Misteri Masjid Jin di Malang Surabaya

Misteri Masjid Jin di Malang Surabaya

Misteri Masjid Jin di Malang Surabaya

Bandar Malang adalah bandar terbesar nombor 2 di Surabaya, Jawa Timur, Indonesia. Selain cuaca nya sangat sejuk, Malang juga popular mempunyai banyak tempat lawatan yang patut dilawati. salah satu tempat percutian popolar adalah Ladang Epal.

Tapi tak setakat ladang epal sahaja, selain ladang epal, Malang juga mempunyai tempat tempat pelancongan terbaru yang bole kita lawati semasa anda melakukan trip pakej percutian di Malang Batu, dan tempat percutiam yang terbaru itu adalah Masjid Jin Malang Turen.

Misteri Masjid Jin Malang Indonesia

Misteri Masjid Jin di Malang SurabayaMasjid Jin Malang yang juga disebut Masjid Jin 1000 pintu Malang  merupakan Masjid yang popular dikalangan masyarakat awam, sebab kemunculan Masjid yang juga dikenal masjid tiban malang ini penuh dengan Misteri nan Ajaib.

Jika kita orang teringin melawati Masjid Jin Surabaya ini, kita boleh langsung ke bandar Malang, Surabaya. Masjid Jin Tiban ini berada di Malang tepatnya di Jalan KH. Wahid Hasyim Gang Anggur Nomor 10, RT 07 / RW 06, Desa Sananrejo, Kabupaten Turen, Malang, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia.

Misteri Masjid Jin di Malang SurabayaDipercayai Masjid Jin Tiban ini dibina oleh ribuan bangsa Jin, sebab Masjid Jin Tiban yang terletak di Malang ini dipercayai ‘tiba-tiba’ muncul di tengah-tengah penempatan padat penduduknya. Dikatakan bahawa masyarakat awam di sekitar juga tidak pernah mengetahui aktiviti pembainaannya.

Oleh sebab itu, masyarakat sekitar kemudiannya merujuknya sebagai Masjid Jin Tiban atau Masjid 1000 Pintu Jin, yang bermaksud bahawa masjid yang muncul secara ajaib tiba-tiba dan bernuansa ghaib, kunun Masjid Jin Tiban ini dipercayai dibina dalam masa satu malam.

Misteri Masjid Jin di Malang SurabayaKini Masjid Jin Tiban di Malang ini merupakan salah satu masjid termegah 10 lantai dengan arsitektur menakjubkan nan menarik khas timur tengah dan tiongkok , dihiasi banyak ornamen2 warna putih biru warna emas.

Masjid Jin Tiban atau Pesantren Salafiah Bihaaru Bahri Asali Fadlaailir Rahmah direka oleh pengasas, KH Ahmad Bahru Mafdlaluddin Shaleh Al-Mahbub Rahmat Alam. Beliau telah wafat beberapa tahun berlalu dan dikebumikan di area Masjid Jin Malang.

Misteri Masjid Jin di Malang Surabaya

Masjid Jin Tiban konon mulai dibina tahun 1978 oleh Romo Kiai Haji Ahmad Bahru Mafdlaluddin Shaleh Al-Mahbub Rahmat Alam. Kini Masjid di Malang ini sudah mencapai 10 lantai.

Lantai 1 hingga 4 digunakan tempat aktiviti pelajar, lantai 6 semacam bilik keluarga, lantai 5, 7, 8 terdapat toko-toko kecil yang di kelola oleh santri wanita, berbagai macam makanan dijual harga murah, selain itu ada juga berupa busana Muslim atau Muslimah, seperti Pelikat, Sajadah, Jilbab, Tasbih dan keperluan lain lain.

Misteri Masjid Jin di Malang SurabayaSesiapa yang melawati Masjid Jin Tiban ini akan kagum dengan ketinggian bangunan 10 tingkat, walaupun masjid tiban ini terletak di tengah kampung masyarakat awam, tapi semua pelawat akan kagum semasa memasuki area Masjid Jin Tiban.

Pihak pengurusan menolak Masjid Tiban Malang Surabaya di anggap tempat pelancongan, tapi mereka lebih suka dikenali sebagai pesantren Salafiyah Bihaaru Bahri’asali Fadlaailir Rahmah, oleleh itu, semua pelawat tetap menjaga akhlak semasa melawati Masjid Jin Tiban di Malang Surabaya ini.

Misteri Masjid Jin di Malang SurabayaDi sepanjang kita pusing pusing dalam Masjid Jin Tiban, kita orang akan menemui bilik atau ruangan dengan pelbagai reka bentuk seni bina. Senibina Masjid Jin Tiban menggabungkan pelbagai unsur seperti China, Eropah dan Timur Tengah.

Masjid Jin Tiban sangat mudah dilawati, tapi letak sangat jauh dari pusat bandar raya Malang Batu, Surabaya. Kalo dari bandar Batu, masjid yang kini masuk senari tempat percutian menarik ini sekitar 3 jam perjalanan dan biasanya oleh pelancong dikombinasikan dengan tempat tempat menarik lainnya di kawasan Malang Batu, Surabaya.

Misteri Masjid Jin di Malang SurabayaSekiranya kita mahu melawati Masjid Jin Tiban di Surabaya Malang ini pilihan masa yang paling sesuai adalah Pakej Percutian Surabaya Malang 2h1m, dan kalo mahu dikombinasikan tempat pelancongan lainnya masa paling sesuai 3h2m / 4h3m.

Biasanya Masjid Jin Tiban di Malang Surabaya ini dikombinasikan dengan Pakej Percutian Bromo Surabaya, sebab majoriti pelancong yang cuti ke Gunung Bromo merasa rugi tanpa melawati Masjid Jin Tiban sekali tempat tempat percutian menarik lainnya di kawasan Surabaya.

Demikian maklumat mengenai Masjid Jin Malang Surabaya. Untuk maklumat Pakej Percutian ke Malang, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Rafting Adventure, pakej ground Surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Masjid Jin Ajaib di Malang Surabaya, Indonesia

Mungkin Anda juga menyukai