Percutian Surabaya Bromo Malang – Aziemah

Percutian Surabaya Bromo Malang – Aziemah

Percutian Surabaya Bromo Malang - Aziemah

juanda airport surabaya

Percutian Surabaya Bromo Malang – Aziemah, 19/10/18 hari jumat (hari ke 1), saya abdol kader yang berlaku sebagai supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 3 Hari 2 Malam atau trip pakej ke Surabaya 3h2m dengan mengambil puan Aziemah & Family di Juanda airport Surabaya International.

Semasa itu flight kode puan Aziemah & Family adalah XT321, KL – Surabaya (09:00am – 10:45am). Sebelum bergerak ke hotel kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru Surabaya kami bergmbar bersama, selepas itu langsung bergerak menuju hotel Gunung Bromo.

Pakej Percutian Surabaya Bromo, Malang

Percutian Surabaya Bromo Malang – Aziemah. 20/10/18 hari sabtu (hari ke 2) pukul 02:30am kami bersama puan Aziemah & Family memulakan program pakej lawatan Bromo sunrise guna jeep menuju view terbaik untuk melihat Bromo sunrise dalam waktu perjalanan 1 jam.

03:25am tiba sudah di puncak penanjakan Bromo Surabaya, sebuah tempat terbaik melihat Bromo Sunrise, dan sebelum kemunculan sunrise kami kupi kupi je di puncak Bromo Surabaya  sehingga pukul 04:37am.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Aziemah

penanjakan 1 bromo surabaya

Pukul 04:37am kami bersama puan Aziemah & Family bergerak dari kedai tempat kami kupi menuju ke view terbaik melihat sunrise dengan masa 5 minit dan semasa itu kemunculan Bromo sunrise tepat pukul 05:10.

Masa itu cuaca Bromo memang sangat sejuk, tapi masa itu nasib puan Aziemah & Family sangat baik, sebab masa itu pemandangan taman nasional Bromo tengger Semeru sangat cantik tiada berkabus, oleh sebab itulah semasa percutian di Bromo puan Aziemah & Family sangat senang melihat keindahan kawasan taman nasional Gunung Bromo, Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Aziemah

kingkong hill bromo surabaya

06:23am selepas melihat sunrise Bromo sekali puas bergamabar di puncak gunung penanjakan 1 Bromo Surabaya, kembali ke letak jeep puncak Bromo area untuk meneruskan salah satu view indah dekat puncak penanjakan 1 Gunung Bromo, iaitu Kingkong hill Bromo.

Kingkong Hill Bromo adalah tempat alternatif bagi para pelancong untuk melihat munculnya Bromo Sunrise. Ketika musim cuti tiba, weekend, cuti sekolah, maupun hari cuti lainnya, dapat dipastikan penanjakan 1 Bromo penuh dengan pelancong, semasa itu juga tempat Alternatif untuk melihat sunrise yang selesa adalah Kingkong Hill Bromo.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Aziemah

kawah gunung bromo surabaya

Selesai melawati bukit kingkong Gunung Bromo Surabaya, kembali ke letak jeep Bromo semula untuk meneruskan Lawatan ke Kawah Bromo. Kawah Bromo ini merupakan destination ke dua dalam Pakej Percutian Bromo yang selalunya dilawati selepas program pakej percutian Bromo Sunrise Surabaya.

Kawah Bromo (bromo crater) adalah kawah aktif yang selalunya dilawati selepas melihat keindahan sunrise di penanjakan 1 Gunung Bromo Surabaya. Untuk melawati kawah semua pelancong harus jalan kaki atau guna perkhidmatan kuda Bromo kemudian naik 250 anak tangga hingga puncak.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Aziemah

selepas pergi kawah Bromo

Sekiranya kita teringin cepat cepat tiba di kawah Bromo atau kita takut penat lagi senang guna perkhidmatan kuda dengan bajet 200k 2hala. Kuda Bromo sememangnya disiapkan untuk pelancong yang hendak pergi kawah Gunung Bromo, Surabaya.

