Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nashimah

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nashimah

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Nashimah

juanda surabaya airport

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nashimah. 07/12/2017 hari kamis (hari ke 1), saya abdol kader bersama bapak abdol somad yang berlaku sebagi supir memulakan pakej percutian surabaya 4 hari 3 malam dengan mengambil  ibu nasihmah & family di airport Surabaya sekitar pukul 09:15am.

Masa itu program pakej  ibu nasihmah & family adalah Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 4 Hari 3 Malam, tapi masa itu ibu nashimah teringin pergi ziarah ke masjid mbah bolong Surabaya sekali melawati Taman Safari Zoo yang terletak di Pasuruan Surabaya.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Nashimah

makan siang sebelum ke hotel bromo

So.. masa itu sebelum kami bergerak ke hotel kawasan Gunung Bromo kami hantar  ibu nasihmah & family ke masjid mbah bolong di sunan ampel Surabaya dan kemudian kami menghantar ke Taman Safari Zoo Progen Surabaya yang meruapakan salah satu Safari Zoo terbesar di asia.

Selepas program pelancongan ke taman Safari Zoo Surabaya, bergerak  ke salah satu restaurant tempatan yang terletak di sidoarjo Surabaya. Selepas makan siang kami bergerak menuju hotel kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru dengan masa 3 jam.

Masa itu kami tiba di hotel dekat Bromo (bromo permai hotel) tepat pukul 18:37pm, dan kemudian saya dan bapak abdul somad yang berlaku sebagi supir masa itu langsung menghantar dan menunjuk bilik hotel ibu nasihmah & family, masa itu pula langsung check in Bromo – rehat sebagai persiapan program Pakej Percutian Bromo esok hari.

Pakej Lawatan Ke Surabaya 4 Hari 3 Malam

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nashimah

puncak penanjakan bromo

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nashimah. 08/12/2017 hari jumat (hari ke 2) pukul 02:30am memulakan trip pakej percutian Bromo Surabaya guna jeep bromo menuju puncak penanjakan tertinggi untuk program pakej percutian Bromo Surabaya dalam masa perjalanan 1 jam.

03:35 kami bersama ibu nasihmah & family sampai sudah di puncak penanjakan Bromo Surabaya, salah satu best spot di Gunung Bromo. Selalunya cuaca di puncak sangat sejuk tapi ibu nasihmah & family masa itu sangat senang, sebab tiada kabus dan Bromo Sunrise tanpak sangat cantik.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Nashimah

puncak penanjakan bromo

Masa itu ibu nashimah tak duduk saja di puncak, tak nak begambar, saya tanya,, kenapa ibu tak nak begambar, sebab cuaca terlalu sejuk dan kasihan pada anak anak dia cakap. So,, masa itu kami temani bapak Redzuan Md Yusof (suami ibu nashimah) saja untuk bergambar di puncak Bromo, Surabaya.

06:32am selepas program Bromo sunrise dan bergamabar di puncak gunung penanjakan Bromo, kami bersama ibu nasihmah & family kembali ke letak jeep bromo di puncak area untuk meneruskan program Lawatan ke Kawah Bromo yang merupakan destination ke dua dalam Pakej Percutian Surabaya Bromo.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Nashimah

sebelum melawati kawah bromo

07:03am kami bersama ibu nashimah & family sampai sudah di tempat letak jeep dekat kawah Bromo, dan masa itu ibu nashimah nak sewa kuda bromo, jadi saya bantu book kuda untuk melawati kawah Gunung Bromo, sememangnya sewa kuda di Bromo bole murah kalo guide yang book.

Kawah Bromo (bromo Crater) ini merupakan sebuah kawah aktif sekaligus fenomena alam luar biasa yanng juga di jadikan salah satu destinasi menarik oleh pelancong, sebab itulah gunung Bromo ini terkenal di dunia travelling baik pelancong asing mahupun pelancong tempatan dan tempat ini selalunya dilawati selepas melihat Sunrise.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nashimah

padang savana bromo

Selepas lawatan ke Kawah Bromo, program Pakej Percutian Bromo di teruskana ke destinasi seterusnya, iaitu melawati Padang Savana Bromo dengan masa perjalanan 30 minit saja, dan masa itu kami tiba dipadang savana tepat pukul 08:45am.

