Pakej Percutian Bromo Ijen Baluran Surabaya

Pakej Pelancongan Bromo Ijen Baluran Surabaya

Pakej Percutian Bromo Ijen Baluran SurabayaPakej Percutian Bromo Ijen Baluran Surabaya adalah program Pakej Surabaya 3 hari 2 malam (4 Days 3 Nights) yang merupakan tour kombinasi antara pakej pelancongan Bromo – Kawah Ijen – Taman Baluran. Gunung Bromo merupakan tempat pelancongan Surabaya yang terletak di kawasan taman nasional Bromo Tengger Semeru yang terkenal dengan keindahan Bromo Sunrise nya. Sedangkan pelancongan Kawah Ijen merupakan tempat pelancongan Surabaya yang terletak di Banyuwangi mempunyai fenomena alam berupa api biru Ijen (Blue Fire Ijen Crater).

Selain Pelancongan Bromo Kawah Ijen, dalam program pakej percutian Surabaya ini kami juga mengajak anda untuk menikmati Taman Baluran atau Afrikanya, Surabaya, Indonesia, yang mempunyai beraneka macam flora & fauna. Di taman baluran ini terdapat kira-kira 449 jenis flora asli taman nasional seperti widoro bukol (Ziziphus rotundifolia)

Selain tu kita juga dapat menikmati keindahan pantai bama (snorkling baluran), hutan bakau, sunrise baluran serta sunset taman baluran. Gunung Bromo – Gunung Ijen – Taman Baluran merupakan tempat percutian Surabaya yang menarik untuk anda kunjungi, baik bersama keluarga, teman / Group, khususnya bagi pencinta pengembaraan.

Pakej ke Bromo Ijen Baluran Surabaya 3 Hari 2 Malam

Untuk mengikuti program Pakej Surabaya Bromo Ijen Baluran, anda boleh memulakan dari Surabaya, Malang, bayuwangi, dan bagi anda yang start tour nya dari Surabaya atau Malang Batu, kami sangat menyarankan untuk start maksimum pada pukul 09:00 pagi dengan Itinerary percutian Bromo Surabaya 3h2m sebagai berikut:

HARI KE 1: SURABAYA, MALANG / BANYUWANGI – HOTEL KAWAH IJEN SURABAYA

 • Pakej percutian Surabaya 3 hari 2 malam kami mulakan pengangkutan anda di Surabaya pada pagi hari kemudian dilanjutkan perjalanan kira-kira 6 jam memandu menuju hotel kawah ijen Surabaya.
 • Tiba di hotel kawasan Kawah Ijen, check in hotel Ijen Surabaya dan rehat untuk persiapan hiking ke puncak gunung Ijen Surabaya.

HARI KE 2: LAWATAN KAWAH IJEN – TAMAN BALURAN – HOTEL GUNUNG BROMO SURABAYA

 • Pukul 01.30AM menuju paltuding Ijen yang merupakan pintu permulaan pendakaian ke puncak gunung Ijen Surabaya.
  Pukul 02.30AM memulakan pendakian untuk menuju puncak Ijen 2.368 meter, untuk trekking atau mendaki ke puncak Gunung Ijen, umumnya diperlukan waktu sekitar 2 jam.
 • Setelah puas explorasi dan melihat keindahan kawah Ijen Surabaya, turun kembali ke paltuding ijen, kwmudian kami menganatar ke hotel Ijen – mandi breakfast dan check out hotel Ijen untuk meneruskan perjalanan menuju Taman Nasional Baluran dengan masa kira-kira 2 jam.
 • Tiba di lokasi taman baluran Surabaya, kita terus melawat Bekol baluran (savana baluran), Pantai Bama serta melihat aktiviti haiwan liar di Baluran Surabaya.
 • Puas ber-Safari di tempat Alam taman Baluran, tour travel dilanjutkan menuju hotel kawasan pelancongan Bromo dengan masa 3 Jam.
 • Tiba di hotel kawasan gunung Bromo Surabaya, check in Bromo – berehat untuk persiapan Pakej Percutian Surabaya Bromo esok hari.

HARI KE 3: BROMO SUNRISE TOUR – SURABAYA, MALANG KOTA BATU / BANYUWANGI.

 • Pukul 02.30, anda dijemput dengan Jeep Bromo untuk menuju puncak penanjakan 1 (tempat terbaik untuk Bromo camping sekaligus untuk melihat bromo sunrise).
 • 06:30 kembali ke jeep Bromo untuk meneruskan perjalanan ke lautan pasir dekat kawah Bromo (tempat letak kereta jeep bromo) selama 30 minit.
 • Tiba ditempat letak kereta jeep Bromo, berjalan kaki selama 30 minit untuk mencapai lokasi Kawah Bromo atau anda menggunakan perkhidmatan sewa kuda yang terdapat di kawasan letak kereta Jeep Bromo.
 • Puas menikmati fenomena Alam kawah wisata Gunung Bromo, kembali ke jeep Bromo, kemudian perjalanan dilanjutkan menuju Padang Savana sekaligus Bukit teletubies, kemudian progam pakej percutian gunung Bromo ditutup dengan kunjungan ke Pasir berbisik Bromo.
 • Setelah semua agenda pelancongan selesai, kembali ke hotel Bromo untuk sarapan pagi, check out, lalu kami menganatar anda kembali ke Surabaya, Malang / Bandar Banyuwangi dan pakej Percutian Surabaya 3h2m selesai.

Demikian ulasan mengenai Pelancongan Surabaya bromo Ijen BaluranUntuk informasi pakej Surabaya, percutian Bromo, Hiking Semeru Surabaya, Malang Batu Surabaya, pakej ground Surabaya,  Bajet pakej pelancongan pakej ground Surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN BROMO, SURABAYA, JAWA TIMUR :

Pakej Bromo Kawah Ijen Baluran Surabaya 4 Hari 3 Malam

Mungkin Anda juga menyukai