Percutian Surabaya Bromo Malang – Norhayati

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norhayati

Percutian Surabaya Bromo Malang - Nurhayati

juanda surabaya airport

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norhayati, 07/11/18 hari rabu (hari ke 1), saya eko ramadhan berlaku sebagai guide dan kawan saya bapak sali yang berlaku sebagai supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam atau trip pakej ke Surabaya 4h3m dengan mengambil puan Nurhayati Binti Abu Noh & Group di Juanda airport Surabaya International.

Semasa itu flight kode puan Nurhayati & Group adalah XT321 (kl – sub) tiba di Surabaya pukul 10:40pm local time, dan sebelum bergerak ke hotel Bromo, masa itu kami menghantar ke tempat shopping murah kawasan bandar Surabaya (tunjungan plaza & rumah batik surabaya), selepas shopping tour di kawasan kita Surabaya, bergerak ke kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru dalam masa perjalanan 3 jam. Pukul 18:21am kami tiba di hotel Bromo, kemudian rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Bromo Surabaya esok hari.

Pakej Percutian Surabaya, Bromo Malang

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

masa menanti kemunculan sunrise

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norhayati, 08/11/18 hari khamis (hari ke 2), tepat pukul 02:50am kami bersama puan Nurhayati Binti Abu Noh & Group memulakan program pakej percutian Bromo sunrise bergerak guna jeep bromo, menuju puncak terbaik untuk melihat sunrise dengan masa perjalanan 1 jam.

Untuk mendapatkan tempat yang selesa semasa melihat sunrise, kita sepatutnya bergerak awal dari hotel, so,, 03:41 kami bersama puan Norrhayati Binti Abu Noh & Group sampai sudah di puncak Bromo, dan masa itu sebelum kemunculan sunrise kami kupi kupi je di puncak Bromo.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

view bromo kingkong hill

Pukul 04:37am kami bersama puan Nurhayati Binti Abu Noh & Group bergerak menuju view terbaik melihat Bromo sunrise, dan masa itu kemunculan Bromo sunrise tepat pukul 05:07, sememangnya cuaca Bromo selalunya sejuk sangat dan masa itu cuaca berada di 3 celcius.

Cuaca masa itu sangat sejuk, tapi nasib kami sangat baik, sebab masa itu pemandangan taman nasional Bromo tengger Semeru sangat cantik dan tiada berkabus, dan puan Norhaayati Binti Abu Noh & Group pun masa itu sangat senang dengan keindahan kawasan taman nasional Gunung Bromo.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

puncak kingkong hill bromo

Masa itu kami bersama puan nurhayati di bukit kingkong Bromo atau Kingkong hill Bromo, sebab puncak penanjakan 1 Bromo masa itu ramai pelawat, so,, masa itu kami melihat kecantikan Bromo sunrise dari Kingkong Hill Bromo Surabaya.

Kingkong Hill Bromo adalah tempat alternatif bagi para pelancong untuk melihat munculnya Bromo Sunrise. Ketika musim cuti tiba, weekend, cuti sekolah, maupun hari cuti lainnya, dapat dipastikan penanjakan 1 Bromo penuh dengan pelancong, semasa itu juga tempat Alternatif untuk melihat matahari terbit yang selesa adalah Kingkong Hill Bromo

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

semasa nak melawati kawah bromo

Selesai menikmati kecantikan Bromo sunrise di bukit kingkong Gunung Bromo, kembali ke jeep semula untuk meneruskan Lawatan ke Kawah Bromo. Kawah Bromo ini merupakan destination ke dua dalam “Pakej Percutian Bromo” yang selalunya dilawati selepas program pakej percutian Bromo Sunrise Surabaya.

Kawah Bromo (bromo crater) adalah kawah aktif yang selalunya dilawati selepas melihat keindahan Bromo sunrise di penanjakan 1 Gunung Bromo. Untuk melawati kawah semua pelancong harus jalan kaki atau guna perkhidmatan kuda Bromo, kemudian naik 250 anak tangga hingga puncak kawah Bromo.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

padang savana bromo

Selepas melawati kawah Bromo balik ke tempat letak jeep Bromo, kemudian meneruskan program Pakej lawatan Bromo ke destinasi seterusnya, iaitu Padang Savana Bromo yang letaknya berhampiran dengan bukit teletubbies dengan masa perjalanan 30 minit saja.

Padang savana atau Bukit teletubbies di Gunung Bromo tengger ini merupakan tempat menarik yang semestinya dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, selain itu padang savana teletubbies ini juga menjadi spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

pasir berbisik bromo

Selepas melawati padang savana dan bukit teletubbies Bromo kami menghantar puan Norhayati Binti Abu Noh & Group ke Pasir Berbisik. Tempat ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah Bromo. Dan tempat ini pula meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program pakej percutian Surabaya Bromo .

Kami maklumkan kepada anda yang nak pergi cuti ke kawasan taman national Bromo tengger semeru dan tempat tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai nan terbaik untuk pelancongan ke Bromo Malang bermula dari bulan april – dec.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

kampung pelangi malang

Lepas melawati pasir berbisik Bromo kami bersama puan Norhayati Binti Abu Noh & Group kembali naik jeep Bromo, kemudian balik hotel Bromo semula dengn masa 1 jam (bromo view hotel). Tiba di hotel Bromo view langsung mandi – breakfast – rehat sebentar.

