Ranu Kumbolo Semeru Surabaya

Ranu Kumbolo Semeru Surabaya

Ranu Kumbolo Semeru SurabayaRanu Kumbolo Semeru Surabaya adalah salah satu tempat percutian Surabaya dekat gunung Semeru Mahameru dan masih berada di sekitar taman nasional Bromo tenger. Bagi tuan puan yang suka pelancongan alam, Ranu Kumbolo Surabaya ini tempat percutian yang sepatutnya kita lawati, sebab Ranu Kumbolo Semeru merupakan tempat percutian menarik Surabaya. Luas Ranu Kumbolo mencapai 15 hektar, dan merupakan tempat transite untuk trekking ke Semeru Surabaya, oleh sebab itu tasik Kumbolo dijadikan sebagai tempat camping oleh pelancong yang mahu pergi mendaki atau hiking ke Gunung Semeru.

Tempat Percutian Dekat Gunung Semeru

Di samping menjadi tempat percutian Surabaya yang sentiasa dilawati, Ranu Kumbolo Surabaya juga merupakan titik keberangkatan mendaki ke Gunung Semeru, sebuah gunung tertinggi di Pulau Jawa dengan 3,676 meter di atas permukaan laut dengan puncaknya Gunung Semeru Mahameru.

Keadaan tasik Kumbolo Surabaya masih sangat dara dengan udara yang begitu segar tentu saja boleh menjadi alternatif percutian bagi sesiapa yang ingin melepaskan keletihan sesaat. Terutama kebelakangan ini tarikan pelancong ini sering dikunjungi oleh pelancong tempatan mahupun asing.

Untuk dapat ke Kumbolo Surabaya, kita mesti datang ke Ranu Pani, sebuah kampung kecil yang menjadi titik keberangkatan memanjat Ranu Kumbolo dan Gunung Semeru Mahameru. Anda boleh pergi ke Desa Ranu Pani dari Surabaya, Malang Batu atau Gunung Bromo.

Selepas tiba dikampung Ranu Pani, anda perlu melakukan regristasi terlebih dahulu seperti memeriksa kad ID, kesihatan, dan keadaan lain. Sekiranya semua keperluan telah selesai, anda boleh memulai pendakian ke Ranu Kumbolo atau Gunung Semeru.

Dengan ditemani Tour Guide, mendaki ke Ranu Kumbolo Surabaya bermula dengan melewati jalan kecil, dan semasa memanjat, anda juga akan menikmati keindahan bukit dan lembah ditepi jalan semasa mendaki ke Kumbolo. Untuk tempoh mendaki, biasanya mengambil masa kira-kira 4 jam dengan jarak kira-kira 12 km. Selepas tiba di ranu kumbolo, keletihan anda akan hilang dengan keindahan tasik dan sekelilingnya.

Sekiranya cuaca baik dan tidak mendung, anda boleh cuba tinggal disini. Anda boleh tidur dengan bumbung langit malam yang penuh dengan bintang-bintang Milky Way dan anda bole menyalakan perapian yang boleh menghangatkan badan anda, dan di waktu pagi anda dapat melihat keindahan Sunrise yang sangat mempesonakan di antara 2 bukit hijau dengan kombinasi lanskap kabut di tasik ranu kumbolo.

Sekiranya anda teringin melakukan percutian ke Ranu kumbolo, sepatutnya anda memerlukan alat pendakian untuk membantu pengembaraan anda. seperti penjerat, khemah, tikar, alat memasak, beg tidur, kit pertolongan cemas, baju hujan, kasut dan jaket tebal atau baju sejuk, sebab udara di ranu kumbolo cukup sejuk.

Demikian maklumat mengenai “Ranu Kumbolo Semeru Surabaya”. Untuk informasi pakej percutian Bromo, Kawah Ijen, Percutian ke Malang Batu, pakej ground Surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Tempat Percutian Menarik Di Surabaya

Mungkin Anda juga menyukai