Taman Nasional Bromo Tengger Semeru

Taman Nasional Bromo Tengger Semeru

Taman Nasional Bromo Tengger SemeruTaman Nasional Bromo Tengger Semeru adalah kawasan gunung berapi terbesar di wilayah Surabaya, Jawa Timur dan satu-satunya kawasan di Indonesia yang mempunyai laut pasir yang biasa disebut laut pasir tengger Bromo (The Tengger Sand Sea) yang merupakan kaldera gunung api purba tengger.

Gunung Bromo juga merupakan taman nasional di Indonesia, berada di Surabaya, Jawa Timur, Indonesia yang popular sebagai tempat percutian menarik di Surabaya, sebab itulah ramai pelancong yang berminat dengan program Pakej Percutian Surabaya Bromo.

Tempat Percutian atau Pelancongan Taman Bromo Tengger Semeru Surabaya ini mempunyai beberap pergunungan dan lembah seluas 50.273,3 hektar. Terdapat beberapa gunung di dalam Kaldera Gn.Tengger antara lain; Gn.Bromo (2.392m) Gn. Batok (2.470m) Gn.Kursi (2,581m) Gn.Watangan (2.662m) Gn.Widodaren (2.650m). dan mempunyai empat buah tasik (Ranu) taitu: Ranu Pani, Ranu Regulo, Ranu Kumbolo dan Ranu Darungan.

Tempat Pelancongan Kawasan Bromo Tengger Semeru Surabaya

Percutian Gunung Semeru Tengger

Gunung Semeru Surabaya adalah objek wisata yang terdapat di kawasan Taman nasional Bromo Tengger Semeru, Gunung ini merupakan gunung tertinggi di pulau Jawa dengan ketinggian 3.676 M dari aras laut (puncak Mahameru). Pada tahun 1913 dan 1946 Kawah Jonggring Saloka memiliki kubah dengan ketinggian 3.744,8 M hingga akhir November 1973. Bagi Pelancong tempatan ataupun luar negara, Semeru Mahameru ini menjadi destinasi pelancongan Surabaya Jawa Timur. * Lanjut, lihat ulasan Pakej Hiking Gunung Semeru.

Percutian Ranu Pane Surabaya

Ranu Pani (Ranu Pane Lake) adalah objek wisata berupa tasik di Desa Ranu Pani, Kecamatan Senduro, Kabupaten Lumajang, Surabaya, Jawa Timur. Ranu Pani adalah sebahagian dari taman nasional Bromo Tengger Semeru. Semula luas Ranu Pani Surabaya berkisar satu hektar lebih, namun kini dianggarkan tinggal 0.75 hektar akibat kadar pemendapan yang cepat.

Ranu Pani Surabaya salah satu tempat percutian Surabaya sekali visit percutian pendaki yang akan melakukan pendakian ke Gunung Semeru. Ranu pani merupakan desa terakhir sebelum Gunung Semeru yang menjadi salah satu tempat pelancongan kegemaran bagi pecinta Pendakian Ke Semeru Mahameru kerana tasik ranu pane Surabaya merupakan transit trekking Mendaki Ke Ranu Kumbolo dan satu satunya laluan mendaki gunung semeru Surabaya.

Percutian Ranu Kumbolo Surabaya

Ranu Kumbolo Surabaya adalah sebuah tasik di kaki gunung semeru Kabupaten Lumajang, Jawa Timur, Ranu Kumbolo ini juga berada dikawasan taman nasional Bromo Tengger Semeru yang terletak di pegunungan tengger. Tasik ini mempunyai luas 15 hektar dan merupakan tempat pelancongan alam sekitar bromo dan menjadi tempat transit untuk Pendaki Gunung Semeru.

Letak Ranu Kumbolo ini berada di ketinggian 2.400 mdpl yang mempunyai sumber air bersih bagi para pendaki dengan debit air yang banyak, maka tidak hairan jika para pendaki atau pecinta trekking semeru suka melakukan aktiviti camping di ranu kumbolo, lebih-lebih di lokasi Ranu Kumbolo sudah sedia kemudahan camping dan tempat berkumpulnya pecinta pelancongan mendaki Gunung Semeru. 

Ranu Kumbolo Surabaya mempunyai pesona indah berupa Sunrise dan Sunset Ranu Kumbolo yang menjadi daya tarik tersendiri bagi para pelawat Danau Ranu Kumbolo, Namun selain Sunset dan Sunrise Ranu Kunbolo ada lagi yang menjadi tujuan para pelancong bercuti ke ranu Kumbolo iaitu menyaksikan fenomena Milky Way Di Ranu Kumbolo, khususnya bagi Milky Way Photography. *Lihat Pakej Hiking Ranu Kumbolo.

Percutian Gunung Bromo Surabaya

Gunung Bromo Surabaya adalah sebuah gunung berapi aktif di Jawa Timur, Indonesia. Gunung Bromo termasuk dalam kawasan taman nasional Bromo Tengger Semeru yang mempunyai ketinggian 2.329 meter di atas permukaan laut. Gunung Bromo terkenal sebagai objek pelancongan terbaik di Surabaya, indonesia dengan keindahan matahari terbit-nya (Bromo Sunrise) yang dapat di nikmati dari puncak gunung punanjakan (spot terbaik untuk melihat Sunrise dan pelancongan Milky Way).

Selain Sunrise, Gunung Bromo Surabaya juga mempunyai tempat pelancongan yang mesti dilawati semasa anda melakukan trip pakej percutian ke Gunung Bromo Surabaya, iaitu Kawah Gunung Bromo, Padang Savana dan Pasir Berbisik. Untuk sampai ke semua tempat pelancongan sekitar gunung Bromo tersebut, kita diperlukan pengangkutan khusus, iaitu Jeep Bromo yang memang sudah disediakan khusus pelancong yang sedang mengikuti program pakej percutian di Gunung Bromo Surabaya.

Percutian Madakaripura Waterfall Surabaya

Madakaripura Surabaya merupakan tempat percutian menarik dan terbaik yang juga masih berada di kawasan taman nasional Bromo Tengger Semeru. Air terjun setinggi 200 meter ini merupakan air terjun tertinggi di Pulau Jawa dan tertinggi kedua di Indonesia.

Madakaripura Waterfall berbentuk ceruk yang dikelilingi bukit-bukit yang menitiskan air pada seluruh bidang tebingnya seperti layaknya sedang hujan. Dan Madakaripura juga merupakan tempat lawatan di Surabaya yang wajib dilawati semasa melakukan trip pakej percutian ke gunung Bromo Surabaya, sebab tempat percutian ini salah satu tempat pelancongan dekat gunung Bromo, *Lihat Pakej Percutian Gunung Bromo Maakaripura.

Itulah sedikit maklumat mengenai Taman Nasional Bromo Tengger Semeru TNBTS. Untuk informasi trip pakej pelancongan ke Surabaya, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen surabaya kami.


Pilihan pakej percutian Gunung Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu, Surabaya :

Taman Bromo Tengger Semeru (Bromo Tengger Semeru Park)

Thanks for your sharing Our post

Mungkin Anda juga menyukai

Open chat