Kawah Gunung Bromo Surabaya

Kawah Gunung Bromo Surabaya

Kawah Gunung Bromo SurabayaGunung Bromo adalah salah satu tempat percutian Surabaya yang terletak di kawasan taman nasional Bromo Tengger Semeru, Surabaya, Jawa Timur Indonesia. Gunung yang terletak di Surabaya ini menjadi tempat percutian terbaik nan menarik, sehingga sentiasa ramai dengan pelancong tempatan mahupun asing di sepanjang tahun.

Gunung Bromo juga salah satu tempat percutian yang selalu memberikan banyak nuansa alam luar biasa, maka dari itulah selalu ramai yang mau melancong ke Gunung Bromo.

Kawah Gunung Bromo SurabayaKetika Anda melancong ke Bromo, ada banyak tempat sekitar gunung Bromo yang bole di lawat, diantaranaya Penanjakan 1 (tempat terbaik melihat Bromo Sunrise) Love Hill atau Bukit Cinta – Padang Savanna dan Pasir Berbisik.

Dan ada satu tempat pelancongan lagi yang wajib dilawat, iaitu   Kawah Bromo (Bromo Cratersebuah kawah aktif sekaligus fenomena alam luar biasa yanng juga di jadikan salah satu destinasi menarik oleh pelancong, dari itulah gunung ini terkenal di dunia travelling baik pelancong asing ataupun pelancong domestik.

Kawah Bromo, Jawa Timur Surabaya

Kawah Gunung Bromo SurabayaUntuk menikmati keindahan kawah, semua pelancong diharuskan memakai jasa perkhidmatan Jeep Bromo atau Motor Trail hingga tempat letak parking jeep, dari tempat parking, para pelancong boleh jalan kaki sekitar 2km.

Selain jalan kaki pelancung bole guna perkhidmatan Kuda dengan melewati Pura Suci Suku Tengger, sebuah pure untuk perayaan hari raya Yadnya Kasada menuju titik start hiking ke puncak kawah dengan menaiki kira-kira 250 anak tangga untuk mencapai ke bibir puncak kawah.

Kawah Gunung Bromo SurabayaSesampai di puncak kawah, anda akan dimanjakan oleh pemandangan alam berupa fenomena gunung berapi aktif, dan keindahan tempat pelancongan sekitar taman nasional Surabaya, berupa hamparan lautan pasir Gunung Bromo sekaligus melihat Gunung tertinggi di Jawa, iaitu Semeru Mahameru, 3.676mdpl.

Jom,,!! Melancong ke Gunung Bromo, Surabaya. Sekiranya anda nak pergi ke Bromo, masa terbaik lagi sesuai untuk trip pakej percutian Surabaya Bromo, bermula dari bulan april – awal november, itulah bulan bulan terbaik untuk pergi cuti ke tempat percutian di Surabaya.

Demikian sekadar maklumat tentang Bromo Crater Surabaya. Untuk maklumat lengkap mengenai Pakej percutian Bromo, Pakej Percutian ke Malang, Kawah Ijen Surabaya, Hiking Semeru Surabaya, Malang Batu, pakej ground ke Surabaya, paket tour Bromo, Bajet percutian ke surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN SURABAYA BROMO, JAWA TIMUR :

Kawah Gunung Bromo Surabaya Indonesia

Mungkin Anda juga menyukai