Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu

Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu

Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak SewuPakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu adalah sebuah pilihan pakej percutian Surabaya yang di mulakan lawatan ke Gunung Ijen untuk melawati kawah warna biru Ijen sekali menyaksikan secara langsung salah satu fenomena alam terindah, iaitu Blue Fire Ijen, kemudian dilanjutkan melawati salah satu waterfall yang disebut niagara waterfall di Surabaya, Indonesia, iaitu Tumpak Sewu, *(lihat info tumpak sewu waterfall), kemudian dilanjutkan dengan program pakej percutian Bromo Sunrise sekali melawati tempat menarik sekitar taman nasional Gunung Bromo Surabaya.

Pakej Percutian Ke Bromo Ijen Tumpak Sewu

Pakej Percutian Surabaya Bromo Tumpak Sewu ini sesuai untuk pelancong yang mempunyai masa pengembaraan 4 hari 3 malam di Surabaya, sebab trip ini merupakan trip pakej Surabaya 4 hari 3 malam yang sangat diminati oleh pelancong tempatan mahupun asing yang gemar dengan trip adventure. Dan sekiranaya anda berminat dengan Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu Surabaya ini, anda boleh memulakan dari Surabaya, Malang, Banyuwangi, Jogja atau Bali dengan itinerary pakej percutian sebagai berikut :

HARI KE 1 : SURABAYA AIRPORT – HOTEL KAWASAN KAWAH IJEN SURABAYA

 • Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen Tumpak sewu, kami mulakan dengan mengambil anda di bandara Surabaya / Malang, kemudian bergerak menuju ke hotel dekat kawah Ijen Surabaya (perjalanan kurang lebih 5 – 6 jam)
 • Sampai di kawasan hotel Ijen Surabaya, check in dan istirahat untuk persiapan hiking ke puncak Kawah Ijen Surabaya nantinya.

HARI KE 2 : HIKING IJEN – BLUE FIRE IJEN – IJEN SUNRISE – HOTEL GUNUNG BROMO SURABAYA

 • 01.30am persiapan tour Ijen, pada pukul 02.00 berangkat menggunakan mobil private tour menuju paltuding Ijen / tempat di mulakan trekking ke puncak gunung Ijen Surabaya selama 30 menit.
 • Sampai area parkir / paltuding Ijen, memulai pendakiap menuju puncak Ijen Crater selama 1,30 jam. Tiba di puncak Ijen, waktunya kita menikmati keindahan pemandangan Ijen Crater yang terdiri dari danau asam luas berwarna hijau toska disertai kepulan asap volcano ijen crater, Blue Fire Ijen, dan disini anda akan melihat secara langsung aktiviti penambang belerang Ijen yang melawan curamnya tebing kawah Ijen.
 • Setelah selesai menikmati blue flame Ijen, kembali ke paltuding (tempat start hiking semula), kemudian kembali ke hotel, brekafast – check out hotel dan kemudian kami menghantar anda ke hotel kawasan Bromo dengan masa 3 jam.
 • Tiba di hotel dekat Gunung Bromo Surabaya, check in hotel dan istirahat untuk persiapan program tour Bromo Sunrise Surabaya esok hari.

HARI KE 3 : GOA TETES WATERFALL – TUMPAK SEWU WATERFALL – HOTEL BROMO SURABAYA

 • 06;00 bergerak ke letak Tumpak Sewu Waterfall dengan masa perjalanan 3 jam dengan mengarahkan ke kota Lumajang, Surabaya. dan sepatutnya kita tiba di waterfall pukul 9 dan maksimum pukul 10, sebab kalo kita orang tiba di waterfall pukul 11+ terkadang watefall tak tanpak sebab tertutup kabus.
 • 09;00 tiba di tempat parkir kerete dekat Tumpak Sewu Waterfall,  kita berjalan kaki dengan di temani guide, dan sebelum ke Tumpak Sewu, kita melawati Goa Tetes Waterfall dulu.
 • Selepas dari Goa Tetes, kita bergerak menuju Tumpak Sewu dengan melelui sungai dan aliran air yang kuat, Dan setelah tiba di Tumpak Sewu, anda akan melihat keindahan waterfall yang serupa dengan Niagara waterfall di amerika, dan disini bole mandi sekali bergambar dengan baground waterfall.
 • Puas menikmatik keindahan Tumpak Sewu Waterfall, kembali ke tempat parkir kerete semula dan kembali ke hotel Bromo – rehat untuk persiapan tour wisata Bromo esok.

HARI KE 4 : BROMO SUNRISE – TEMPAT SEKITAR BROMO – SURABAYA AIRPORT

 • Pukul 03:00 dini hari anda akan di ambil dengan kendaraan jeep Bromo menuju ke puncak gunung gunung Pananjakan 1 yang merupakan salah satu tempat wajib dilawati di Bromo *(lihat info tempat tempat yang wajib dilawati di bromo).
 • Setelah puas melihat Bromo Sunrise, dilanjutkan menuju tempat parkir mobil jeep Bromo di dekat kawah bromo
 • Tiba di tempat parkir jeep Bromo, berjalan kaki untuk ke kawah selama 30 menit atau menggunakan sewa kuda dengan waktu sekitar 15 menit.
 • Setelah puas melihat fenomena kawah gunung Bromo, dilanjutkan ke padang savana Bromo dan sekali melawati bukit teletubbies Bromo.
 • Selepas melawatai padang savana sekali bukit teletubbies Bromo, kemudian percutian di tutup dengn lawatan ke pasir berbisik Bromo.
 • Puas menikmati keindahan pasir berbisik Bromo, kembali ke hotel – check out dan kemudian kami mengantar anda ke Surabaya airport dan Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu 4 hari 3 malam, selesai.

Demikian maklumat mengenai “Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu”, Untuk maklumat lebih terperinci mengenai, Pakej Percutian Bromo, Gunung Semeru, Kawah Ijen, Malang Batu City Tour, Pakej Ground Surabaya, Harga pakej, Hotel / Homestay, Jeep serta kemudahan lain, Sila hubungi contact person travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen Tumpak Sewu

Mungkin Anda juga menyukai