Pakej Percutian ke Kawah Ijen Baluran Surabaya

Pakej Percutian ke  Surabaya Kawah Ijen Baluran

Pakej Percutian ke Kawah Ijen Baluran SurabayaPakej Percutian ke Kawah Ijen Baluran Surabaya adalah pakej Surabaya 2 hari 1 malam dengan start dari Surabaya, Malang, Banyuwangi / Bali. Trip pelancongan Surabaya 2h1m ini merupakan salah satu tour kombinasi antara tour Kawah Ijen dengan Taman Baluran.

Pakej percutian Surabaya yang satu ini kami sediakan bagi anda yang ingin bercuti ke tempat percutian terbaik di Surabaya iaitu Kawah ijen dan taman nasional Baluran, Indonesia.

Gunung Ijen adalah sebuah gunung berapi aktif terletak di Banyuwangi, Jawa Timur, Indonesia yang menawarkan keindahan danau sulfur warna biru yang sangat luas dan pada saat malam hari, kawah ini mempunyai keindahan tersendiri berupa Blue Fire atau Api Biru.

Sedangkan Taman Nasional Baluran adalah tempat Pelancongan Surabaya yang terletak di Bondowoso. Taman nasional ini terdiri daripada jenis tumbuh-tumbuhan savana, hutan bakau, hutan musim, hutan pantai, hutan pergunungan bawah, hutan paya yang selalu hijau sepanjang tahun. Jenis tumbuh-tumbuhan sabana mendominasi kawasan Taman Nasional Baluran yakni kira-kira 40 peratus daripada jumlah luas lahan, Taman Nasional Baluran sering juga disebut dengan Africa van Java atau padang afrika kerana kemiripannya dengan padang savana di Africa.

Pakej Percutian Surabaya Kawah Ijen Baluran

Untuk menikmati Pakej pelancongan Kawah Ijen Baluran, anda boleh memulakan dari Surabaya, Malang atau Banyuwangi dan Bali. Berikut kami berikan butiran / itinerary program pakej pelancongan Surabaya 2 hari 1 malam.

DAY KE 1: SURABAYA, MALANG / BANYUWANGI – HOTEL KAWASAN KAWAH IJEN

  • Pakej Percutian ke Kawah Ijen Baluran, kami mulakan dengan mengambil anda di Malang / Surabaya airport, kemudian bergerak ke hotel di kawah Ijen dengan lama perjalanan kira-kira 6-7 jam perjalanan.
  • Setelah sampai hotel kawah ijen – chek in hotel Kawah Ijen dan rehat untuk persiapan hiking ke puncak Kawah Ijen Surabaya.

DAY KE 2: TOUR KAWAH IJEN – TAMAN BALURAN – SURABAYA, MALANG / BANYUWANGI

  • Pukul 01.30 pagi, berangkat menuju pos paltuding (pintu masuk mendaki ke Kawah Ijen) dengan masa kira-kira 45 minit.
  • Sesampai Paltuding Kawah Ijen, para peserta tour mula untuk mendaki hingga ke Tasik kawah. (hiking di Kawah Ijen memerlukan masa kira-kira 2 jam).
  • Setelah tiba di tepi tasik kawah ijen, menikmati pemandangan birunya tasik kawah ijen sambil melihat akifitas para penambang belerang di kawah.
  • Selepas 1 – 2 jam Eksplore Kawah Ijen, guide akan membawa anda kembali ke pos Paltuding Kawah Ijen dan kemudian kembali ke hotel Kawah Ijen – breakfast dan check out hotel, kemudian meneruskan lawatan ke Taman Baluran dengan anggaran masa perjalanan pelancongan sampai kurang lebih 3 jam .
  • Tiba di Savana bekol taman nasional Baluran Surabaya kita boleh mengeksplore haiwan-haiwan hutan disana, seperti rusa, burung merak, dan beberapa haiwan lain, disamping itu kita boleh menikmati aktiviti haiwan liar serta indah sunset di baluran pada waktu sore hari di Pantai Bama yang masih dalam satu kawasan di Taman Nasional Baluran.
  • Setelah selesai dengan ber-safari di Taman Nasional Baluran Surabaya, kami menghantar kembali ke tempat pengangkutan awal di Surabaya, Malang / Banyuwangi, dan trip Kawah Ijen Baluran, finish.

Untuk maklumat lebih lanjut, mengenai Pakej Pelancongan Ijen Baluran Surabayapakej pelancongan bromopakej Lawatan Surabaya, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN KE SURABAYA, JAWA TIMUR :

Pakej Pelancongan Kawah Ijen Baluran 2 Hari 1 Malam

Mungkin Anda juga menyukai