Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Nurain

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Nurain

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nurain

juanda surabaya airport

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Nurain. 08/09/2018 hari sabtu (hari ke 1), saya abdol rahman bersama yang berlaku sebagai supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam atau trip ke Surabaya 4H3M dengan mengambil puan Nurain & Family di Juanda airport Surabaya International.

Masa itu flight kode puan Nurain & Family adalah JT164, KL – Surabaya (02:30pm – 04:20pm). Sebelum bergerak ke hotel kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru, kami bergmbar bersama, kemudian bergerak menuju hotel Bromo dalam masa 3 jam, check in – rehat untuk persiapan trip pakej percutian Surabaya Bromo, esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Nurain. 09/09/2018 hari ahad (hari ke 2) pukul 02:30am kami bersama puan Nurain & Family memulakan program pakej lawatan Bromo sunrise guna jeep menuju view terbaik untuk melihat sunrise dengan masa perjalanan 1 jam.

03:25am kami tiba sudah di puncak penanjakan Bromo, sebuah tempat terbaik melihat Bromo Sunrise, dan sebelum kemunculan sunrise kami kupi kupi je di puncak Bromo sehingga pukul 04:37am.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nurain

puncak penanjakan 1 gunung bromo

Pukul 04:37am kami bersama puan Nurain & Family bergerak dari kedai tempat kami kupi menuju ke view terbaik melihat sunrise di Bromo dalam masa 5 minit dan masa itu kemunculan Bromo sunrise tepat pukul 05:10.

Cuaca di gunung Bromo sangat sejuk, tapi masa itu nasib puan Nurain & Family sangat baik, sebab masa itu pemandangan taman nasional Bromo tengger Semeru sangat cantik tiada berkabus, oleh sebab itulah semasa percutian di Bromo puan Nurain & Family sangat senang melihat keindahan kawasan taman nasional Gunung Bromo.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nurain

hiking ke kawah gunung bromo

06:21am selepas program Bromo sunrise dan puas bergamabar di puncak gunung penanjakan 1 Bromo, kami kembali ke letak jeep puncak area untuk meneruskan program Lawatan ke Kawah Bromo yang merupakan destination ke dua dalam Pakej Percutian Bromo.

Bromo crater atau Kawah Bromo adalah kawah aktif yang selalunya dilawati selepas program pakej lawatan Bromo sunrise atau sebelum pegi padang savana. Dan untuk melawati puncak kawah semua pelancong sepatutnya jalan kaki atau guna perkhidmatan kuda dan melaulu 250 anak tangga hingga puncak Bromo.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nurain

padang savana bromo

Selepas melawati kawah balik ke tempat letak jeep Bromo dan meneruskan program Pakej lawatan Bromo ke destinasi seterusnya, iaitu Padang Savana dengan masa perjalanan 30 minit saja. Masa itu kami bersama puan Nurain & Family tiba di savana Bromo tepat pukul 08:51am.

Padang savana atau Bukit teletubbies di Gunung Bromo tengger ini merupakan tempat menarik yang semestinya dilawati semasa kita orang pegi ke Gunung Bromo, selain menjadi tempat pelancongan padang savana Bromo merupakan spot terbaik spot photography dan foto prewedding.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nurain

pasir berbisik bromo

Selepas melawati padang savana Bromo dan bukit teletubbies program pakej percutian di teruskan ke Pasir Berbisik Bromo. Tempat ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah Bromo. Dan tempat ini pula meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program pakej percutian Bromo.

Pair berbisik merupakan tempat percutian terbaik di kawasan taman national Bromo tengger semeru. Hamparan pasir luas di gunung Bromo ini selaunya dilawati selepas melawati padang savana atau bukit teletubbies Bromo, dan merupakan tempat terkahir dalam trip pakej percutian gunung Bromo.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nurain

kampung pelangi malang

Pukul 09:21am selepas melawati pasir berbisik Bromo kami bersama puan Nurain & Family kembali naik jeep Bromo dan balik hotel dengan masa 1 jam (bromo view hotel). Tiba di hotel kami langsung mandi – breakfast dan rehat sebentar.

Pukul 11:00am check out hotel, kemudian bergerak ke tempat percutian terbaru di Malang Batu, iaitu Kampung Pelangi atau rumah warna warni. Masa itu kami tiba di kampung pelangi pukul 13:15pm. Selepas itu check in hotel dan rehat untuk persiapan program pakej percutian ke Malang, esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nurain

ladang epal malang

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Nurain. 10/09/2018 hari sabtu (hari ke 3) masa itu kami bersama puan Nurain & Family check out hotel pukul 08:30 dan kemudian bergerak ke Ladang Epal Malang dengan masa perjalanan 10 minit sahaja.

Ladang Epel atau Kusuma Agrowisata Batu ini adalah salah satu tempat lawatan menarik yang berisi aktiviti petik apel langsung dari pokok, para pelancong juga dapat menikmati kesejukan dan keindahan panorama Kota Batu karena tempat ini terletak seribu meter di atas permukaan laut.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nurain

pusat oleh oleh malang btu

Masa itu puan Nurain & Family sangat lama, sebab mereka masih teringin pusing pusing dikawasan ladang epal. Puas menikmati buah apel, meneruskan perjalanan ke pusat oleh oleh Brawijaya, salah satu tempat oleh oleh khas Malang Batu yang sangat lengkap dikawasan bandar Malang batu.

Pusat oleh oleh Brawijaya di Malang Batu merupakan tempat memebli belah terlengkap di kawasan Malang Batu yang seslulunya kami masukkan program pakej percutian Surabaya Bromo Malang, sebab tempat ini selain lengkap menyediakan harga yang sangat murah.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nurain

masjid cheng ho

Selepas membeli belah di Brawijaya Malang Batu, masa itu kami langsung bergerak ke hotel Surabaya, namun sebelum check in hotel masa itu kami singgah di Masjid Cheng ho sidoarjo. Kemudian kami menghantar puan Nurain & Family untuk makan tengah hari.

Selepas makan tengah hari di restaurant tempatan di kawasan surabaya, kami langsung bergerak ke hotel (artotel surabaya) dengan masa 1 jam, masa itu kami tiba di hotel tepat pukul 15:21pm, kemudian check in – rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Surabaya di hari terakhir.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nurain

nova batik tradisional

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Nurain. 11/09/2018 hari ahad (hari ke 4), pukul 08:30am check out hotel dan masa itu cukup untuk ke Nova batik, salah satu kedai batik tradisional di kawasan Surabaya, So sebelum menghantar ke airport,  kami hantar ke toko Bati di Surabaya.

Selepas membeli batik di nova batik, percutian diteruskan ke tempat shopping murah sekitar Surabaya dan kemudian kami langsung menghantar puan Nurain & Family ke airport dengan masa 30 minit dan program Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang bersama puan Nurain & Family, finish.

Demikian cacatan kami mengenai Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam, bersama pn nurain. Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


Lihat aktiviti pelancong lainnya yang sudah guna travel ejen pelancongan kami di Gunung BromoKawah Ijen, Malang Batu, Surabaya dibawah ini :

Pakej Percutian Surabaya Bromo, Malang 4h3m

Mungkin Anda juga menyukai