Madakaripura Waterfall Surabaya Bromo

Percutian Madakaripura Waterfall Surabaya Bromo

Madakaripura Waterfall Surabaya BromoMadakaripura Waterfall Surabaya Bromo adalah salah satu tempat pelancongan menarik dekat gunung bromo yang masih bahagian dari kawasan taman nasional Gunung Bromo tengger semeru lebih tepatnya, air terjun Madakaripura terletak di kabupaten probolinggo Surabaya, Jawa timur. Madakaripura waterfall mempunyai ketinggian 200 meter dan merupakan air terjun tertinggi di Pulau Jawa dan tertinggi kedua di Indonesia. Rami pelancong tempatan mahupun asing melawati Madakaripura, dan laginramai semasa musim percutian dan Pelancongan Waterfall ini biasanya dikombinasikan dengan pakej Pelancongan ke gunung Bromo.

Keistimewaan Madakaripura Waterfall adalah tempat percutian yang wajib dilawati semasa trip pakej percutian ke gunung bromo, sebab Madakaripura mempunyai tarikan tersendiri berbentuk ceruk dengan dikelilingi bukit-bukit yang menitiskan air pada seluruh bidang tebingnya seperti layaknya sedang hujan, bahkan 3 di antaranya meluncur deras membentuk air terjun lagi.

Sejarah Madakaripura Waterfall di Bromo Surabaya ini merupakan ‘tempat terakhir’ yang diambil dari cerita pada zaman dahulu, konon Patih kala itu Gajah Mada menghabiskan akhir hidupnya dengan bersemedi di lokasi air terjun ini di sebuah gua di air terjun utama tersebut.

Mitos Madakaripura Waterfall atau Misteri daripada waterfall Surabaya ini adalah anda dinasihatkan untuk meninggalkan tempat ini sebelum jam 14.00. Akan sering terjadi hujan pada jam-jam ini yang boleh mempengaruhi tahap air di sekitar air terjun cukup berbahaya dan membolehkan anda sukar meninggalkan tempat.

Pelancongan Madakaripura Waterfall Surabaya Bromo

Untuk melawati Madakaripura Waterfall ini boleh dicapai dari beberpa pusat bandar area Jawa Timur, termasuk Surabaya, Malang Batu atau Banyuwangi dan kalo dari gunung bromo, kita memerlukan waktu kurang lebih 1 jam, Sesamapi dilokasi, kita harus berjalan lebih jauh sedikit untuk boleh menikmati air terjun utamanya, kita harus menaiki tebing yang cukup licin dan sempit. Tapi semua kepenatan akan terbayar semasa melihat air terjun utama yang berdinging melingkar, jadi kelihatan seperti kita berada di dalam botol.

Untuk menikmati keindahan Pelancongan Madakaripura Bromo, anda boleh melakukan perjalanan secara peribadi, atau ingin perjalanan tour travel anda lebih relax dan aman, maka anda boleh mengunakan jasa perkhidmatan travel agent Surabaya kami, dengan program pakej pelancongan air terjun Madakaripura, apabila anda ingin sekalian melancong ke gunung bromo, maka anda boleh memilih program Pakej Pelancongan Bromo Madakaripura Waterfall.

Dan kami maklumkan kepada tuan puan yang teringin melakukan trip pakej percutian ke kawasan taman national Bromo tengger semeru sekali ke tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai nan terbaik untuk pelancongan ke Bromo Malang bermula dari bulan april – dec.

Itulah sedikit maklumat mengenai “Madakaripura Bromo Waterfall Surabaya”. Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya, Pakej Percutian Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Pakej percutian ke malang, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, dan kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN GUNUNG BROMO, MALANG BATU, SURABAYA :

Lawatan Madakaripura Bromo Surabaya Indonesia

Mungkin Anda juga menyukai

Open chat