Masa itu puan aziemah & family teringin guna perkhidmatan kuda untuk pergi kawah sekali untuk bergamabar, dan masa itu kami bantu carikan kuda Bromo yang sangat bagus, selain pergi kawah masa itu puan azimah juga pergi melawati pure di tepi lautan pasir dekat kawah Bromo, Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Aziemah

padang savana bromo surabaya

Puas menikmati keindahan kawah balik ke tempat letak jeep Bromo, kemudian meneruskan program Pakej lawatan Bromo ke destinasi seterusnya, iaitu Padang Savana Bromo yang letaknya berhampiran dengan bukit teletubbies Bromo dengan masa perjalanan 30 minit saja.

Padang savana Bromo  atau Bukit teletubbies di Gunung Bromo tengger ini merupakan tempat percutian menarik yang semestinya dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, selain itu padang savana teletubbies ini juga menjadi spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Aziemah

pasir berbisik bromo surabaya

Puas bergambar di padang savana dan bukit teletubbies Bromo, percutian diteruskan ke Pasir Berbisik. Tempat ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah. Dan tempat percutian ini pula meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program pakej percutian Bromo, Surabaya.

Kami maklumkan kepada anda yang nak pergi cuti ke kawasan taman national Bromo tengger semeru Surabaya dan tempat tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai nan terbaik untuk pelancongan ke Bromo bermula dari bulan april sehingga december.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Aziemah

kampun pelangi malang

Selepas melawati pasir berbisik kami bersama puan aziemah & family kembali naik jeep Bromo, kemudian balik hotel semula dengn masa 1 jam (bromo view hotel). Tiba di hotel Bromo view Surabaya langsung mandi – breakfast – rehat sebentar.

Pukul 12:00 tengah hari check out hotel Bromo Surabaya, kemudian bergerak ke tempat percutian terbaru di Malang Batu, iaitu Kampung Pelangi Malang atau rumah warna warni Malang. Semas itu tiba di kampung pelangi pukul 14:15pm. Selepas itu check in hotel Malang dan rehat untuk persiapan program Pakej Percutian ke Malang esok hari.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Aziemah

ladang epal malang

Percutian Surabaya Bromo Malang – Aziemah. 21/10/18 hari ahad (hari ke 3) check out hotel, kemudian bergerak ke tempat percutian popular di Malang Surabaya, iaitu Ladang Epal Malang dengan masa 10 minit dari hotel seulawah grand view, salah satu hotel rekan porkongsian travel ejen kami di Malang Batu Surabaya.

Ladang Epel Malang Surabaya adalah salah satu tempat lawatan menarik yang berisi aktiviti petik apel langsung dari pokok, para pelancong juga dapat menikmati kesejukan dan keindahan panorama kota Malang Surabaya, karena tempat ini terletak 1000 meter di atas permukaan laut.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Aziemah

bukit jaddih surabaya

Puas menikmati buah epal Malang Surabaya, masa itu langsung bergerak menuju tempat percutian terbaik nan terbaru di kawasan Surabaya, iaitu Bukit Jaddih. Bukit jaddih merupakan tempat penambangan kapur putih yang kini dijadikan tempat lawatan terletak di madura Surabaya.

Semasa perjalanan menuju bukit jaddih kita melalui Suramadu bridge Surabaya, salah satu jembatan terpanjang di Indonesia masa ini. Dan selepas melawati bukit jaddih Surabaya, kami langsung menghantar puan Aziemah & Family ke juanda Surabaya airport dalam masa 1 jam, dan Pakej Percutian Surabaya 3 Hari 2 Malam, finish.

Demikian cacatan kami semasa Pakej Percutian Surabaya 3 Hari 2 Malam bersama puan Aziemah & Family. Untuk informasi Pakej Percutian ke Bromo Surabaya, Kawah Ijen Surabaya, Hiking Semeru Surabaya, Percutian ke Malang Batu Surabaya, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


Lihat aktiviti pelancong lainnya yang sudah guna travel ejen pelancongan kami di Gunung Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu, Surabaya dibawah ini :

Pakej Percutian Surabaya, Bromo Malang

Thanks for your sharing Our post

Mungkin Anda juga menyukai

Open chat