Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Rozaira Akma

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Rozaira Akma

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Rozaira Akma

pop hotel surabaya

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Rozaira Akma. Hari jumat 20/07/2018 (hari ke 1), saya abdol kader dan kawan saya bapak sali yang berlaku sebagi supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam dengan mengambil cik akma dan kawan di POP Hotel Surabaya Gubeng.

POP Hotel Gubeng Surabaya adalah satu penginapan recommended yang terletak tepat di jantung kota Surabaya, sekaligus menawarkan akomodasi yang modern dan penuh warna, swimming pool, akses Wi-Fi gratis di seluruh areanya dan sarapan gratis.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Rozaira Akma

bukit jaddih madura surabaya

Hari 1 kami memulakan trip pakej percutian Surabaya Bromo Malang Kawah Ijen dengan lawatan ke Bukit Jaddih, salah satu tempat percutian terbaru di Surabaya dengan melalui jembatan terbanjang di Indonesia masa ini, iaitu Suramadu Bridge dengan masa 30 minit.

Selepas melawati Bukit Jaddih di Surabaya, langsung bergerak menuju hotel kawasan Kawah Ijen Surabaya dengan masa 7 jam, dan masa itu kami sempat berhenti di pantai pasir putih (free pakej). Kemudian meneruskan perjalanan menuju hotel kawah ijen Surabaya. Tiba di hotel Ijen, check in dan rehat untuk persiapan pakej percutian hiking ke Kawah Ijen, esok.

Pakej Lawatan ke Surabaya 4 Hari 3 Malam

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Rozaira Akma. Hari sabtu 21/07/2018 (hari ke 2), pukul 00;30 kami bersama cik akma & kawan bergerak menuju paltuding Ijen (letak start hiking ijen) selama 1 jam. Masa itu kami tiba di paltuding Ijen sekitar pukul 01;47am dan masa itu pula kami langsung bergerak mendaki ke puncak kawah ijen selama 2 jam.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Rozaira Akma

semasa blue fire kawah ijen

Kami bersama cik akma & kawan sangat bersyukur masa itu, sebab kami tiba di puncak Ijen sekitar pukul 04;21am, tentu sangat beruntung, sebab dapat Blue Fire Ijen yang juga popular dengan sebutan Blue Flame Ijen, Banyuwangi, Surabaya.

Masa itu hari masih gelap sekali bau gas kawah ijen sangat kuat. Note ; jika anda nak pergi naik Ijen keperluan kepaerluan yang patut anda sediakan adalah Baju sejuk, Topi sejuk, Kasut dan yang paling diperlukana semasa hiking ijen adalah Mask gas, sebab kawah ijen selalunya mengeluarkan gas beracun dan sangat berbahaya.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Rozaira Akma

semasa di puncak kawah ijen

Pukul 06;10am kami bersama cik akma & kawan besiap-siap kembali turun ke paltuding Ijen, tapi sebalum balik turun dan cik akma meminta digambar sekali memegang bendera kesayangan (bendara malaysia) dengan background kawah Ijen.

Selepas bergambar di puncak kawah Ijen, kembali turun dengan masa 1,30 jam. Pukul 07;15 kami sampai di paltuding Ijen sudah, dan sebelum kembali ke hotel Ijen kami menawarkan melawati mini niagara waterfall Ijen tapi cik akma & kawan cakap “tak paya lah” sebab penat sudah, akhirnya kami langsung kembali ke hotel Ijen.

08;32am tiba hotel ijen – breakfast – check out dan kemudian bergerak meneruskan perjalanan ke hotel Gunung Bromo (bromo view hotel) dengan masa perjalanan 3 jam. Pukul 12;25pm kami tiba di hotel Bromo dan kemudian rehat untuk persiapan program pakej percutian Bromo.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Rozaira Akma

masa menanti kemunculan sunrise

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Rozaira Akma – Hari ahad 22/07/2018 (hari ke 3), 01;30 kami memulakan trip pakej percutian Surabaya Bromo guna kereta jeep untuk menuju puncak penanjakan Gunung Bromo, (tempat terbaik untuk melihat bromo sunrise) dengan masa 1,20 jam.

02;40am tiba sudah di puncak penanjakan Gunung Bromo, dan sebelum masa kemunculan Bromo sunrise, kami relax dulu untuk kupi kupi di kedai sederhana sekitar puncak Bromo, waluapun masa itu cuaca sangat sejuk, namun cik akma & kawan tetap senang hati selama menjalani program pakej percutian Bromo sunrise.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Rozaira Akma

penanjakan 1 gunung bromo

05;00am kami bersama cik akma & kawan bergerak jalan kaki menuju best spot sunrise di Gunung Bromo dengan masa 5 minit dan masa kemunculan Bromo sunrise tepat pukul 05;15am. Masa itu sukar nak cari spot untuk bergambar, sebab masa tu ramai sangat pelancong yang melawati taman nasional Bromo tengger semeru.

06;03am baru ada spot untuk bergambar, dan masa itu banyak sudah yang balik  meninggalkan puncak Gunung Bromo, oleh sebab itu kami ada spot yang sesuai untuk bergambar di puncak Gunung Bromo bersama cik akma & kawan.

Puas menikmati keindahan sunrise di puncak Gunung Bromo, kembali ke jeep Bromo untuk melanjutkan perjalanan menuju Kawah Bromo, namun sebelum melawati kawah kami stop sejenak untuk melawati Bukit Cinta Gunung Bromo (free pakej) yang letaknya berhampiran dengan puncak penanjakan Gunung Bromo.

