Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

Aktiviti Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 MalamUntuk memulakan Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang, Ari ini (hari ke 1) Rabu 18/04/2018 saya Abdol Kader, crew dari pada travel ajen agentsurabayatravel.com mengambil sis Noriawati & Family di airport. Selepas itu bergerak ke hotel dekat Gunung Bromo di kawasan taman Bromo tengger semeru dengan masa perjalanan lebih kurang 2 jam.

Tiba di hotel, check in – rehat untuk persiapan pakej tour Bromo Sunrise esok hari. Bromo tengger semeru adalah taman nasional di Surabaya, Indonesia yang banyak memiliki tempat menarik, seperti Gunung Bromo, Ranu Kumbolo, Gunung Semeru dan Madakaripura Waterfall.

Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang 4 Hari 3 Malam

Hari kamis (hari ke 2) 19/04/2018, pukul 03;00am team travel memulakan program Pakej Percutian Bromo dengan mengambil mereka di penginapan Bromo guna Jeep Bromo untuk  melawati Gunung Penajakan 1 yang pula disebut Puncak penanjakan 1, salah satu tempat terbaik untuk melihat sunrise Gunung Bromo dengan masa perjalanan 1 jam (baca Best Spot Bromo Sunrise). 

03;53am tibalah di puncak penanjakan, dan sebelum ke tempat melihat Sunrise, kami hantar mereka ke surau (mushola) yang berada di tempat parkir Jeep Bromo, sebab mereka nak shalat subuh dulu, dan selepas sholat subuh kami menemani ke spot terbaik Sunrise di Bromo dengan masa 5 minit sahaja dari surau tempat kami shalat.

Aktiviti Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

puncak gunung penanjakan

Pukul 05,20 sunrise sudah mulai tanpak, dan adalah salah satu hasil gambar kami semasa di puncak bromo, yang lain sedang asyik ambil gambar sunrise, jadi hanya bapak ini yang saya ambil gambarnya.

Dan inilah salah satu tempat terbaik melihat Sunrise di Gunung Bromo yang juga disebut Gunung Penanjakan 1, tempat ini sentisa ramai pelawat sebab tempat ini merupakan view terbaik untuk menyaksikan keindahan Sunrise, disisi lain kita dapat melihat kaldera, Gunung Batok, Gunung Kursi, Pasir widodaren, Kawah Bromo dan Gunung Semeru Mahameru, Surabaya.

 

Aktiviti Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

sebelum ke kawah bromo

06;30am kembali ke tempat jeep, kemudian trip pakej percutian diteruskan ke Kawah Bromo dalam masa 30 minit. Sebelum ke kawah Bromo kami ambil gambar mereka, meskipun hari sudah siang, mereka cakap suhu tetap sejuk, bromo memang sejuk lah, kalo di malaysia bole sama dengan suhu kawasan kinabalu, hehehe.

Masa itu sis nuriawati tanya ke saya, macamana nak sampai di atas kawah, saya bagi dua cara untuk melawati kawah Bromo, iaitu berjalan kaki atau kita guna perkhidmatan kuda, kalo bejalan kaki 30 minit sampai, kalo tunggang kuda 15 minit sahaja.

 

Aktiviti Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

sebelum ke kawah bromo

Dan akhirnya mereka memilih tunggang kuda, sememagnya lebih relax guna kuda semasa menuju ke kawah Bromo Surabaya, sebab kalo bejalan kaki memerlukan masa 30 minit.

Untuk anda yang nak cuti ke Bromo, semasa nak sewa kuda, anda bole minta tolong ke guide atau supir jeep, sebab kalo booking sendiri harga mahal 250k /300k.

Kawah Bromo adalah sebuah kawah aktif sekaligus fenomena alam luar biasa yanng juga di jadikan salah satu destinasi menarik bagi pelancong dan merupakan tempat yang wajib dilawati semasa bercuti di Bromo, Surabaya.

Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

tangga ke kawah bromo

Tiba di kaki gunung Bromo, kami sentiasa menemani mereka menaiki 250 anak tangga hingga ke puncak kawah, oh penatnyeee,,  hehe

Memang penatlah, tapi pengembaraan semasa itu serasa meneyeronokkan, sebab cuaca masa itu best sangat, tak ada kabus dan sunrise nya sangat cantik.

Note : Sekiranya anda nak pergi cuti ke Surabaya, masa terbaik pelancongan / percutian bromo Surabaya adalah bulan april hingga awal desemeber.

 

Aktiviti Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

semasa hiking ke kawah

Semasa perjalanan saya menuju ke puncak  kawah Bromo Surabaya bersama sis noriawati & keluarga, tugas utama saya adalah bergambar dan menemani mereka selama program pakej trip percutian Surabaya 4 hari 3 malam (4h3m).

Kawah Bromo ini merupakan salah satu program lawatan dari pada Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam, dan keperluan yang wajib dibawa semasa di kawah adalah mask, sebab kawah sentiasa mengeluarkan asab bau busuk, oleh sebab itu sebelum ke Bromo Surabaya kita persiapakan keperluan keperluan yang wajib di bawa, antara lain ; Baju sejuk, Topi sejuk, Kasut dan Masker. 

Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

padang savana bromo

Selepas dari kawah bromo, kami kembali ke tempat parkir jeep semula dengan tunggang kuda, dan kemudian trip pakej percutian diteruskan ke Padang Savana, sebuah tempat percutian yang terletak di sekitar gunung Bromo Surabaya yang berupa hamparan padang rumput luas nan hijau. (info lengkap, baca Padang Savana Bromo).

