Blue Fire / Blue Flame Di Kawah Ijen Surabaya

Blue Fire / Blue Flame Di Kawah Ijen Surabaya

Blue Fire / Blue Flame Di Kawah Ijen SurabayaGunung Ijen adalah tempat percutian Surabaya yang sangat menarik dan popular di Indonesia. Gunung Ijen juga merupakan gunung berapi aktif yang terletak di sempadan antara Bondowoso dan Banyuwangi, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia. Gunung ini mempunyai ketinggian 2,443 mdpl. Gunung Ijen meletup pada tahun 1999 dan salah satu fenomena alam yang paling terkenal dari kawah Gunung Ijen adalah Kawah Biru Toska dan fenomena alam yang lagi popular dari Kawah Ijen adalah Blue Fire atau boleh disebut Blue Flame yang terletak di puncak nya.

Tempat Percutian Menarik Di Surabaya

Blue Fire / Blue Flame Di Kawah Ijen SurabayaSelain Gunung Bromo, Kawa Ijen kini menjadi destinasi percutian utama semua pelancong yang melakukan trip pakej percutian Surabaya, sebab kawah Ijen merupakan tempat pelancongan yang memiliki fenomena alam terbaik nan menarik berupa Blue Fire yang hanya ada 2 di dunia, iaitu di Kawah Ijen dan Islandia.

Tak setakat itu, kawah Ijen Surabaya menjadi tasik paling berasid di dunia. Kawah ini mempunyai tahap keasidan tinggi yang berhampiran dengan nol, sehingga ia boleh membubarkan tubuh manusia dengan cepat.

Blue Fire / Blue Flame Di Kawah Ijen SurabayaFenomena Blue Fire Ijen mungkin telah berada sekitar selama beratus-ratus atau beribu-ribu tahun yang lalu. Tapi kewujudannya disedari oleh komuniti sekitar baru sekitar 1950. Dan penemuan Api Biru di kawah ini adalah penduduk tempatan yang perlombongan sulfur.

Masa terbaik untuk lawatan ke gunung Ijen adalah di musim kering dari bulan Julai hingga September, sebab musim hujan laluan menuju puncak Kawah sangat bahaya untuk mendaki kerana jalanannya licin. Dan masa terbaik mendaki gunung (hiking ijen) tepat pada 01,00am sehingga jam 06;00am.

Blue Fire / Blue Flame Di Kawah Ijen SurabayaTak setakat itu pula, selain kawah dan Blue fire, Kawah Ijen juga memiliki Sunrise yang sangat indah. Dan masa terbaik untuk mendapatkan Blue Fire dan Sunrise Ijen, sepatutnya kita memulakan trekking tepat pukul 01:00am, sebab kita mendaki selama 2 jam hingga puncak.

Keperluan wajib kita persiapakan semasa nak melancong ke Ijen adalah ; persiapkan fisik, baju sejuk, kasut, topi sejuk, sarung tangan, senter / flashlight dan sepatutnya kita guna jasa sewa guide, sebab laluan menuju puncak Kawah Ijen sangat curam.

Demikian maklumat mengenai “Blue Fire / Blue Flame Di Kawah Ijen Surabaya”. Untuk informasi pakej percutian Surabaya, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Blue Fire / Blue Flame Di Kawah Ijen Surabaya

Mungkin Anda juga menyukai