Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Nazri

juanda surabaya airport

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri. 23/05/2023, hari selasa (hari 1) saya abdol kader bersama bapak abdul rahman yang berlaku sebagai supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam (trip pakej bromo malang surabaya) dengan mengambil bapak Nazri & Group di Juanda airport Surabaya International.

Masa itu bapak Nazri & Group tiba di juanda Surabaya airport tepat 16:35pm. Sebelum bergrak ke hotel Bromo kami selalunya bergambar dengan client di airport, kemudiani bergerak ke hotel kawasan taman nasional Bromo tengger semeru Surabaya dengan masa 3 jam.

Makan bapak Nazri & Group semasa Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang Surabaya 4h3m (pakej ground surabaya bromo) masuk dalam pakej, so,, sebelum chcek in hotel Bromo kami stop di retaurant Rawon Nguling atau makan khas Jawa.

Selepas lunch, kami bersama bapak nazri bergerak menuju hotel Gunung Bromo dalam masa +- 3 jam – check in hotel Bromo – rehat untuk persiapan pakej Surabaya Bromo, esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 4 Hari 3 Malam

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam - Nazri

bukit cinta gunung bromo

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri. 24/05/2023 hari rabu (hari 2) pukul 03:30am kami bersama bapak Nazri & Group memulakan program pakej percutian Bromo Surabaya guna jeep Gunung Bromo menuju view terbaik untuk melihat Bromo sunrise dengan masa perjalanan 1 jam.

Masa itu bapak Nazri minta bergerak 03:30am sebab dia bawa anak kecil, jadi semasa tiba di puncak Bromo kami tak ada tempat yang selesa sudah. untuk mendapatkan tempat selesa semasa melihat sunrise Bromo, sepatutnya bergerak awal, soo masa itu kami melihat sunrise di Bukit Cinta Bromo.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam - Nazri

perjalanan ke kawah gunung bromo

06:25am selepas program Bromo sunrise dan puas bergamabar di puncak gunung penanjakan Bromo, kami kembali ke letak jeep puncak Bromo area untuk meneruskan program lawatan ke Kawah Bromo yang merupakan destination kedua dalam Pakej Percutian Bromo Surabaya.

Pukul 06:43am tiba sudah di tempat letak jeep dekat kawah Gunung Bromo, dan masa itu bapak Nazri & Group tak guna perkhidmatan kuda Bromo, sebab teringin sekali nak melawati pure (tempat ibadah suku tengger bromo) dekat kawah Bromo. Masa itu kami tiba di puncak kawah Bromo tepat pukul 07:32am.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam - Nazri

padang savana gunung bromo

Selepas melawati kawah Gunung Bromo kami balik tempat letak jeep Bromo, kemudian meneruskan program Pakej lawatan Bromo Surabaya ke Padang Savana Bromo dengan masa perjalanan 30 minit saja. Masa itu kami bersama bapak Nazri & Group tiba dipadang savana Gunung Bromo tepat pukul 08:25am.

Padang savana Bromo Surabaya ini selalunya dilawati selepas melawati kawah Bromo dan merupakan salah satu tempat menarik yang sepatutnya dilawati semasa trip pakej percutian Bromo Surabaya, sebab tempat ini memiliki spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri

pasir berbisik gunung bromo

Selepas melawati padang savana Bromo sekali bukit teletubbies Bromo trip pakej percutian diteruskan pengembaraan ke Pasir Berbisik Bromo tapi masa itu kami bersama bapak Nazri & Group tak turon dari jeep Bromo, so,, masa itu kami lewat sahaja, sebab angin di Bromo waktu itu sangat kuat.

Nama Pasir Berbisik Gunung Bromo di kawasan taman nasional Bromo tengger semeru ini bermula dari sebuah filem yang dibuat oleh seorang pengarah kondang asal negara Indonesia, iaitu Garin Nugroho, beliau adalah pengarah pertama pencipta asal muasal dari Pasir Berbisik Bromo Surabaya.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri

perjalanan ke alon alon malang

Selepas melawati tempat tempat percutian di Gunung Bromo, langsung balik hotel Gunung Bromo dengan masa 15 minit (bromo permai). Tiba di hotel Bromo – mandi – breakfast – check out, kemudian bergerak ke Alon Alon kota Malang Batu, salah satu bandar raya yang terletak di Malang Batu Surabaya dengan masa perjalanan 3 jam.

