Kampung Pelangi di Malang Surabaya

Kampung Pelangi di Malang Surabaya

Kampung Pelangi di Malang Surabaya

Bandar Malang merupakan salah satu bandar terbesar nombor 2 di Surabaya, Indonesia yang mempunyai banyak tempat lawatan menarik yang patut dilawati, dan tempat percutian popular di Malang Surabaya selama ini adalah Ladang Epal Malang.

Tapi selain ladang epal, muzium angkut, coban rondo dan tempat percutian popular lainnya, satu lagii tempat lawatan terbaru yang wajib dilawati semasa melakukan percutian ke Malang Surabaya, iaitu Kampung Pelangi yang juga disebut Rumah Warna Warni.

Kampung Warna di Malang Surabaya

Kampung Pelangi di Malang SurabayaKampung Pelangi yang juga popular dengan sebutan Kampung Warna merupakan salah satu kampung di Kelurahan Jodipan, Kota Malang, Surabaya, Jawa Timur. Kampung itu berdiri tepat di bantaran Sungai Brantas.

Mula mula Kampung jodipan adalah kampung yang sangat kumuh (kotor) berkat sejumlah mahasiswa Ilmu Komunikasi Universitas Muhammadiyah di Malang (UMM), Kini Kampung Jodipan menjadi Kampung Warna dan menjadi salah satu tempat Percutian Surabaya Malang yang sangat menarik.

Kampung Pelangi di Malang SurabayaKampung Warna di Malang ini lagi sesuai dilawati semasa kita orang melakukan program pakej percutian ke Malang Surabaya atau semasa melawati ladang epal sebab tempat ini terletak di kampung Jodipan Malang, kalo dari ladang epal tempat percutian ini bole memerlukan masa 30 minit.

Biasanya kampung pelangi Malang ini selalunya di kombinasikan dengan Gunung Bromo dengan detail program Pakej Percutian Bromo Malang Surabaya 3h2m atau 4h3m, sebab kita orang merasa rugi kalo pergi cuti ke Bromo tanpa melawati tempat tempat di Malang, Surabaya, Jawa Timur.

Kampung Pelangi di Malang SurabayaTapi kalau kita hanya mahu melawati Rumah Warna di Malang maka masa paling sesuai adalah 1 hari full day atau 2h1m sahaja sekali melawati tempat tempat percutian menarik di kawasan bandar Malang Batu, Surabaya.

Adapun tempat yang bole kita kombinasikan semasa pergi melawati Kampung Warna Malang adalah, Muzum Angkut, Jatim Park, Taman Langit, Flower Garden, Masjid Jin Ajaib Turin, Taman Selecta (taman 1000 bunga), Batu Night Spectacular dan Malang Night Paradise.

Kampung Pelangi di Malang SurabayaDan kalau kita senang bergambar hari yang sesuai untuk melawati Raumah Warna di kota Malang Surabaya ini adalah selain hari sabtu dan ahad, sebab selain hari sabtu dan ahad sedikit pelawat, so.. kita bole ambil spot bagus untuk bergambar.

Dan kami maklumkan pula, masa terbaik untuk melawati Kampung Pelangi Malang ini adalah sore atau petang sekitar pukul 15:00pm sebab kali tengah hari sekitar pukul 11 – 13pm kawasan ini sangat panas, sebab tempat ini terletak di tepi laluan awam (jalan umum).

Demikian maklumat mengenai Kampung Warna di Malang Surabaya. Untuk maklumat Pakej Percutian ke Malang, Pakej Kawah Ijen, Pakej Hiking Semeru, pakej ground Surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Kampung Warna Warni di Malang Surabaya

Mungkin Anda juga menyukai