Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

Percutian Surabaya Bromo Malang - Sabariah

juanda surabaya airport

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah, 22/11/18 hari khamis (hari ke 1), saya abdul kader berlaku sebagai guide dan kawan saya bapak sali berlaku sebagai supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam atau trip pakej ke Surabaya 5h4m dengan mengambil puan Sabariah bin Jamil & Family di Juanda airport Surabaya International.

Semasa itu flight kode puan Sabariah adalah QZ321 (kl – sub) tiba di Surabaya pukul 10:50pm local time, sebelum bergerak ke hotel Bromo, kami menghantar ke tempat percutian popular di Surabaya sekali tempat lawatan special untuk kanak kanak, iaitu Safari zoo Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

safari zoo surabaya

Safari Zoo prigen adalah tempat Percutian menarik di Surabaya yang berorientasi pada habitat hewan alam bebas dan salah satu safari zoo park terluas di Asia, Taman Safari Indonesia 2 ini juga mempunyai berbagai macam spesies haiwan sekali tarikan terbaik se-Indonesia, bahkan se-Asia. *lihat info Safari Zoo Surabaya.

Selepas melawati safari Zoo, bergerak ke hotel kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru dalam masa perjalanan 2 jam. Pukul 15:23am kami tiba di hotel Bromo, kemudian rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Bromo esok hari.

Pakej Percutian Surabaya, Bromo Malang

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

kupi kupi di puncak bromo

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah, 23/11/18 hari jumat (hari ke 2), tepat pukul 02:10am kami bersama Sabariah Jamil & Family memulakan program pakej percutian Bromo Sunrise bergerak (guna jeep) menuju puncak terbaik untuk melihat sunrise Bromo dengan masa perjalanan 1,10 jam.

Semestinya, untuk mendapatkan tempat selesa semasa melihat sunrise Bromo, kita sepatutnya bergerak awal dari hotel, so,, 03:15 kami bersama Sabariah bin Jamil & Family sampai sudah di puncak Bromo, dan masa itu sebelum kemunculan sunrise Bromo kami kupi kupi je di puncak Bromo.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

semasa dipuncak bromo

Pukul 04:57am saya abdol kader menghantar puan Sabariah bin Jamil & Family bergerak menuju view terbaik melihat sunrise Bromo, dan masa itu kemunculan Bromo sunrise tepat pukul 05:15 dan cuaca Bromo 4 celcius.

Meski cuaca Bromo sangat sejuk, tapi nasib kami sangat baik, sebab masa itu pemandangan taman nasional Bromo tengger Semeru sangat cantik dan tiada berkabus,tentu puan Sabariah bin Jamil & Family pun masa itu sangat senang dengan keindahan kawasan taman nasional Gunung Bromo.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

selepas melawati kawah bromo

Selepas program tour sunrise dipuncak Bromo, kembali ke jeep Bromo semula untuk meneruskan Lawatan ke Kawah Bromo. Kawah Bromo ini merupakan destination ke dua dalam “Pakej Percutian Bromo” yang selalunya dilawati selepas program pakej percutian Bromo Sunrise.

Kawah Bromo (bromo crater) adalah kawah aktif yang selalunya dilawati selepas melihat keindahan sunrise dipuncak Gunung Bromo. Untuk melawati kawah semua pelancong harus jalan kaki atau guna perkhidmatan kuda Bromo, kemudian naik 250 anak tangga hingga puncak.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

padang savana bromo

Selepas melawati kawah Bromo kami puan Sabariah bin Jamil & Family balik ke tempat letak jeep Bromo, kemudian meneruskan program Pakej lawatan Bromo ke destinasi seterusnya, iaitu Padang Savana Bromo yang letaknya berhampiran dengan bukit teletubbies dengan masa perjalanan 30 minit saja.

Padang savana atau Bukit teletubbies Gunung Bromo tengger ini merupakan tempat menarik yang semestinya dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, selain itu padang savana teletubbies Bromo ini juga menjadi spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

pasir berbisik bromo

Dan selepas melawati padang savana dan bukit teletubbies Bromo kami menghantar puan Sabariah bin Jamil & Family ke Pasir Berbisik Bromo Tempat ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah. Padang savana ini pula meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program pakej percutian Bromo.

Kami maklumkan kepada anda yang nak pergi cuti ke kawasan taman national Bromo tengger semeru dan tempat tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai nan terbaik untuk pelancongan ke Bromo bermula dari bulan april – dec.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

kampung pelangi malang

Lepas itu kami bersama puan Sabariah bin Jamil & Family kembali naik jeep Bromo semula, kemudian balik hotel Bromo semula dengn masa 1 jam (bromo view hotel). Tiba di hotel Bromo view langsung mandi – breakfast – rehat sebenta.

Pukul 13:00 tengah hari check out hotel Bromo dan kemudian bergerak menuju ke tempat pelancongan terbaru di kawasan bandar malang baru dalam masa perjalanan 3 jam. Kampung Pelangi atau Kampung Warna merupakan kampung warna yang kini ramai dilawati pelancong. *Lihat info Kampung Pelangi Malang.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

batu permai malang

Lepas pusing pusing dikawasan kampung pelangi malang, kami menghantar puan sabariah & family ke restaurant tempatan untuk makan tengah hari, dan masa itu kami bersama puan sabariah & family makan temgah hari di warung mbok srim salah satu retaurant terbaik di Malang Batu.

