Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen – Aneez

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen - Aneez

juanda surabaya airport

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen – Aneez, 15/02/2023 hari rabu (hari 1), saya Ahmad Zuhri crew dari ejen surabaya travel yang berlaku sebagai supir memulakan percutian Surabaya Bromo Ijen 3 hari 2 malam atau trip percutian ke Bromo Ijen Surabaya 3h2m dengan mengambil kak anez di Surabaya airport.

Masa itu flight kode kak anez & kawan QZ321 tiba di Surabaya tepat pukul 10:50am local time, sebelum bergerak ke hotel kawasan gunung Ijen Surabaya, selaulunya kami ambik gambar guna statement ke travel office, selepas itu bergerak ke hotel gunung Ijen dalam masa perjalanan +- 6 jam.

Semasa perjalanan menuju penginapan di kawasan gunung Ijen Surabaya, pukul 14;19pm stop kejap di restaurant area pantai pasir putih untuk makan tengah hari.

Selepas makan tengah hari, melanjutkan perjalanan menuju hotel Ijen. 06:29pm tiba sudah di hotel Ijen Surabaya, check in dan rehat untuk persiapan trip pakej percutian hiking kawah Ijen, esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Kawah Ijen

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen - Aneez

selepas melihat blue fire ijen

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen – Aneez, 16/02/2023 hari kamis (hari 2) pukul 01;19 bergerak menuju paltuding (letak start hiking ijen) dalam masa perjalanan 1 jam. Masa itu tiba di paltuding Ijen sekitar pukul 02;09am dan langsung bergerak mendaki ke puncak kawah gunung Ijen Surabaya selama 2,30 jam.

Masa itu kami bersama kak anez & kawan sangat bersyukur, sebab tiba di puncak sekitar pukul 04;37am, tentu kak anez & kawan sangat beruntung lah, sebab kalo kita bergerak awal pastinya kita dapat Blue Fire Ijen yang juga popular dengan sebutan Blue Flame Ijen Surabaya.

Maklumat ; Sekiranya tuan/puan ingin melakukan trip percutian ke gunung Ijen Surabaya keperluan yang sepatutnya di bawa adalah Baju sejuk, Topi sejuk, Kasut dan yang paling diperlukana semasa hiking ijen adalah Mask gas, sebab kawah ijen selalunya mengeluarkan gas beracun dan sangat berbahaya.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen - Aneez

sebelum balik turon

Pukul 06;30am selepas explore sekali melihat sunrise Ijen, kami bersama kak anez & kawan besiap-siap kembali turun ke paltuding semeula, tapi sebalum balik turun kak anez & kawan meminta digambar dengan background kawah ijen Surabaya.

Selepas bergambar kami bersama kak anez & kawan kembali turon ke paltuding Ijen dalam masa 1,30 jam. Pukul 08;45 kami sampai di paltuding Ijen sudah, dan kemudian kami langsung balik hotel Ijen dalam masa 1 jam. 09:29am kami bersama kak anez & kawan sampai sudah di hotel, breakfast dan rehat kejap.

12:30pm, check out hotel kawah Ijen, dan kemudian meneruskan perjalanan menuju hotel kawasan taman nasional gunung Bromo tengger Semeru dalam masa perjalanan 3,45 jam.

Pukul 16:12pm kami bersama kak anez & kawan tiba sudah di hotel dekat gunung Bromo (bromo permai hotel), check in, kemudian rehat untuk persiapan trip Pakej Percutian Surabaya Bromo, esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen - Aneez

menanti kemunculan sunrise bromo

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen – Aneez, 17/02/2023 hari jumat (hari 3) kami bersama kak anez & kawanmemulakan trip percutian gunung Bromo tepat pukul 01:30am guna jeep dari hotel kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru, menuju ke puncak gunung penanjakan Bromo.

