Taman Nasional Baluran Surabaya Indonesia

Taman Nasional Baluran Surabaya Indonesia

Taman Nasional Baluran Surabaya IndonesiaTaman Nasional Baluran adalah salah satu Taman Nasional di Indonesia dan tempat Percutian Surabaya yang sangat menarik yang terletak di daerah Banyuputih, Situbondo dan Wongsorejo, Banyuwangi. Taman nasional ini terdiri daripada jenis tumbuhan savana, hutan bakau, hutan bermusim, hutan pesisir, hutan tanah rendah, hutan paya dan hutan hijau sepanjang tahun. Jenis vegetasi savanna menguasai kawasan Taman National Baluran yang merupakan sekitar 40 peratus daripada jumlah kawasan tanah.

Tempat Percutian Menarik Di Surabaya

Nama Taman Baluran untuk taman nasional ini diambil dari gunung yang berada di kawasan ini iaitu gunung Baluran. Taman National Baluran ini mempunyai kira-kira 444 spesis tumbuhan dan di antaranya tumbuhan asli yang biasa dan mampu menyesuaikan diri dengan keadaan yang sangat kering. Dan Jenis haiwan, terdapat 26 spesies haiwan yang hidup di kawasan ini, dan termasuk ikon dari taman nasional ini, kerbau liar, rusa, rusa, harimau, tikus dan ikan keli. Di samping itu, terdapat juga 155 spesies burung yang tinggal di kawasan ini.

Taman Nasional Baluran Surabaya menrupakan salah satu tempat percutian menarik yang mempunyai beberapa jawatan pemerhatian yang boleh dikunjungi dan mempunyai keistimewaan sebagai tarikan pelancong di Baluran. Seperti, batangan; di sini terdapat gua warisan zaman penjajahan Jepang, makam putri Maulana Malik Ibrahim dan pengunjung juga dapat melihat daya tarik tarian merak pada musim kawin, Mengunjungi tempat ini akan membawa anda rasa Afrika, maka dari itu taman ini disebut Afrika di Pualau Jawa (africa van java).

Bekol Savannah
Bekol dan Semiang adalah jawatan untuk pemerhatian hidupan liar seperti ayam liar, burung merak, rusa, kerbau, kerbau liar dan burung di mana terdapat menara tontonan untuk mengawasi.

Pantai Bama
Bama, Balanan dan Bilik adalah beberapa pantai di sekitar taman Baluran ini yang boleh digunakan untuk memancing, bersnorkel atau melihat pertarungan stag atau sekumpulan kera kelabu memancing ketam ketika air laut surut.

Ketika anda sedang melakukan program Pakej Percutian Kawah Ijen, maka anda bole Melawat ke Taman Nasional Baluran, sebab taman ini beada di daerah yang sama dengan Kawah Ijen, iaitu dengan masa perjalanan 2 jam dari lokasi gunung Ijen.

Dan jika anda ingin menkombinasikan taman baluran dengan Pelancongan ke Kawah Ijen dan Pakej Percutian Bromo, maka sepatutnya anda meniliki masa pelancongan 3 hari 2 malam atau masa Percutian 4 hari 3 malam.

Sekian informasi tentang Taman Nasional Baluran di Surabaya, Untuk maklumat lebih lengkap mengenai pakej Percutian Surabaya, bajet percutian Surabaya, sila hubungi contact yang telah kami sediakan.

Jom,,!! Melancong Ke Surabaya Indonesia

Mungkin Anda juga menyukai