Masa itu tak setakat melawati padang savana Bromo, tapi kami sekali menghantar ibu nashimah & family ke bukit teletubbies Bromo yang merupakan salah satu spot terbaik untuk bergambar di kawasan taman nasional tengger semeru Surabaya (spot photography) dan foto prewedding.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Nashimah

pasir berbisik bromo

Selepas melawati padang savana Bromo sekali bukit teletubbies Bromo, trip pakej percutian diteruskan ke, Pasir Berbisik. Pasir berbisik di Gunung Bromo ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah Bromo. Dan tempat ini meruapakan destinasi terakhir dari pada pakej percutian Surabaya Bromo.

09:25am selepas melawati pasir berbisik Bromo, bergerak kembali naik jeep semula dan balik hotel denagn masa 20 minit. Tiba di hotel Bromo berehat kejap – breakfast dan preparation check out hotel Bromo untuk melawati Alon Alon Malang dengan masa 3 jam.

Semasa perjalanan menuju alon alon kota Malang Batu, waktu itu stop di salah satu restaurant tempatan, iaitu Warung Mbok Sri Batu Malang. Selepas makan siang kami meneruskan perjalanan ke alon alon kota Malang Batu. Dan selepas pusing pusing di alaon alon bandar Malang, Surabaya, bergerak ke hotel Malang (seulawah grand view hotel) – check in – rehat untuk persiapan program pakej percutian ke Malang, esok.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Nashimah

taman 1000 bunga selecta

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nashimah. 09/12/2017 hari sabtu (hari ke 3), 08:00 memulakan program pakej percutian ke tempat percutian menarik di kawasan Malang Surabaya, iaitu Taman 1000 Bunga Selecta Malang, Surabaya, tempat ini lengkap pula dengan tempat bermain untuk kanak kanak.

Semasa di taman 1000 bunga Malang Surabaya ini anak beranak ibu nashimah sangat senang dan enjoy, sampai sampai mereka tak nak pergi tempat lain, hehehe. , So,, tempat ini sangat sesuai atau special untuk prcutian sekolah.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Nashimah

muzium satwa jatim park 2 malang

Selepas malawati taman 1000 bunga selecta Batu Malang, program pakej percutian diteruskan pengembaraan ke 3 destinasi khusus kanak kanak, iaitu Jatim Pakr 2, Batu Secret Zoo dan Muzium Satwa, salah satu muzium zoo yang terletak di kota Batu Malang, Surabaya.

Untuk explore atau pusing pusing di Jatim Pakr 2, Batu Secret Zoo dan Muzium Satwa, semua pelancong memerlukan masa pelancongan 3 jam+, sebab tempat ini sangat luas. Dan selepas melawati Jatim Pakr 2, Batu Secret Zoo dan Muzium Satwa kami menghantar ibu nashimah & family ke Retaurant Warek untuk makan tengah ari.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Nashimah

muzium angkut malang batu

13:42pm selepas makan tengah ari, program pakej percutian diteruskan ke salah satu Muzium Transportasi terbesar di asia dan merupakan salah satu museum transportasi bertaraf internasional, iaitu Muzium Angkut Malang.

Muzium Angkut Malang ini merupakan tempat percutian yang sangat ramai dilawati di Malang, sebab muzium ini memiliki beberapa zona lawatan, dianataranaya ; Benua Asia, Eropah,  Amerika, Sunda Kelapa, Batavia dan Zona Eropa di setting seakan-akan berada di jalanan kota-kota di Perancis dengan mobil-mobil kuno eropa.

Puas pusing pusing di Muzium Angkut Malang, trip pakej percutian diteruskan ke tempa membeli belah atau tempat oleh oleh khas Batu Malang dan kemudian kami bersama ibu nashimah & family balik hotel dan rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Surabaya esok.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Nashimah

ladang epal malang batu

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nashimah. 10/12/2017 hari sabtu (hari 4), masa itu di hari ke 4 kami bersama ibu nashimah & family check out hotel malang (seulawah grand view) tepat pukul 08:00 dan kemudian kami menghantar ke tempat percutian popular di Malang, iaitu Ladang Epal Malang.

Selepas melawati ladang petik apel Malang, bergerak ke juanada Surabaya airport dengan masa 3 jam, dan masa itu kami tiba di Surabaya airport tepat pukul 13;21pm dan masa itu pula trip pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nashimah atau Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam bersama ibu nashimah, selesai.

Demikian cacatan kami semasa Pakej Pelancongan Ke Surabaya 4 Hari 3 Malam bersama ibu nashimah & family. Untuk informasi Pakej Percutian Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami. 


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Pakej Percutian Ke Surabaya 4 Hari 3 Malam

Mungkin Anda juga menyukai