Selepas melawati dan bergambar di bukit cinta Gunung Bromo, kami meneruskan perjalanan menuju kawah Bromo dengan masa 30 minit. 06;45 kami tiba tempat letak jeep Bromo (jeep parking lot) dekat kawah Bromo, dan masa itu menawarkan perkhidmatan kuda Bromo untuk menuju kawah, tapi masa itu cik akma & kawan tak mau guna kuda Bromo.

Dalam setiap program pakej percutian Bromo Surabaya pastilah melawati kawah bromo, dan untuk melihat kawah Bromo, sepatutnya kita berjalan kaki / sewa kuda dari jeep parking lot, dan menaiki 250 anak tangga hingga puncak kawah Gunung Bromo.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Rozaira Akma

puncak kawah gunung bromo

Pukul 07,27am sampai sudah di puncak kawah Gunung Bromo, masa itu kawah tak terlau mengelurkan asap, sememangnya kalo musim kemarau (april – nov) kawah bromo tak terlalu bersap. jadi masa itu kami sangat relax aja bergambar semasa di puncak kawah Gunung Bromo, Surabaya.

Selepas bergambar di puncak kawah Gunung Bromo, turon dan balik ke tempat jeep Gunung Bromo semula dengan masa perjalanan 15 minit. Dan semasa perjalanan ke tempat parkir jeep, kami stop di tempat souvenir yang berhampiran saja dengan kawah gunung bromo.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Rozaira Akma

semasa balik ke tempat parkir jeep

Selepas bergambar seklai beli souvenir Bromo, bergerak kembali ke tempat jeep Bromo, dan tiba di tempat perkir jeep, sebelum melawati padang savana Gunung Bromo, kami menghantar  salah satu kawan cik akma ke toilet yang dekat saja dengan tempat parkir jeep Bromo.

Selepas itu trip pakej percutian Gunung Bromo diteruskan perjalanan kPadang Savana Bromo dengan masa perjalanan 30 minit. Padang savana di Gunung Bromo ini merupakan destinasi pelancongan yang sentiasa ramai pelancong tempatan mahupun asing, dan selalunya dilawati selepas melawati kawah Gunung Bromo.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Rozaira Akma

padang savana gunung bromo

Masa itu pukul 08;42am sampai sudah di padang savana Gunung Bromo, selepas bergambar di padang savana, program pakej percutian diteruskan ke bukit teletabbies Bromo, sayang lah kalo tak sekali melawati bukit teletubbies, sebab letak bukit teletabbies ini berhampiran saja dengan padang savanna Gunung Bromo.

Selepas melancong di padang savana Bromo sekali bukit teletubbies kami langsung balik hotel Gunung Bromo, sangat sayang masa itu cik akma & kawan tak mau melawati Pasir Berbisik Bromo, sebab mereka cakap penat sudah, jadi masa itu tak pegi melawat pasir berbisik Gunung Bromo, Surabaya.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Rozaira Akma

seulawah grend view hotel

09;57 kami bersama cik akma & kawan sampai sudah di hotel bromo view semula,  tiba di hotel kami rehat sebentar, kemudian breakfast dan selepas brekfast kami langsung meneruskan perjalanan ke hotel di kawasan Malang (seulawah grend view) dengan masa 3 jam.

13;21pm kami tiba sudah di hotel Malang, kemudian kami rehat untuk persiapan trip pakej percutian Malang esok. Seulawah Grand View adalah salah satu daripada hotel rakan kongsi (contract rate) ejen travel surabaya kami yang menawarkan penginapan lengkap dengan swimming pool, akses Wi-Fi gratis di seluruh areanya.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Rozaira Akma

ladang epal malang

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Rozaira Akma. Hari isnin 23/07/2018 (hari ke 4), 07;30am kami bersama cik akma & kawan kawan check out hotel, kemudian menghantar ke tempat percitian favorite di Surabaya, iaitu Ladang Epal Malang.

Selepas melawati kebun epal Malang, kami menghantar ke tempat oleh oleh khas kota Malang Batu, kemudian diteruskana ke pusat kerajianan tanggulangin dan tempat tempat shopping di kawasan kota Malang Batu. Masa itu di bandar Malang kami menghantar ke tempat tas rotan (bag rotan) dan di Surabaya kami menghantar ke pusat kain batik.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam - Rozaira Akma

surabaya airport international

Setiap program trip pakej pelancongan di Surabaya, selalunya kami tawarkan untuk shopping, sebab orang Malaysia dan Singapore cakap, belanja di Surabaya itu murah sangat, oleh sebab itu cik akma & kawan kami hantar ke tempat tempat shopping di Surabaya hingga petang.

Selepas itu program pakej percutian diteruskan ke restaurant sekitar Surabaya, dan selepas makan malam bergerak ke airport Surabaya International. Tiba di airport makatrip pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Rozaira Akma, atau Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang Ijen 4 hari 3 malam, bersama cik akma, finish. 

Demikian cacatan kami semasa Pakej Percutian Ke Surabaya 4 Hari 3 Malam bersama cik akma & kawan. Untuk informasi pakej percutian Surabaya, lawatan ke Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground SurabayaBajet percutian ke surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Pakej Percutian ke Surabaya 4 Hari 3 Malam

Mungkin Anda juga menyukai