Padang Savana ini memiliki nuansa yang tenang sejuk dan selesa, dan salah satu spot terbaik untuk bergambar di gunung Bromo (spot photography) dan foto prewedding. Dan padang savanna ini selalunya dilawati oleh dilawati selepas melancong atau melawati kawah di taman nasional Bromo tengger semeru.

Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

pasir berbisik

Selepas melawati padang savana, trip pakej percutian Surabaya diteruskan ke tempat terakhir dari pada pakej percutian Bromo, iaitu Pasir Berbisik, sebuah tempat menarik di kawasan taman nasional Bromo tengger semeru, Surabaya.

Nama Pasir Berbisik di kawasan taman nasional Bromo Tengger Semeru Surabaya, Indonesia ini bermula dari sebuah filem yang dibuat oleh seorang pengarah film kondang asal negara Indonesia, iaitu Garin Nugroho, beliau adalah pengarah pertama pencipta asal muasal nama daripada padang Pasir Berbisik tengger (info lengkap, baca Pasir berbisik Bromo).

Selepas melawati pasir berbisik, selesai sudah program pakej percutian Bromo Surabaya kemudian kami menghantar sis noriawati kembali ke hotel untuk brekafast, kemudian check out dan melanjutkan perjalanan menuju hotel seulawah grend view di kota Malang Batu dengan masa perjalanan 3 jam. Tiba di hotel seulawah grend view, check in dan rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Ke Malang esok hari.

Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

hotel seulawah grend view batu

Seulawah Grand View adalah salah satu daripada hotel rakan kongsi (contract rate) ejen travel surabaya kami yang menawarkan penginapan dengan kolam renang dan teres di Batu, Jawa Timur, dan 600 meter dari Tirta Nirwana Songgoriti Tourist Park.

Setiap bilik mempunyai televisyen. Sesetengah bilik menawarkan teres atau balkoni. Semua bilik dilengkapi dengan bilik mandi peribadi. Selipar dan kelengkapan percuma disediakan untuk kemudahan anda. Anda boleh mengakses Wi-Fi secara percuma.

Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

ladang epel kota batu

Hari jumat (hari ke 3) 20/04/2018, pukul 08;00am selepas breakfast, check out hotel, kemudian kami menghantar cik noriawati & family ke 3 tempat lawatan, dan kami mulakan dengan melawati Ladang Epel Malang Batu, di ladang epel ini, semua pelawat bole memetik dan menikmati sepuasnya.

Ladang Epel atau Kusuma Agrowisata Batu adalah salah satu tempat lawatan menarik yang berisi aktiviti petik apel, para pelancong juga dapat menikmati kesejukan dan keindahan panorama Kota Batu karena tempat ini terletak 1000 meter di atas permukaan laut.

 

Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

taman selecta batu

Selepas melawati ladang epel, kami bersama sis noriawati & family melanjutkan percutian ke taman bungan selecta Malang yang juga disebut taman selecta Batu, Surabaya.

Taman Selecta adalah destinasi pelancongan di kawasan Malang, Surabaya Raya yang sangat menarik dan popular dengan sebutan taman 1000 bunga, selain itu taman selcta juga memiliki banyak berbagai wahana, salah satu nya adalah Waterboom dan flying fox.

 

Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

muzium angkut

Selepas melawati taman bunga (selecta batu), trip pakej percutian Surabaya diteruskan ke tempat percutian menarik di Malang, Surabaya, iaitu Muzium Angkut dengan masa perjalanan 15 minit sahaja dari taman bunga Malang.

Museum Angkut Malang adalah muzium transportasi yang memiliki lebih dari 300 koleksi angkutan tradisional hingga modern. Museum ini terbagi dalam beberapa zona yang didekorasi dengan setting landscape model bangunan dari benua Asia, Eropa hingga Amerika. Di Zona Sunda Kelapa dan Batavia, dihiasi oleh beberapa alat transportasi kuno seperti becak dan miniatur kapal. Zona Eropa juga di setting serasa berada di jalanan kota Perancis dengan mobil kuno eropa.

Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

the win hotel surabaya

Pukul 18;23pm, selepas mengexplore semua zona di muzium angkuta, melanjutkan perjalanan ke the win hotel surabaya dengan masa perjalanan 3 jam. Pukul 20;27pm kami tiba di penginapan (the win hotel) dekat airpor Surabaya, kemudian check in hotel dan rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang yang trakhir, esok.

The Win Hotel Surabaya adalah salah satu daripada hotel rakan kongsi (contract rate) ejen travel surabaya kami dan menyediakan semua kemudahan yang diperlukan termasuk bilik mesyuarat, WiFi, iCafe bergaya dan perkhidmatan bilik disediakan untuk memastikan kualiti penginapan anda.

Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam

bukit jaddih surabaya

Hari sabtu (hari ke 4) 21/04/2018, pukul 07;30am, check out hotel kemudian kami menghantar sis noriawati & family ke tempat percutian terbaru di Surabaya, iaitu Bukit Jaddih, sebuah tempat pelancongan yang terletak di Desa Jaddih, Surabaya, Jawa Timur (info lengkap, baca Bukit Jaddih Surabaya).

Selepas melawati bukit jaddih Surabaya, kami menghantar  sis noriawati & family melawati Suramadu Bridge, sebuah jembatan terpanjang di Indonesia masa ini, lepas itu kami lansung menghanatar ke airport  dan Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam, bersama Noriawati & Family, finish.

Demikian maklumat mengenai “Aktiviti Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam”, untuk informasi pakej percutian Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN GUNUNG BROMO, MALANG BATU, SURABAYA :

Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang 4 Hari 3 Malam

Mungkin Anda juga menyukai