Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Lily

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Lily

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

juanda surabaya airport

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Lily, 19/01/2019 hari sabtu (hari 1), saya abdol kader berlaku sebagai guide dan kawan saya bapak sali yang berlaku sebagai supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam atau trip pakej ke Surabaya Bromo Malang 4h3m dengan mengambil puan Lily suriyanti zahari & family di Juanda airport Surabaya International.

Semasa itu flight kode puan Lily suriyanti zahari & family QZ327 (kl – sub) tiba di Surabaya pukul 14:45pm local time. sebelum bergerak ke hotel Gunung Bromo Surabaya, masa itu kami menghantar ke restaurant tempatan yang dekat dengan airport.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

ibc tempo doeloe surabaya

Masa itu kami bersama puan Lily suriyanti zahari & family makan di ibc tempo doeloe surabaya, salah satu restaurant sekitar airport. Selepas makan di ibc tempo doeloe Surabaya, kami hantar ke salah satu masjid untuk shalat ashar.

Selepas shalat ashar, bergerak ke kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru dalam masa perjalanan 3 jam. Dan masa itu kami tiba di hotel Bromo Surabaya (bromo view hotel 3*) lebih kurang pukul 17:19am, kemudian check in – rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Surabaya Bromo esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

puncak penanjakan 1 bromo

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Lily, 20/01/2019 hari ahad (hari 2) tepat pukul 02:49am kami bersama puan Lily suriyanti zahari & family memulakan program pakej percutian Bromo sunrise bergerak guna jeep bromo, menuju puncak terbaik untuk melihat sunrise, iaitu puncak penanjakan 1 Bromo Surabaya.

Semestinya, untuk mendapatkan tempat yang selesa semasa melihat sunrise, kita sepatutnya bergerak awal dari hotel Bromo. Dan masa 03:49 kami bersama puan Lily suriyanti zahari & family sampai sudah di puncak Gunung Bromo Surabaya.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

kingkong hill gunung bromo

Masa itu kemunculan Bromo sunrise tepat pukul 05:07, sememangnya cuaca Bromo selalunya sejuk sangat sepanjang tahun, tapi nasib sangat baik, sebab pemandangan taman nasional Bromo tengger Semeru sangat cantik dan tiada berkabus.

Dan selepas melawati penenjakan Bromo, kami bergerak ke Kingkong Hill Bromo yang merupakan tempat kedua untuk melihat sunrise di Gunung Bromo. Ketika musim cuti tiba (weekend), semestinya penanjakan 1 Gunung Bromo full pelancong, semasa pula tempat terbaik melihat Bromo sunrise yang selesa adalah Kingkong Hill Bromo.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

pasir widodaren gunung bromo

Selesai menikmati kecantikan Bromo sunrise di bukit kingkong Gunung Bromo, kembali ke jeep semula, masa itu tak langsung pergi ke kawah Bromo, tapi kami bersama puan Lily suriyanti zahari & family melawati tempat pelancongan dekat Kawah Bromo, iaitu Pasir Widodaren Gunung Bromo.

Pasir Widodaren Bromo Surabaya, merupakan tempat percutian sekitar Gunung Bromo berupa padang pasir yang wajib dilawati semasa kita melakukan program pakej percutian di Bromo Surabaya, sebab tempat ini sangat cantik dan menarik di kawasan taman nasional Bromo tengger semeru Surabaya.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

selepas melawati kawah bromo

Selesai menikmati melawati padang pasir widodaren Bromo Surabaya, kembali ke jeep semula untuk meneruskan Lawatan ke Kawah Bromo. Kawah Bromo ini merupakan destination ke dua dalam Pakej Percutian Surabaya Bromo yang selalunya dilawati selepas program percutian Bromo Sunrise Surabaya.

Kawah Bromo (bromo crater) adalah kawah aktif yang selalunya dilawati selepas melihat keindahan Bromo sunrise di penanjakan 1 Gunung Bromo. Untuk melawati kawah semua pelancong harus jalan kaki atau guna perkhidmatan kuda Bromo, kemudian naik 250 anak tangga hingga puncak kawah Bromo.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

padang savana gunung bromo

Selepas melawati kawah Bromo balik ke tempat letak jeep Bromo, kemudian meneruskan program Pakej lawatan Bromo ke destinasi seterusnya, iaitu Padang Savana Bromo yang letaknya berhampiran dengan bukit teletubbies dengan masa perjalanan 30 minit saja.

Padang savana di Gunung Bromo tengger ini merupakan tempat menarik yang semestinya dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, selain itu padang savana teletubbies ini juga menjadi spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

bukit teletubbies gunung bromo

Selepas melawati padang savana Gunung Bromo Surabaya, kami menghantar puan Lily suriyanti zahari & family ke tempat percutian cantik nan menarik yang berhampiran sahaja dengan padang savana, iaitu Bukit Teletubbies.

Bukit teletubbies Bromo Surabaya ini merupakan tempat menarik dekat padang savana dan wajib dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru Surabaya, dan tempat ini sama dengan padang savana, yang merupakan spot terbaik untuk bergambar prewedding.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

pasir berbisik gunung bromo

Selepas melawati bukit teletubbies Bromo Surabaya kami menghantar puan Lily suriyanti zahari & family ke Pasir Berbisik. Tempat ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah Bromo. Dan tempat ini pula meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program Pakej Percutian Surabaya Bromo .

