Cantiknya Ranu Pane Semeru Surabaya

Cantiknya Ranu Pane Semeru Surabaya

Cantiknya Ranu Pane Semeru SurabayaCantiknya Ranu Pane Semeru Surabaya merupakan tempat percutian Surabaya yang menjadi tarikan pelancong tempatan mahupun asing untuk melawatinya. Ranu pane Lumajang, Surabaya, Jawa Timur, dari tempat ini, kita boleh melihat Gunung Semeru Mahameru yang berdiri megah dengan kaldera di sekitar kawah. dan menjadi tempat pelancongan kegemaran bagi pecinta hiking Ke Gunung Semeru kerana tasik pane merupakan lokasi transit trekking mendaki ke Ranu Kumbolo dan laluan mendaki ke gunung semeru (3.767m dari aras laut), dan laluan melalui tasik pane ini adalah jalan yang paling selamat.

Tempat Menarik Di Dekat Gunung Semeru

Ranu Pani adalah nama sebuah kampung suku Tengger dan terletak pada ketinggian 2100 meter di atas permukaan laut, gunung tertinggi di pulau Jawa. tidak jarang tasik Pane Semeru dibuat di tempat rehat sementara) ketika Malam, suasana begitu tenang dengan udara sejuk, bintang bercahaya berkilauan.

Sepanjang laluan menuju Ranu Pani Surabaya ini kita dapat menikmati indahnya padang rumput Ranu Pane yang indah, setiap pelancong yang akan mendaki ke Ranu Kumbolo atau Gunung Semeru yang melalui laluan jalur barat (via malang / probolinggo) di pastikan akan melewati jalan menuju Ranu Pane terlebih dahulu.

Dan Ranu Pani merupakan tempat pelancongan dekat Gunung Bromo yang mempunyai pesona indah luar biasa, ada juga yang menyebutnya “syurga di kaki gunung semeru”, begitu banyak pelancong tempatan dan asing yang ingin menikmati keindahan Ranu Pane Semeru Surabaya.

Untuk mencapai lokasi Ranu Pane Lake, anda mesti menggunakan perkhidmatan sewa kereta dari Malang atau Jeep Bromo, sebab laluan menuju ke Ranu Pane ini memang berat untuk kendaraan tipe lain, medan dan rute terkenal terjal dan banyak tikungan tajam, maka dengan itu di butuhkanlah kendaraan sejenis 4WD (our wheel drive).

Demikian maklumat mengenai “Cantiknya Ranu Pane Semeru Surabaya”, untuk informasi pakej percutian Bromo, Kawah Ijen, Percutian ke Malang Batu, pakej ground Surabaya, perkhidmatan kuda Bromo, kemudahan pelancong dll,  sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Tempat Percutian Menarik Di Surabaya

Mungkin Anda juga menyukai