Coban Sewu Waterfall Surabaya

Coban Sewu Waterfall Surabaya

http://agentsurabayatravel.com/2018/07/09/pakej-percutian-surabaya-bromo-kawah-ijen/

view dari atas

Coban Sewu Waterfall Surabaya – Surabaya adalah provinsi Timur Jawa dan merupakan salah satu bandar terbesar di Indonesia yang memiliki banyak tempat Pelancongan terbaik dan popular. Ada terdapat banyak tempat menarik yang boleh kita pergi bila sampai di Surabaya. Dan tempat tempat menarik yang sepatutnya anda lawati adalah ; Gunung Bromo, Gunung Semeru, Ranu Kumbolo, Kawah Ijen Banyuwangi, Muzium angkut Malang Batu, Ladang Epal Malang, Air terjun Madakaripura dan lagi ada satu tempat Percutian Surabaya yang wajib kita orang lawati, iaitu Coban Sewu Waterfall yang juga disebut Tumpak Sewu Waterfall Surabaya.

Tumpak Sewu, Percutian Terbaru Di Surabaya

Coban Sewu Waterfall Surabaya

view dari atas

Air Terjun Niagara di Kanada Amerika Syarikat memang dianggap sebagai sebuah destinasi pelancongan bertaraf dunia, dan ternyata di Indonesia ada satu tempat Percutian yang sangat mirip dengan Niagara Waterfall, iaitu Air Terjun Coban Sewu yang juga disebut Air Terjun Tumpak Sewu.

Air Terjun Coban Sewu atau Air Terjun Tumpak Sewu adalah tempat percutian di Surabaya terbaru yang sepatutnya kita lawati semasa bercuti di Surabaya, Air terjun ini berada di perbatasan kota malang dan lumajang, lebih tepatnya terletak di Desa Sidomulyo, Kecamatan Pronojiwo, Lumajang, Jawa Timur, Indonesia.

Coban Sewu Waterfall Surabaya

goa tetes (laluan menuju coban sewu)

Biasanya, Air terjun yang sangat menarik ini dikombinasikan dengan Pakej Percutian Bromo, Kawah Ijen, Pantai Papuma, Taman baluran Ranu Kumbolo dan lagi sangat sesuai jika dikombinasikan dengan trip Hiking Gunung Semeru.

Laluan menuju coban sewu lumajang ini, jika kita dari Surabaya airport, kita perlu mengarahkan jalan menuju kota Lumajang dengan masa lebih kurang 5 jam dari Surabaya airport, jika dari Gunung Bromo lebih kurang 2 jam, jika dari Gunung Semeru lebih kurang 1 jam dan jika dari Kawah Ijen kita memerlukan masa perjalanan 6 jam.

Coban Sewu Waterfall Surabaya

goa tetes coban sewu

Setelah kita tiba di tempat parkir kereta dekat waterfall, kemudian teruskan perjalanan dengan berjalan kaki di sepanjang sungai sekitar 200 meter, setelah itu kita dapat menikmati keindahan Coban Sewu dari atas.

Jika kita ingin melihat air terjun dari bawah maka kita harus turun melalui Goa Tetes, kemudian lebih jauh dengan berjalan menyusuri sungai dengan menentang arus. Semua pelawat diwajibkan melalui tepi Sungai untuk menikmati keindahan Air Terjun Tumpak Sewu, mesti juga bersedia untuk menyeberang Sungai atau menentang arus air sungai yang cukup berat.

Coban Sewu Waterfall Surabaya

bawah aliran air terjun coban sewu

Untuk menikmati pesona Coban Sewu tentu saja kita perlu persiapan yang matang dan kita perlu perhatikan, bahwasannya Coban Sewu sangat berbeda dengan laluan semasa ke Air Terjun Madakaripura, sebab sepetutnya kita turun ke sungai dan bebatuan, sudah tentu kita sepatutnya lebih berhati-hati.

Dan keperluan yang sepatutnya kita bawa semasa ke air terjun ini adalah sandal atau slipar, sebab jalan sangat curam yang disertai berbatu dan licin, selain itu sepatutnya kita menggunakan guide, kerana jalan sukar untuk diramal, maka dari itu kami mencadangkan untuk menggunakan guide untuk memandu pergi ke lokasi air terjun.

Coban Sewu Waterfall Surabaya

view waterfall dari bawah

Tiba di lokasi Air Terjun, kita orang akan terkagum kagum melihat keindahan Waterfall di Surabaya ini, selain dapat menikmati keindahan Air Terjun, kita orang dapat bergambar dari salah satu view yang memang sering dijadikan view bergambar oleh semua pelawat yang melawati Tumpak Sewu Waterfall di Surabaya ini.

Dan masa terbaik untuk melawati Air Terjun Coban Sewu ini adalah pagi hari atau pukul 07;30 hingga 10;00, sebab selepas pukul 10 / 11 siang, biasanya Waterfall tak tanpak atau tertutup oleh kabus.

*Lihat juga keindahan Coban Pelangi Waterfall Surabaya

Demikian maklumat mengenai “Coban Sewu Waterfall Surabaya”. Untuk maklumat pakej ke Ladang Epel, Pakej percutian Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.

Tumpak Sewu, Tempat Percutian Terbaru Di Surabaya