Selepas hantar pusing pusing bapak Nazri & Group, masa itu kami hantar ke restaurant tempatan (warung mbok sri) untuk makan malam, dan selepas makan malam, kami lansung hantar ke hotel Malang – rehat untuk persiapan pakej percutian ke Malang Surabaya esok.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri

masjid jin ajaib turin

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri. 25/05/2023, hari kamis (hari 3) 07:30 selepas breakfat crew travel agensi kami menghantar ke salah satu tempat yang sangat popular fenomenal di Surabaya, iaitu Masjid Jin Ajaib Biru Tiban Turin Malang, kunun masjid ini dibina oleh bangsa Jin.

Puas pusing pusing dan bergambar di Masjid Ajaib Biru Turen, program trip pakej percutian diteruskan ke tempat yang sangat diminati oleh pelancong Malaysia, iaitu Ladang Epal Malang dengan masa perjalanan 3 jam dari masjid jin Malang.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri

ladang epal malang surabaya

Orang yang datang cuti cuti di Malang Surabaya sudah tentu tidak ketinggalan untuk visit di Ladang Epal atau lebih dikenali oleh orang Indonesia sebagai Petik Apel Malang. Biasnya Ladang Epel Malang ini selalunya dikombinasikan dengan Percutian Bromo Surabaya.

Dan semua pelancong yang pergi melawati kebun apel di Batu Malang ini, bestnya korang boleh makan buah epal sebanyak banyaknya dan kita orang bole memetik buah apel segar langsung dari pokok, tapi kalau nak bawa balik, ada caj tambahan yang bakal diberikan kat korang.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri

taman selecta batu malang

Selepas melawati kebun epal Malang, kami menghantar bapak Nazri & Group ke restaurant tempatan (warung warek) untuk makan tengah hari. Selepas makan tengah hari di restaurant tempatan, kami menghantar bapak Nazri & Group ke taman bunga atau Taman Selecta Batu Malang.

Pukul 15:00pm selepas menikmati keindahan taman 1000 bunga Malang, kami bersama bapak Nazri & Group balik hotel dan rehat kejap. Pukul 14:30pm kami bersama bapak Nazri & Group check out hotel dan meneruskan perjalanan ke hotel Surabaya (hotel 88 surabaya).

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri

muzium angkut malang batu

Dan sebelum bergerak ke hotel kawasan Surabaya, masa program pakej percutian diteruskan ke salah satu tempat percutian terbaik dan menarik di Malang dan salah satu muzium transportasi terbesar di asia tenggara yang bertaraf internasional, iaitu Muzium Angkut.

Masa itu kami bersama bapak Nazri  & family 3 jam lebih di musium Malang, sebab melawati beberapa zona lawatan, dianataranaya ; Floating market, Benua Asia, Eropah,  Amerika, Sunda Kelapa, Batavia dan Zona Eropa di setting seakan-akan berada di jalanan kota di Perancis dengan mobil kuno eropa.

Selepas expolore museum angkut + movie star studio + floating market, bergerak ke tempa membeli belah atau tempat oleh oleh khas Batu Malang.

Selepas itu crew travel agency kami mengantar menuju hotel Surabaya dengan masa 2,30 jam. Pukul 22.12pm kami tiba di hotel Surabaya, kemudian rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Surabaya esok.

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri

makam sunan ampel denta surabaya

Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam – Nazri. 26/05/2023, hari jumat (hari 4) 08:30am kami bersama bapak Nazri & Group check out hotel kemudian kami menghantar ke tempat percutian terbaru di kawasan Surabaya, iaitu Bukit Jaddih dengan masa perjalanan 1 jam.

Selepas melawati bukit jaddih, meneruskan pengembaraan ke salah satu tempat ziarah umat muslim (percutian muslim di surabaya), iaitu makam Raden Rahmatullah atau Syekh Sunan Ampel. Selepas ziarah makam sunan kami menghantar ke tempat shopping murah dekat makam sunan.

Selepas ziarah sunan ampel Surabaya, makan tengah hari di restaurant dekat jairport. Selepas makan siang bergerak ke juanda airport  dengan masa 10 minit dan masa itu pula Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 4 Hari 3 Malam, finish.

Alhamdulillaah masa itu ada rizki rm250 untuk kami berdua (abdul kader & abdul rahman), hehehe. Terima kasih banyak bapak nazri dan family, semoga di lain masa kita dapat berjumpa kembali, Aamiin, Insyaa Allah.

Demikian cacatan kami semasa Pakej Pelancongan Surabaya 4 Hari 3 Malam bersama bapak Nazri & Group. Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya, Kawah Ijen, Gunung Bromo, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian fullboard, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Pakej Percutian Ke Surabaya 4 Hari 3 Malam

Mungkin Anda juga menyukai