Coban Pelangi Waterfall Surabaya

Coban Pelangi Waterfall Surabaya

Coban Pelangi Waterfall SurabayaCoban Pelangi Waterfall Surabaya adalah air terjun cantik dan merupakan tempat Percutian Surabaya yang sangat menarik nan unik di kawasan taman nasional Gunung Bromo tengger semeru yang dapat menampakkan macam macam warna warna air bak pelangi, oleh sebab itu nama Waterfall ini dinamakan “Coban Pelangi Waterfall. Tempat percutian ini masih dara nan alami dan dihiasi oleh pepohonan rindang nan hijau, membuat suasana di sekitar air terjun sangat menyegarkan mata. Waterfall ini berada di ketinggian 1.400 mdpl dan udara di sekitar air terjun sangat sejuk, bahkan suhu terendah yang pernah terjadi adalah 19 derajat celcius.

Tempat Percutian Menarik Di Surabaya

Coban Pelangi Waterfall Surabaya masuk category tempat percutian Surabaya menarik, sebab Coban Pelangi waterfall sentiasa ramai dengan pelancong tempatan mahupun mancanegara. Coban Plangi sangat populer bagi pelancong yang pernah mendaki gunung Semeru, dan tempat ini bole anda lawati semasa hiking ke Gunung Semeru Surabaya atau semasa mendaki ke Ranu Kumbolo, sebab tempat ini merupakan tempat percutian Surabaya dekat gunung Semeru, Ranu Kumbolo dan Ranu Pani.

Coban Pelangi falls masih sangat alami, sebab tempat ini sangat dilindungi oleh pihak kerajaan atau pengelola taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru Surabaya. Salah satu tarikan dari Coban Pelangi, pelancong yang akan tiba ditempat ini disambut oleh bunyi burung merdu sekali kesibukan hidupan liar yang mendiami tempat ini.

Masa terbaik untuk datang ke Air Terjun Coban Pelangi adalah pada pukul 10:00 pagi hingga 14:00 tengah hari, kerana pada masa itu kedudukan matahari telah mula naik untuk membuat percikan air di sekitar air terjun kelihatan berwarna-warni seperti pelangi. Dan inilah yang membuat tempat percutian ini dinakan Coban Pelangi Waterfall.

Sekiranya anda teringin melawati Coban Plangi waterfalls, anda bole start dari Surabaya, tapi laluan yang paling dekat adalah dari Malang, sebab Coban Pelangi waterfall terletak di Desa Gubuk klakah, Kecamatan Poncokusumo, Kab. Malang, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia.

Demikian maklumat mengenai “Coban Pelangi Waterfall Surabaya”. Untuk informasi pakej percutian BromoKawah Ijen, Malang Batu, pakej ground Surabayaperkhidmatan kuda di Bromo, kemudahan pelancong atau keperluan selama percutian di Surabaya,  sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Tempat Percutian Menarik Di Indonesia

Mungkin Anda juga menyukai