Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang

Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang

surabaya airport

Aktiviti Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Hari kamis 18/05/2023 (hari ke 1), saya Abdul supir dari travel ajen agentsurabayatravel.com memulakan Pakej Percutian Surabaya Bromo 3 hari 2 malam dengan mengambil kak Noriawati Binti Omar & Kawan di Surabaya airport tepat pukul 13;37.

Sebelum bergerak ke hotel kawasan Gunung Bromo, kami menggabar mereka berdua, selepas itu bergerak menuju hotel dekat Bromo (bromo permai hotel) +- 3 jam. Tiba di hotel taman nasional Bromo tengger semeru tepat pukul 16;21, check in dan rehat untuk persiapan tour Bromo Sunrise esok.

Aktiviti Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Hari jumat 19/05/2023 (hari ke 2) Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang kami awali dengan pengambilan sis Noriawati Binti Omar & Kawan di hotel tempat menginap guna jeep Bromo.

Tepat pukul 03;00 bergerak bersama Noriawati Binti Omar bergerak menuju ke tempat terbaik melihat Bromo sunrise, iaitu Penanjakan 1 yang memerlukan masa perjalanan 1 jam.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 3 Hari 2 Malam

Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang

penanjakan 1 bromo

Masa itu sunrise di Bromo muncul tepat pukul 05;07 masa itu pula, sunrise sangat cantik sebab cuaca memang cerah tak ada kabus so,, semua pemandangan sekitar Bromo tanpak indah, seperti Kawah Bromo, Gunung Batok, Gunung Kursi, Lautan Pasir dan Gunung Semeru.

Masa itu, tepat pukul 06;22 kami tak pergi melawati Kawah Bromo, sebab kak Noriawati tak nak pegi kawah, so.. selepas tour Bromo sunrise langsung bergerak ke padang rumput Bromo yang sangat indah nan menawan, iaitu Padang Savana yang juga disebut Bukit Teletubbies Gunung Bromo.

Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang

padang savana bromo

07;05 kami sudah tiba di Bukit teletubbies, yakni tempat mearik dekat padang savana Bromo, sebab masa itu sis Noriawati tak nak pegi kawah kan, So.. tiba di padang savana Bromo lagi awal, kalo pegi kawah biasanya tiba di padang savana ini tepat pukul -+08;30.

Hehehe… sis Noriawati & kawah sangat senang, kerana cuaca dikawasan Gunung Bromo masa itu memang cerah sangat, yakni tak ada kabus, bahkan meskipun hari sudah mulai siang cuaca tetap sejuk, nyaman dan tenang, masa di padang savana atau bukit teleletubbies Bromo sangat lama, sebab sis Noriawati & kawan banyak bergambar.

Note : Masa yang sesuai sekali terbaik untuk program trip pakej percutian Bromo antara bulan april hingga awal bulan desember.

Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang

pasar berbisik bromo

Selepas melawati padang savana Bromo, Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang dilanjutkan melawati pasir berbisik, yang merupakan tempat lawatan terakhir dari pada semua program pakej percutian Bromo. Kami dan sis Noriawati tiba pasir berbisik tepat pukul 09;03.

Selepas explore semua kawasan taman nasional Bromo, kami bersama sis Noriawati balik hotel dalam masa perjalanan 20 minit sahaja, sebab tempat menginap masa itu dekat saja dengan pasir berbisik Bromo. Tiba di hotel, mandi – breakfast, selepas itu check out hotel Bromo kemudian melanjutkan perjalanan ke Ladang Epal Malang dengan masa perjalanan 3 jam. 

Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang

ladang epal malang

14;20 kami dan sis Noriawati sudah tiba di ladang epal Malang Batu, dan masa itu kami menghantar ke ladang epal jenis manalagi (buah epal yang sangat manis) berwarna hijau dan salah satu buah epel andalan kota Malang Batu.

Puas makan epal, masa itu sis Noriawati & kawan tanya tanya apa pada pemilik kaedah yang mereka gunakan dan pemilik epel menjelaskan mengenai penanaman dan hal-hal yang berkaitan dengan buah epal, seperti bagaimana menanam pokok epal sekali cara menuai epal yang betul. Selepas itu menghantar ke hotel kawasan Malang Batu (seulawah grend view hotel).

Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang

seulawah grend view hotel

Tiba di hotel seulawah grend view (3 bintang), check in dan rehat kejap. Tepat pukul 19;00 sis Noriawati & kawan minta pusing pusing di kawasan bandar, masa itu kami menghantar ke tempat tempat shopping, tempat oleh oleh khas Batu Malang sekali ke alon alon kota Batu Malang.

Selepas pusing pusing di kawasan kota Malang Batu, kami menghantar cik sis Noriawati & kawan cari makan, Masa itu kami menghantar ke Mbok Sri Restaurant, salah satu resto atau warung makan rekommended di kawasan Malang Batu, masakan nikmat, tempat selesa dan service terbaik.

Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang

coban rondo waterfall

Aktiviti Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Hari sabtu 20/05/2023 (hari ke 3), Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang adalah check out hotel, tepat pukul 07;30 mengnatar sis Noriawati ke Coban Rondo waterfall, sebuah air terjun yang terletak di kawasan Malang Batu dengan masa 30 minit.

Selepas melawati coban rondo waterfall, kami menghantar  sis Noriawati ke Bukit Jaddih, salah satu tempat percutian terbaik dan terbaru di kawasan Surabaya dengan masa perjalanan 2,30 jam, dalam perjalanan kami sempat stop di tepi Suramadu Bridge, iaitu salah satu jembatan terpanjang di Indonesis saat ini *(lihat info lengkap suramadu bridge).

Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang

bukit jaddih surabaya

12;30 tiba di bukit jaddih Madura, dan kami memandu pergi view terbaik untuk bergambar dikawasan bukit jaddih. Selepas mengexplore kawasan bukit jaddih, kami mengahantar ke Surabaya airport, sebelum balik airport sis Noriawati minta dihantar ke tempat batik khas Surabaya.

Selepas dari tempat membeli kain dan baju batik, sis Noriawati minta dihantar ke retaurant tepatan, masa itu kami hantar ke restaurant Bebek & Ayam Sinjay Surabaya. Selepas makan tengah hari di bebek sinjay, kami langsung menghanatar sis Noriawati & kawan, dan Pakej Percutian Surabaya 3 Hari 2 Malam, selesai.

Demikian catatan kami yang berkenaan dengan “Aktiviti Percutian Surabaya Bromo Malang” bersama sis Noriawati sepanjang 3 hari 2 malam.

Sekiranya tuan / puan berminat trip pakej percutian Bromo Malang Surabaya lagi puas dan dapat melawati semua tempat percutian menarik dikawasan Surabaya, masa yang sangat sesuai 4 hari 3 malam atau 5 hari 4 malam.

Untuk informasi pakej percutian Surabaya, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet pakej percutian 2024, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancongan dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


Selain pilihan pakej percutian 3 hari 2 malam, disini perkhidmatan travel agency kami sedia pula pilihan pakej percutian yang lebih menarik, antara pilihan pakej adalah :

Pakej Percutian Ke Surabaya Bromo Malang

Mungkin Anda juga menyukai