol

puncak penanjakan 1 bromo

Pukul 05;00 kami bergerak ke puncak Bromo atau spot terbaik untuk melihat Bromo sunrise dengan masa 5 minit. Masa itu sunrise di Bromo tanpak sangat cantik tepat pukul 05;13. Puncak penanjakan Bromo merupakan tempat yang sentiasa ramai pelawat sebab tempat ini merupakan tempat menarik di kawasan Bromo, Surabaya.

06;20 selepas program Bromo sunrise trip pakej percutian diteruskan ke padang savana Bromo, biasanya selepas dari puncak melawati kawah bromo, tapi masa tu mis dila tak pergi kawah Bromo, sebab bapak mak dia penat dan tak kuat sejuk, jadi masa langsung menghantar ke padang savana Bromo *(lihat maklumat padang savana bromo).

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Dila Rasol

padang savana bromo

Masa itu kami tiba di padang savana Bromo tepat pukul 06;51, tapi masa tu lama sangat di padang savana Bromo, sebab masa itu tak setakat melawati padang savana Bromo, tapi juga melawati bukit teletubbies Bromo sekali yang berhampiran saja dengan padang savana Bromo, Surabaya.

Bukit Teletubbies Bromo ini meruapakan destinasi pelancongan dikawasan teman nasional Bromo tengger semeru yang sangat menarik. Tempat ini sentiasa dilawati oleh pelancong semasa melawati padang sabanna gunung Bromo, sebab tepat pelancongan ini berhampiran sahaj dengan Padang savana gunung Bromo, Surabaya.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Dila Rasol

pasir berbisik bromo

Selepas melawati padang savan Bromo sekali melawati bukit teletubbies, trip pakej percutian diteruskan ke desinasi terkhir dari pada program pakej percutian Bromo Surabaya, iaitu pasir berbisik yang juga disebut whispering sand Bromo, Surabaya.

Nama Pasir Berbisik Gunung Bromo dikawasan taman nasional Bromo tengger Semeru ini bermula dari sebuah filem yang bertajuk Pasir Berbisk Gunung Bromo dibuat oleh seorang pengarah kondang bernama Garin Nugroho, beliau adalah pengarah pertama pencipta asal muasal dari Pasir Berbisik, *(lihat maklumat mengenai pasir berbisik bromo).

Puas menikmati keindahan pasir berbisik Gunung Bromo, balik hotel dengan masa 20 minit, masa itu sebentar saja masa balik hotel Bromo, sebab masa itu guna hotel bromo permai, salah satu hotel terdekat dengan Gunung Bromo Surabaya. 08;37am kami tiba di hotel sudah, lepas itu mandi – breakfast – kemudian meneruskan perjalanan ke Muzium Angkut di Malang Batu dengan masa perjalanan 3 jam.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Dila Rasol

muzium angkut malang batu

12;23 tengah hari tiba di muzium angkut Malang sudah. Muzium Angkut Malang adalah tempat percutian Surabaya terbaru dan tarikan pelancong yang terletak di Kota Batu, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia. Muzium Malang ini terletak di kawasan seluas 3.8 hektar di lereng Gunung Panderman dan mempunyai lebih dari 300 koleksi pengangkutan tradisional dan moden.

Masa itu kami  pusing pusing di muzium angkut selama 3 jam lebih, sebab tempat ini memiliki beberapa zona lawatan, dianataranaya ; Benua Asia, Eropah,  Amerika, Sunda Kelapa, Batavia dan Eropa yang di setting seakan-akan berada di kota Perancis dengan mobil-mobil kuno eropa.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Dila Rasol

seulawah grand view hotel

Selepas melawati semua destinasi atau zona di muzium angkut Malang, check in hotel seulawah grend view (3 bintang) dan rehat untuk persiapan trip pakej percutia Malang Surabaya esok. 

Seulawah Grand View adalah salah satu daripada hotel rakan kongsi (contract rate) ejen travel surabaya kami yang menawarkan penginapan dengan kolam renang (swimming pool), dan semua bilik dilengkapi dengan bilik mandi peribadi. Selipar dan kelengkapan percuma disediakan untuk kemudahan anda. Anda boleh mengakses Wi-Fi secara percuma.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Dila Rasol

ladang epal malang batu surabaya

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Dila Rasol. Hari isnin 09/04/2018 (hari ke 3), pukul 07;00 selepas breakfast kami menghantar miss Dila Rasol & Family ke Ladang Epal Malang yang merupakan tempat lawatan menarik yang berisi aktiviti petik apel Malang, tak setakat itu, selain dapat memetik buah epal kita juga dapat menikmati sepuasnya.