Sememangnya kalo kita ingin mendapatkan tempat selesa semasa pakej percutian Bromo sunrise, kita orang sepetutnya bergerak lagi awal dari hotel dan masa itu kami tiba di puncak gunung Bromo tepat pukul 02:39am.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen - Aneez

semasa melihat bromo sunrise

Waktu itu kemunculan sunrise tepat pukul 05:18am, kami dari pihak travel ejen Surabaya sangat senang, sebab waktu itu cuaca di kawasan gunung Bromo tengger Semeru sangat cerah tiada berkabus, sehingga kak anez & kawan merasa tak rugi pergi melancong ke gunung Bromo Surabaya.

Puncak penanjakan atau gunung penanjakan Bromo ini merupakan tempat terbaik untuk melihat sunrise di gunung Bromo dan selalunya dilawati oleh pelanconga yang melakukan progam trip pakej percutian Bromo, Surabaya

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen - Aneez

puncak kawah gunung bromo

Selepas program pakej trip percutian sunrise, kami bersama kak anez & kawan kembali ke jeep semula untuk meneruskan Lawatan ke Kawah Bromo. Kawah ini merupakan destination ke dua dalam Pakej pelancongan Bromo Surabaya yang selalunya dilawati selepas melihat surise.

Kawah Bromo Surabaya merupakan kawah aktif di Surabaya yang selalunya dilawati selepas melihat keindahan sunrise di puncak gunung penanjakan 1. Untuk melawati kawah kita harus jalan kaki atau guna perkhidmatan kuda dan naik 250 anak tangga hingga puncak kawah Bromo.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen - Aneez

padang savana gunung bromo

Selepas melawati kawah gunung Bromo kami bersama kak anez & kawan balik ke tempat letak jeep, kemudian program trip pakej percutian diteruskan ke Padang Savana Bromo yang letaknya berhampiran dengan bukit teletubbies dengan masa perjalanan 30 minit saja.

Padang savana di Gunung Bromo ini merupakan tempat menarik yang semestinya dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, selain itu padang savana teletubbies ini juga menjadi spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen - Aneez

bukit telletubis gunung bromo

Selepas melawati padang savana Gunung Bromo Surabaya,kami bersama kak anez & kawan meneruskan trip pakej percutian ke tempat pelancongan cantik nan menarik yang berhampiran sahaja dengan padang savana, iaitu Bukit Teletubbies.

Bukit teletubbies Bromo Surabaya ini merupakan tempat menarik dekat padang savana dan wajib dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru Surabaya, dan tempat ini sama dengan padang savana, yang merupakan spot terbaik untuk bergambar prewedding.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen - Aneez

pasir berbisik gunung bromo

Selepas melawati padang savana sekali ke bukit teletubbies Bromo Surabaya, trip pakej percutian diteruskan ke Pasir Berbisik. Tempat pelancongan ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah. Tempat ini pula meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program Pakej Percutian Surabaya Bromo .

Kami maklumkan kepada taun / puan yang nak melakukan program pakej percutian ke Bromo tengger semeru sekali ke tempat menarik di sekitar Surabaya lainnya, masa terbaik nan sesuai untuk trip pelancongan ke Bromo Malang bermula dari bulan april – dec.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen - Aneez

juanda surabaya airport

Dan selepas program trip pakej pelancongan di pasir berbisik gunung Brom, kami bersama kak aniez & kawan kembali naik jeep semula untuk balik ke hotel dalam waktu perjalanan 20 minit, – mandi – breakfast – berehat kejap

Tepat pukul 12:10pm check out hotel dan kemudian kami bergerak menghantar kak aniez & kawan ke Surabaya airport dalam perjalanan masa 3 jam, tiba di Surabaya airport, trip Pakej Percutian Surabaya Bromo Ijen – Aneez 3 hari 2 malam, 3h2m bersama kak aniez & kawan, finish.

Demikian cacatan kami semasa program Pakej Percutian Surabaya 3 Hari 2 Malam bersama kak aneez & kawan. Untuk informasi percutian Surabaya, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground ke Surabaya, Bajet percutian surabaya 2024, Tempat percutian menarik di Surabaya dan lain lain, sila hubungi contact perkhidmatan travel ejen Surabaya kami.


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN BROMO, KAWAH IJEN, MALANG BATU, SURABAYA :

Pakej Percutian ke Surabaya Bromo Kawah Ijen

Mungkin Anda juga menyukai