Kami maklumkan kepada anda yang nak pergi cuti ke kawasan taman national Bromo tengger semeru dan tempat tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai nan terbaik untuk pelancongan ke Bromo Malang bermula dari bulan april – dec.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

kampung warna warni

Lepas melawati pasir berbisik Bromo, kami bersama puan Lily suriyanti zahari & family kembali naik jeep Bromo, kemudian balik hotel Bromo semula dengn masa 1 jam (bromo view hotel). Tiba di hotel Bromo view langsung mandi – breakfast.

Kemudian check out hotel Bromo dan kemudian bergerak menuju ke tempat pelancongan terbaru di kawasan bandar malang baru dalam masa perjalanan 3 jam. Kampung Pelangi Malang atau Kampung Warna merupakan kampung warna yang kini ramai dilawati pelancong. *Lihat info Kampung Warna Warni Malang.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

pusat oleh oleh brawijaya

Masa itu kami di kampung warna Malang hingga petang, kami menghantar ke restaurant tempatan untuk dinner dan masa itu kami makan malam di restaurant Mbok Sri Malang, salah satu tempat makan popular sedap di Malang, Surabaya. Dan selepas makan malam, meneruskan perjalanan ke tempat oleh oleh khas bandar batu Malang Surabaya.

Selalunya pelancong dari Malaysia, Brunai, (pakej melayu) semasa trip pakej pelancongan di Malang Surabaya, kami hantar ke tempat oleh oleh Brawijaya Malang, sebab di tempat ini sangat lengkap dan harga murah, selepas itu check in hotel Malang – rehat untuk program pakej percutian ke Malang esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

coban rondo malang batu

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Lily, 21/01/2019 hari isnin (hari 3) Pukul 07:19 check out hotel Malang, kemudian bergerak ke coban rondo waterfall, salah satu waterfall menarik di Malang Surabaya yang ramai dilawati pelancong tempatan mauhupun asing.

Coban Rondo Malang merupakan tempat percutian menarik yang sentiasa oleh travel Surabaya kami masukkan pakej, sebab waterfall ini meruapakan tempat percutian cantik yang masuk categori tempat lawatan menarik di kawasan Malang Surabaya. *Lihat info Coban Rondo Warwefall.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

taman langi malang batu

Selepas melawati sekali bergambar di coban rondo waterfall Malang, kemudian kami bersama puan Lily suriyanti zahari & family meneruskan ke tempat percutian menarik dan terbaru di Malang Batu, Surabaya, iaitu Taman Langit Malang.

Taman Langit Malang adalah tempat percutian yang didesain seolah-olah taman yang berada di negeri atas awan. Pelancong yang datang kat sini selalunya merasakan sensasi berada di negeri dongeng. dan akan merasakan macam melayang-layang di atas langit, sebab tempat ini terletak di atas puncak kawasan Malang Batu, Surabaya.

Selepas mengantar puan Lily suriyanti zahari & family melancong di taman langit Malang Surabaya, masa itu langsung bergerak ke Surabaya airport dalam masa perjalanan 2,30 jam, sebab kawan kak lily ari itu mesti balik awal ke Malaysia. Dan lepas menghantar kawan kak lily ke airport Surabaya, kami menghantar puan Lily suriyanti zahari check in hotel, (walan syariah Surabaya hotel) – rehat untuk preparation Pakej Percutian Surabaya di hari terakhir esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Lily

bukit jaddih surabaya

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Lily, 22/01/2019 hari selasa (hari 4). Di hari ke 4 program pakej percutian Surabaya hanya melawati 1 tempat pelancongan sahaja. Waktu itu pukul 08:39 check out hotel, kemudian bergerak menuju tempat lawatan terbaru di Madura, Surabaya, iaitu Bukit Jaddih Surabaya.

Semasa perjalanan menuju bukit jaddih, selalunya kita melalui Suramadu Bridge Surabaya, salah satu jembatan cantik nan terpanjang di indonasia saat ini, sebab suramadu bridge Surabaya adalah satu satunya laluan menuju pulau madura, Surabaya.

Lepas melawati bukit jaddih madura Surabaya, kami menghantar puan Lily suriyanti zahari ke tempat shopping sekali ke toko kain batik Surabaya, kemudian menghantar balik ke Surabaya airport dan Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Lily, 4h3m atau  Pakej Percutian Surabaya, 4 Hari 3 Malam atau bersama puan Lily suriyanti zahari & family, finish.

Demikian cacatan kami semasa program Pakej Pelancongan Surabaya 4 Hari 3 Malam bersama kak Lily suriyanti zahari. Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya, Kawah Ijen Surabaya, Hiking Semeru Surabaya, Malang Batu Surabaya, pakej ground ke Surabaya, Bajet percutian surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


Lihat aktiviti pelancong lainnya yang sudah guna travel ejen pelancongan kami di Gunung Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu, Surabaya dibawah ini :

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 4h3m

Mungkin Anda juga menyukai