Percutian Surabaya Bromo Malang – Norliza

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

juanda surabaya airport

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norliza, 05/02/2023 hari selasa (hari 1), saya Abdul somad crew dari ejen surabaya travel berlaku sebagai supir memulakan percutian Bromo Surabaya Malang 3 hari 2 malam atau trip percutian ke Surabaya 3h2m dengan mengambil puan Norliza & family di Surabaya airport.

Masa itu puan Norliza & family tiba di Surabaya tepat pukul 04:19pm local time, dan sebelum bergerak ke hotel kawasan gunung Bromo, selaulunya kami ambik gambar guna statement ke travel office, kemudian bergerak ke hotel dalam masa perjalanan 3 jam.

Sebelum check in hotel, kami stop di salah satu rstaurant tempatan untuk makan tengah hari dan selama trip percutian makan puan Norliza & family masuk dalam pakeg (pakej ground surabaya). Selepas makan siang, bergerak ke hotel. Tiba di hotel – check in – rehat untuk persiapan trip Pakej Percutian Surabaya Bromo, esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

sebelum kemunculan surise

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norliza, 06/02/2023 hari rabu (hari 2), Pukul 02:30am kami bersama puan Norliza & family bergerak untuk memulakan program trip Pakej Percutian Bromo, Surabaya (guna jeep bromo) menuju puncak terbaik untuk melihat keindahan sunrise Bromo dengan masa perjalanan 1 jam.

Semestinya, kalo kita ingin mendapatkan tempat yang selesa semasa melihat sunrise di gunung Bromo, kita harus bergerak awal dari hotel Bromo. Masa pukul 03:39am kami bersama puan Norliza & family sampai sudah di puncak Gunung Bromo.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

penanjakan 1 gunung bromo

Pukul 04:45am bergerak menuju tempat pelancongan sunrise atau gunung penanjakan dalam masa perjalanan 5 minit. Dalam bulan februari 2023 ini cuaca Bromo sejuk sangat, dan sayang serubu sayang,,, masa itu tiada sunrise di puncak Gunung Bromo, sebab masa tu taman nasional Bromo tengger Semeru sedang hujan.

So,, waktu itu kami kejap sahaja di puncak penanjakan Gunung Bromo, kemudian bergerak ke tempat letak jeep Bromo untuk meneruskan trip percutian ke destinasi seterusnya, iaitu kingkong hill Bromo yang merupakan tempat alternatif melihat sunrise Gunung Bromo.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

bukit kingkong bromo

Alamaaak,,, masa itu saya kasihan puan Norliza & family sebab tiada sunrise, semua kawasan taman nasional Gunung Bromo tengger semeru tertutup kabus, so,, masa itu kami hanya kejap sahaja di puncak gunung kingkong Bromo.

Puncak Kingkong Bromo ini merupakan tempat alternatif bagi para pelancong untuk melihat munculnya Bromo Sunrise dan letak gunung kingkong ini berhampiran sahaja dengan puncak gunung penanjakan. Tapi sayang nya, waktu itu di puncak gunung kingkong pun sunrise gunung Bromo tak tanpak.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

padang savana bromo

Selepas melawati bukit kingkong, kami menghantar puan Norliza & family ke destinasi seterusnya dalam trip pakej pelancongan Bromo, yaitu Kawah Bromo, tapi semasa tiba di tempat parking jeep dekat kawah Bromo, suami puan Norliza tak mahu pergi kawah, so,, waktu itu meneruskan trip percutian ke Padang Savana.

Padang Sadang Savana ini merupakan tempat menarik yang semestinya dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, selain itu padang savana Bromo menjadi spot terbaik pula untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

bukit teletubbies bromo

Selepas melawati padang savana Gunung Bromo Surabaya, program pelancongan diteruskan  ke tempat percutian cantik nan menarik yang sangat berhampiran sahaja dengan padang savana Gunung Bromo, iaitu Bukit Teletubbies.

Bukit teletubbies ini merupakan salah satu tempat menarik dekat padang savana dan wajib dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru Surabaya, dan tempat ini sama dengan padang savana, salah satu spot terbaik untuk bergambar prewedding.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

pasir berbisik bromo

Selepas melawati bukit teletubbies Bromo Surabaya, trip pakej pelancongan diteruskan ke Pasir Berbisik. Tempat ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah. Dan tempat pelancongan ini pula meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program Pakej Percutian Surabaya Bromo .