Selepas puas menikmati dan pusing pusing di ladang epel Malang Malang, trip pakej percutian Surabaya Bromo Malang diteruskan ke taman seribu bunga selecta Malang yang juga disebut taman selecta Batu dengan masa 20 minit.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Dila Rasol

taman bunga malang batu surabaya

09;21am kami bersama miss Dila Rasol & Family sudah tiba di taman 1000 bunga Malang. Taman Bunga di Malang ini sentiasa dilawati oleh pelancong tempatan mahupun asing, sebab tempat ini memang sangat menarik dan patut kita lawati semasa melakukan program percutian Surabaya.

Taman Bunga Malang ini banyak memiliki macam macam bunga yang indah dan selain taman bunga tempat ini juga mempunyai tempat bermain untuk anak anak, tentu tempat ini sangat sesuai untuk percutian keluarga.

Selepas melawati taman 1000 bunga kami menghantar ke resturant tempatan, masa itu kami hantar ke Warung Mbok Sri, salah satu restaurant rekommended di Malang Surabaya, Jika anda ada trip pakej percutian ke Malang selaunya client saya bawa makan kat sini, sebab makanan, sedap sangat, halal dan service pun sangat ok sangat.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Dila Rasol

omah kayu malang batu surabaya

Selepas makan tengah hari trip pakej percutian Surabaya Bromo Malang diteruskan ke Omah Kayu, salah satu tempat pelancongan menarik yang terdiri dari rumah rumah yang dibina dari bahan kayu, dan tempat ini berhampiran saja dari Coban Rondo Waterfall.

Biasanya tempat ini dilawati selepas melawati coban rondo waterfall Malang, tapi masa itu waterfall tak masuk dalam pakej pelancongan. Dan selepas melawati Omah Kayu program trip pakej percutian Surabaya Bromo Malang diteruskan ke Taman Langit Malang dalam masa perjalanan 5 minit.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Dila Rasol

taman langit malang batu surabaya

Taman Langit Malang ini meruapakan destinasi atau tempat percutian di Malang Surabaya yang terbaru. Orang yang datang Malang sudah tentu tidak ketinggalan untuk visit di ladang epal dan Taman Langit.

16;49pm kami menghantar miss Dila Rasol & Family ke Alon Alon kota Batu, salah satu pusat shopping dan bandar di Malang Batu yang sentiasa ramai dengan pelawat. Dan selepas dari alon alon kami menghantar ke belah beli atau pusat oleh oleh khas kota Batu Malang. Kemudian kami bersama miss Dila Rasol & Family, dan masa itu kami tiba hotel sekitar pukul 20;32pm.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Dila Rasol. Hari selasa 10/04/2018 (hari ke 4), tepat pukul 08;00 selepas breakfast kami bergerak bersama miss Dila Rasol & Family ke destinasi percutian terbaru di Madura Surabaya, iaitu Bukit Jaddih. Dan sebelum menghantar ke bukit jaddih kami menghantar ke kedai kain batik di Surabaya, selepas belah beli Bati, kami langsung bergerak ke Bukit Jaddih.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Dila Rasol

bukit jaddih madura surabaya

Masa itu kami tiba di bukit jaddih tepat pukul 12;17pm. Bukit jaddih ini selalunya menjadi destinasi terakhir dari pada pakej percutian Surabaya, sebab tempat pelancongan ini berhampiran dengan airport.

Selepas bergambar dan pusing pusing dikawasan bukit jaddih kemi langsung menghantar ke airport Surabaya dengan melalui Suramadu Bridge dengan masa perjalanan 30 minit dan masa itu pula Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Dila Rasol, atau program pakej percutian Surabaya Bromo Malang 4 hari 3 malam, bersama cik dilla rasol & family, finish.

Demikian cacatan kami semasa Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam” bersama miss dila & family. Untuk informasi pakej percutian Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


Pilihan Pakej Percutian Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu :

Pakej Percutian Ke Surabaya, Bromo Malang

Mungkin Anda juga menyukai