Pakej Percutian Surabaya Bromo Kawah Ijen

Pakej Percutian Surabaya Bromo Kawah Ijen

Pakej Percutian Surabaya Bromo Kawah IjenPakej Percutian Surabaya Bromo Kawah Ijen adalah trip pakej percutian Surabaya yang banyak diminati oleh pelancong tempatan mahupun asing dan pakej ini sangat sesuai untuk kita orang yang mempunyai masa cuti 5 hari 4 malam, sebab trip ini merupakan salah satu pilihan pakej percutian Surabaya 5 hari 4 malamPakej Percutian Surabaya Bromo Kawah Ijen ini adalah tour kombinasi dari pada tempat pelancongan terbaik dan menarik di Surabaya, Jawa Timur, Indonesia, iaitu Pakej Percutian Bromo – Kawah Ijen – Taman Baluran – Madakaripura Waterfall & Percutian ke Bukit Jaddih Surabaya.

Pakej Lawatan Ke Surabaya Bromo Kawah Ijen

Pakej Percutian Surabaya Bromo Kawah Ijen ini diawali dengan melawati Kawah Ijen untuk melihat fenomena alam terbaik, iaitu Kawah air asam berwarna biru sekali melihat api biru yang popular dengan sebutan Blue Fire Ijen / Blue Flame Ijen, kemudian dilanjutkan ke Taman Baluran *(lihat info taman baluran). dan kemudian di akhiri dengan melawati Gunung Bromo dan Bukit Jaddih. Sekiranaya anda berminat dengan pakej ini, anda boleh memulakan dari Surabaya, Malang, Banyuwangi, Jogja atau Bali dengan detail butiran / itinerary sebagai berikut :

HARI 1 : SURABAYA, MALANG / BANYUWANGI – HOTEL DI KAWASAN GUNUNG IJEN

 • Crew travel ejen kami menganbil anda di bandara Surabaya / Malang, kemudian bapak supir menghantar anda ke hotel dekat kawah Ijen (perjalanan kurang lebih 5 – 6 jam)
 • Sampai di kawasan hotel Ijen, check in dan istirahat untuk persiapan hiking ke puncak Kawah Ijen nantinya.

HARI 2 : HIKING KAWAH IJEN – BLUE FIRE IJEN – SUNRISE IJEN – HOTEL PLENGKUNG BANYIWANGI

 • 01.30am persiapan tour Ijen, pada pukul 02.00 berangkat menggunakan mobil private tour menuju paltuding Ijen/ tenpat start trekking ke puncak gunung Ijen selama 30 menit.
 • Sampai area paltuding Ijen, memulai pendakiap menuju puncak Ijen Crater selama 1,30 jam. Semasa tiba di puncak Ijen, waktunya kita menikmati keindahan pemandangan Ijen Crater yang terdiri dari danau asam luas berwarna hijau toska disertai kepulan asap volcano ijen crater, disini anda akan melihat secara langsung aktiviti penambang belerang di kawah Ijen sekali menikmati keindahan Ijen sunrise.
 • Setelah selesai menikmati blue flame Ijen, kembali ke paltuding Ijen kemudian melanjutkan perjalanan ke hotel Baluran – check in dan istirahat persiapan tour sunrise taman Baluran.

HARI 3 : SUNRISE TAMAN BALURAN – TAMAN BEKOL – MADAKARIPURA WATERFALL – HOTEL GUNUNG BROMO

 • 03,30 pagi, check out, kemudian kami menghantar anda ke lokasi melihat sunrise di taman bekol baluran.
  Selepas program sunrise, kami menghantar anda ke madakaripura waterfall, salah satu tempat menarik dekat Gunung Bromo *(lihat info madakaripura waterfall) dengan masa perjalanan 4 jam.
 • Tiba di tepmpat parkir mobil madakaripura, anda akan di antar menggunakan perkhidmatan motor hingga pintu masuk Madakaripura dan berjalan kaki selama 20 menit dengan di temani oleh guide madakaripura hingga ke lokasi waterfall.
 • Selesai menikmati keindahan madakaripura waterfall, kembali ke tempat parkir kereta dan kami menghantar anda check in hotel bromo – rehat untuk persiapan pakej percutian Surabaya Bromo, esok.

HARI 4 : BROMO SUNRISE – BROMO CRATER – PADANG SAVANA – WHISPERING SEND – BUKIT JADDIH

 • Pukul 03:00am anda akan di ambil guna kendaraan jeep menuju ke puncak gunung gunung pananjakan Bromo, salah satu tempat wajib dilawati di Bromo *(lihat info tempat tempat yang wajib dilawati di bromo).
 • Setelah puas melihat Bromo Sunrise, dilanjutkan menuju tempat parkir mobil jeep di dekat kawah bromo dalam masa perjalanan 30 menit.
 • Tiba di tempat parkir jeep Bromo, berjalan kaki untuk ke kawah selama 30 menit atau menggunakan sewa kuda Bromo dengan waktu sekitar 15 menit.
 • Setelah puas melihat fenomena kawah wisata Bromo, dilanjutkan ke padang savana Bromo dan teletubbies dan ditutup dengn lawaan ke pasir berbisik Bromo Surabaya.
 • Selepas itu kembali ke hotel Bromo semula, breakfast – check out hotel Bromo – kemudian melanjutkan perjalanan ke bukit jaddih selama 3 jam.
  Selepas dari bukit jaddih, kita orang bole stop melawati suramadu bridge, salah satu jembatan terpanjang di Indonesia, kemudian kami menghantar anda ke hotel dekat airport surabaya, check in dan rehat untuk persiapan pakej percutian, esok.

HARI 5 : CHECK OUT HOTEL SURABAYA – SHOPPING TOUR SURABAYA – SURABAYA AIRPORT

 • 07:30, kami hantar anda ke anda tempat membelah beli murah dikawasan Surabaya dan jika ada masa yang cukup, kita orang bole ke tempat shopping murah di area Sunan Ampel Surabaya yang merupakan salah satu makam wali songo di Surabaya.
 • Selepas dari tempat shopping murah Surabaya, kami menghantar anda kembali ke Surabaya airport dan Pakej Percutian Surabaya Bromo Kawah Ijen 5 hari 4 malam selesai.

Demikian maklumat mengenai “Pakej Percutian Surabaya Bromo Kawah Ijen”, Untuk maklumat lebih detai mengenai trip Pakej Percutian ke Kawah Ijen, Pakej Percutian Bromo, Hiking Semeru, Malang Batu, Pakej Ground Surabaya, Harga / Bajet percutian ke surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN SURABAYA, BROMO, MALANG :

Pakej Pelancongan Ke Surabaya Bromo Kawah Ijen

Mungkin Anda juga menyukai