Kami maklumkan kepada tuan puan ingin melakukan trip pakej pelancongan ke kawasan taman national Bromo tengger semeru sekali ke tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai nan terbaik untuk pelancongan ke Bromo Malang bermula dari bulan april – dec.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

ladang epal malang

Lepas melawati pasir berbisik kami bersama puan Norliza & family kembali ke jeep dan balik hotel dengan masa 1 jam (bromo view hotel). Tiba di hotel Bromo view langsung mandi – breakfast. +- pukul 00:30pm check out hotel gunung Bromo, kemudian program trip pakej pelancongan diteruskan ke Ladang Epal Malang.

Ladang Epel Malang adalah salah satu tempat lawatan menarik di Surabaya yang berisi aktiviti petik apel langsung dari pokok, sekali menimati hingga puas, semua pelancong juga dapat menikmati kesejukan dan keindahan panorama kota Malang Surabaya.

Lepas melawati ladang epal Malang kami bersama puan Norliza & family bergerak ke hotel kawasan Malang Batu (seulawah grand view). Tiba di hotel Malang, check in dan rehat untuk persiapan program pakej percutian Malang esok.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

flower garden malang

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norliza, 07/02/2023 hari khamis (hari 3), 07:19 selepas brekafast, check out hotel, kemudian kami bersama memulakan trip pakej pelancongan ke Flower Garden, yang merupakan tempat terbaru nan menarik di kawasan Malang Surabaya.

Flower Garden Malang atau Coban Rais Malang Surabaya merupakan tempat percutian (taman bunga) yang sentiasa ramai dilawati pelancong tempatan mahupun asing, sebab Coban Rais Malang ini meruapakan tempat percutian terbaru di Malang Surabaya yang masuk categori tempat lawatan menarik di kawasan Malang Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

sepeda gantung malang

Selepas melawati Flower Garden Malang Surabaya, trip pakej pelancongan diteruskan ke tempat lawatan menarik yang sangat ramai diminati oleh pelancong yang datang ke Malang Surabaya, iaitu Sepeda Terbang atau Sepeda Gantung Malang Batu.

Letak Sepeda Terbang atau Sepeda Gantung ini tak jauh dengan Flower Garden, bahkan tempat pelancongan menarik ini masih berada dikawasan Flower Garden. Setiap kami bawa pelancong pasti kami bawa melawati tempat pelancongan di Malang ini, sebab di tempat ini customer kami merasa sronok.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

taman langit malang

Selepas melawati Flower Garden Malang dan naik sepeda Gantung, masa itu kami puan Norliza & family meneruskan trip pakej pelancongan ke Taman Langit dengan masa perjalanan 20 minit sahaja, sebab taman langit ini merupakan tempat pelancongan kawasan Malang Batu sahaja.

Taman Langit Malang ini merupakan tempat percutian yang didesain seolah-olah taman yang berada di negeri atas awan. Pelancong yang datang kat sini selalunya merasakan sensasi macam melayang-layang di atas langit, sebab tempat ini terletak di atas puncak kawasan Malang Batu, Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norliza

floating market malang

Dan Selepas melawati Taman Langit, kami bersama puan Norliza & family meneruskan trip pakej pelancongan ke Muzium Angkut dengan 3 destination, iaitu Muzium transport, Pasr apung (floating market) dan D’topeng Malang Surabaya.

Masa itu kami tak ikut puan Norliza & family, so,, kami ambil gambar luarnya sahaja.  Melawati Muzium transport, Pasar apung (floating market) dan D’topeng Malang Surabaya ini memerlukan masa pelancongan yang sangat lama, dan biasanya 3 jam, sebab tempat pelancongan ini sangat luas.

Selepas melawati Melawati Muzium transport, Pasar apung (floating market) dan D’topeng Malang Surabaya, bergerak menuju pusat oleh oleh atau membeli belah di kawasan Malang sebagai destinasi terakhir daripada program pakej percutian Surabaya 3 hari 2 malam.

Setelah itu bergerak ke hotel kawasan bandar Surabaya dalam masa perjalanan 2,30 jam. Masa itu pakej pelancongan puan Norliza & family finish di hotel Surabaya.

20:11pm kami sudah tiba di hotel Surabaya dan pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Norliza atau Pakej Percutian Surabaya, Bromo Malang 3h2m bersama bersama puan Norliza, finish.

Demikian cacatan kami semasa program Pakej Percutian Surabaya 3 Hari 2 Malam salah satu pilihan pakej percutian kombinasi daripada pakej percutian Bromo, Malang dan Surabaya city tour bersama puan Norliza & family.

Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Percutian Malang Batu, pakej ground ke Surabaya, Bajet percutian surabaya 2024, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact perkhidmatan travel ejen Surabaya kami.


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN BROMO, KAWAH IJEN, TUMPAK SEWU, SURABAYA :

Percutian Surabaya Bromo Malang 3 Hari 2 Malam

Mungkin Anda juga menyukai