Best Spot Sunrise Di Bromo Surabaya

Best Spot Sunrise Di Bromo Surabaya

Best Spot Sunrise Di Bromo SurabayaGunung Bromo adalah gunung berapi yang masih aktif dan terkenal sebagai tempat pelancongan terbaik sekaligus tempat percutian Surabaya yang sentiasa ramai dengan pelancong tempatan mahupun asing. Gunung Bromo Surabaya yang terletak di taman nasional Bromo tengger ini menjadi tumpuan pelacong dalam dan luar negara kerana statusnya sebagai gunung berapi yang aktif dan popular memiliki Sunrise yang sangat indah nan terbaik di Surabaya, Jawa Timur, Indonesia. Bentuk Gunung Bromo bertautan antara lembah dan ngarai dengan kaldera atau lautan pasir seluas sekitar 10 kilometer persegi.

Tempat Terbaik Melihat Sunrise di Bromo

Majoriti pelancong yang melakukan percutian Bromo Surabaya hanyalah untuk melihat keindahan sunrise gunung Bromo sekali melawati tempat percutian menarik di sekitar Gunung Bromo. Perlu diktahui, bahwa ada 3 tempat terbaik melihat Sunrise di Gunung Bromo (3 Best Spot Sunrise di Bromo Surabaya) yang sepatutnya di lawati semasa melakukan percutian atau melancong ke Gunung Bromo Surabaya, iaitu ;


1. Penanjakan 1 Bromo

Best Spot Sunrise Di Bromo SurabayaGunung penanjakan atau penanjakan Bromo adalah view point terbaik (best spot sunrise di bromo surabaya), yang memiliki ketinggian 2.770mdpl. Untuk melawati view ini semua pelancong di wajibkan menggunakan Jeep Bromo, sebab laluan menuju puncak penanjakan ini sangat mencabar.

Sekiranya anda ingin mendapatkan gambar yang bagus dan view terbaik, sepatutnya bergerak lebig awal, maksimum pukul 03am dari hotel area gunung Bromo, sebab view ini sentiasa full pelancong dan program utama dalam pakej percutian Bromo Surabaya.


2. Seruni Point Gunung Bromo

Best Spot Sunrise Di Bromo SurabayaSruni view bromo point atau penanjakan 2 Gunung Bromo adalah salah satu Best Spot Sunrise Di Bromo Surabaya atau view terbaik untuk melihat keindahan Sunrise semasa melawati taman nasional Gunung Bromo tengger semeru.

Untuk mencapai view ini semua pelancong sepatutnya menggunakan perkhidmatan Jeep dan hiking selama 30 minit. Selain menjadi tempat melihat Sunrise, tempat ini biasanya digunakan untuk mengambil gambar milky way oleh ahli milky way photography, sebab tempat ini merupakan view terbaik untuk melihat Bromo Milky Way.


3. Bukit Kingkong Gunung Bromo

Best Spot Sunrise Di Bromo SurabayaBukit kingkong atau Kingkong Gunung Bromo adalah tempat percutian untuk melihat Sunrise yang memiliki ketinggian lebih rendah dari Pananjakan, iaitu 2.600mdpl dan masih terletak dikawasan taman nasional Bromo tengger semeru.

Tempat percutian ini bole dilawati selepas program sunrise di puncak gunung penanjakan 1, sebab tempat ini sangat berhampiran dengan view point 1 dan love hill. Dan selain dijadikan tempat untuk melihat Sunrise, tempat percutian ini sentiasa dijadikan tempat camping Bromo.


Demikian maklumat mengenai “Best Spot Sunrise Di Bromo Surabaya”. Untuk informasi pakej percutian BromoKawah Ijen Surabaya, Hiking Semeru Surabaya, Percutian ke Malang Batu Surabaya, pakej ground Surabayasewa kuda Bromo dan kemudahan pelancong dll,  sila hubungi contact travel ejen percutian kami.

PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Tempat Percutian Menarik Di Surabaya

Mungkin Anda juga menyukai