Pukul 12:30 tengah hari check out hotel Bromo dan kemudian bergerak menuju ke tempat pelancongan terbaru di kawasan bandar malang baru dalam masa perjalanan 3 jam. Kampung Pelangi Malang atau Kampung Warna Malang merupakan kampung warna yang kini ramai dilawati pelancong. *Lihat info Kampung Pelangi Malang.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

seulawah grand view hotel

Lepas pusing pusing dikawasan kampung pelangi malang, kami menghantar puan norhayati & group ke restaurant kawasan Malang untuk makan tengah hari, dan masa itu kami bersama puan norhayati & group  makan temgah hari di warung mbok sri Malang.

Pukul 16:21pm, selepas makan siang, bergerak menuju hotel rekomnded di kawasan kota Malang Batu, iaitu Seulawah grand view. Tiba di hotel seulawah grand view malang Surabaya, check in hotel, kemudian istirahat untuk persiapan program Pakej Percutian Malang Surabaya esok hari.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

coban rondo waterfall batu

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norhayati, 09/11/18 hari jumat (hari ke 3), check out hotel, kemudian bergerak ke coban rondo waterfall Malang, salah satu waterfall menarik yang ramai dilawati pelancong tempatan mauhupun asing semasa bercuti di Malang Surabaya dengan masa 10 minit dari hotel seulawah grand view.

Coban Rondo Malang Surabaya merupakan tempat percutian yang sentiasa ramai dilawati pelancong tempatan mahupun asing, sebab Waterfall ini meruapakan tempat percutian Surabaya yang masuk categori tempat lawatan menarik di kawasan Malang Surabaya. *Lihat info Coban Rondo Warwefall.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

masjid jin malang surabaya

Selepas melawati coban rondo waterfall malang Surabaya, kami bersama puan norhayati & group bergerak menuju ke tempat pelancongan manrik nan ajaib di kota Malang Surabaya, iaitu Masjid Ajaib di Malang (masjid jin turin) dalam masa perjalanan 3 jam.

Masjid Jin Malang yang juga disebut Masjid 1000 pintu Malang merupakan salah satu Masjid yang popular dikalangan masyarakat awam, sebab kemunculan Masjid yang juga dikenal masjid tiban malang ini penuh dengan Misteri nan Ajaib. *Lihat info Masjid Jin di Malang Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

ladang epal malang batu

Lepas expolore semua kawasan masjid jin malang Surabaya, kemudian makan tengah hari di restaurant tempatan dan kemudian bergerak ke tempat percutian popular di Malang Surabaya, iaitu Ladang Epal Malang dengan masa 1 jam.

Ladang Epel Malang Surabaya adalah salah satu tempat lawatan menarik yang berisi aktiviti petik apel langsung dari pokok, para pelancong juga dapat menikmati kesejukan dan keindahan panorama Kota Batu karena tempat ini terletak 1000 meter di atas permukaan laut. *Lihat info Ladang Epal Malang.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

taman langit malang

Selepas melawati Ladang Epal Malang dan puas menikmati buah epal di Malang, kami mengantar puan Norhayati Binti Abu Noh & Group ke destinasi seterusnya, iaitu Taman Langit Batu dengan masa perjalanan 5 minit dari ladang Epal.

Taman Langit Malang ini meruapakan destinasi atau tempat percutian di Malang Surabaya terbaru. Semua pelancong tempatan mahupun asing yang datang bercuti di bandar Malang Surabaya, selain Gunung Bromo sudah tentu tidak ketinggalan untuk visit di ladang epal sekali Taman Langit Malang.

Selepas melawati taman langit Malang, masa itu kami menghantar puan Norhayati Binti Abu Noh & Group ke tempat oleh oleh khas malang Surabaya dan kemudian meneruskan perjalanan ke pusat kerajinan kulit tanggulanin sidoarjo, Surabaya dalam masa perjalanan 3 jam. Dan selepas melawati pusat kerajinan kulit, check in hotel di kawasan bandar Surabaya, kemudian rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Surabaya esok hari.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

bukit jaddih surabaya

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norhayati, 10/11/18 hari sabtu (hari ke 4), pukul 08:00 check out hotel, kemudian bergerak ke tempat lawatan terbaru nan menarik du kawasan bandar Surabaya, iaitu Bukit Jaddih Madura dalam masa perjalanan 1 jam. *Lihat info Bukit Jaddih Madura.

Dalam masa perjalanan ke bukit jaddih Surabaya, selalunya memlaui suramadu bridge yang merupakan jembatan terpanjang di Indonesia saat ini. Selepas melawati bukit jaddih madura, kami bersama puan Norhayati Binti Abu Noh & Group makan tengah hari di Warung Ole Olang Surabaya, salah satu makanan khas madura.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norhayati

juanda surabaya airport

Masa itu flight kode balik puan Norhayati Binti Abu Noh & Group XT326, SUB – KL (03:00pm – 18:35pm), so,,, sebelum kami hantar balik ke Surabaya airport, kami hantar pusing pusing kawasan bandar sekali ke tempat shopping murah kawasan Surabaya.

Sekitar pukul 13:00pm selepas makan tengah hari di kami menghantar puan Norhayati kembali ke Surabaya airport dan Percutian Surabaya Bromo Malang – Norhayati 4d3n atau program Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 4h3m bersama puan Norhayati Binti Abu Noh & Group, finish.

Demikian cacatan kami semasa program Pakej Pelancongan Surabaya 4 Hari 3 Malam bersama puan Nurhayati Binti Abu Noh & Group. Untuk informasi Pakej Percutian ke Surabaya, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


Lihat aktiviti pelancong lainnya yang sudah guna travel ejen pelancongan kami di Gunung Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu, Surabaya dibawah ini :

Pakej Percutian Surabaya Bromo, Malang 4d3n

Mungkin Anda juga menyukai