Pukul 16:21pm, selepas makan siang, bergerak menuju hotel di kawasan kota Malang Batu (batu permai hotel). Tiba di hotel batu permai hotel malang, check in hotel, kemudian istirahat untuk persiapan program Pakej Percutian ke Malang esok hari.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

coban rondo waterfall

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah, 24/11/18 hari sabtu (hari ke 3), selepas brekafast bergerak ke coban rondo waterfall, salah satu waterfall menarik yang ramai dilawati pelancong tempatan mauhupun asing semasa bercuti di Malang Surabaya dengan masa 10 minit dari hotel tempat menginap puan sabaraiah & keluarga.

Coban Rondo Malang merupakan tempat percutian yang sentiasa ramai dilawati pelancong tempatan mahupun asing, sebab Waterfall ini meruapakan tempat percutian Surabaya yang masuk categori tempat lawatan menarik di kawasan Malang Surabaya. *Lihat info Coban Rondo Warwefall.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

ladang epal malang batu

Selepas melawati dan menikmati keindahan Coban Rondo malang Surabaya, kemudian makan tengah hari di restaurant tempatan dan kemudian bergerak ke tempat percutian popular di Malang Surabaya, iaitu Ladang Epal Malang dengan masa 1 jam.

Ladang Epel Malang Surabaya adalah salah satu tempat lawatan menarik yang berisi aktiviti petik apel langsung dari pokok, para pelancong juga dapat menikmati kesejukan dan keindahan panorama Kota Batu karena tempat ini terletak 1000 meter di atas permukaan laut. *Lihat info Ladang Epal Malang.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

taman selecta batu malang

Selepas melawati ladang epal dan puas menikmati buah epal Malang, masa itu langsung bergerak menuju tempat percutian terbaik nan menarik yang selalunya dilawati oleh kaum ibu ibu, iaitu Taman Bunga selecta atau taman 1000 bunga Malang Surabaya.

Taman selecta batu atau taman 1000 bunga Malang merupakan tempat menarik di kawasan bandar Malang yang selalunya ramai pelawat, sebab taman selecta mempunyai ladang bunga warna warni yang sangat luas dan pelbagai jenis bunga ada di taman selecta dan tempat ini dapat kita lawati semasa kita menjalani trip Pakej Percutian Malang Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

muzium angkut malang batu

Selepas melawati taman selecta, kami bersama puan sabariah & keluarga melawati salah satu Muzium Transportasi terbesar di asia dan merupakan salah satu museum transportasi bertaraf internasional, iaitu Muzium Angkut.

Muzium Angkut ini merupakan tempat percutian yang sangat ramai dilawati di Malang, sebab muzium ini memiliki beberapa zona lawatan, dianataranaya ; Benua Asia, Eropah, Amerika, Sunda Kelapa, Batavia dan Zona Eropa di setting seakan-akan berada di jalanan kota-kota di Perancis dengan mobil-mobil kuno eropa. Dan lepas itu kami menghantar puan sabariah & keluarga ke hotel semula dan rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Surabaya esok hari.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Sabariah

taman langit malang batu

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah, 25/11/18 hari ahad (hari ke 4) selepas breakfast,masa itu kami langsung check out, kemudian bergerak menuju tempat pelancongan terbaru di kawasan kota Malang Batu, iaitu Taman Langit.

Puas menikmati keindahan kawasan taman langit, kemudian meneruskan perjalanan ke pusat oleh oleh khas malang batu Surabaya, masa itu kami hantar ke pusat oleh oleh Brawijaya, salah satu tempat oleh oleh terlengkap di kawasan Malang dan kemudian bergerak ke masjid cheng ho yang merupakan tempat lawatan free dari travel ejen kami.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Sabariah

sunan ampel surabaya

Lepas melawati masjid cheng ho, kami bersama puan sabariah & family makan tengah hari di salah satu restaurant tempatan yang terletak dibandar Surabaya. Selepas makan tengah hari, langsung bergerak ke sunan ampel denta dalam masa perjalanan 30 minit.

Sunan Ampel atau lebih popular dengan sebutan Raden Rahmatullah adalah salah satu ulama penyebar agama islam di Pulau Jawa yang dimakamkan dikawasan bandar Surabaya. Salah satu Makam Wali Songo ini sentiasa dilawati oleh pelancong tempatan mahupun dari Malaysia untuk ziarah.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Sabariah

win hotel surabaya

Lepas ziraha di Sunan Ampel kami bersama puan sabariah & family langsung bergerak menuju tempat kain bati atau rumah batik mirota, salah satu pusat kain batik terletak di kawasan bandar Surabaya, Indonesia.

Kemudian check in win hotel Surabaya, satu penginapan recommended yang terletak tepat dijantung kota Surabaya, sekaligus menawarkan akomodasi yang modern, penuh warna, akses Wi-Fi gratis diseluruh areanya, sarapan gratis dan win hotel ini merupakan salah satu penginapan yang dekat dengan mall Surabaya sekaligus dekat dengan airport.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah

juanda surabaya airport

Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah, 26/11/18 hari isnin (hari ke 5) masa itu check out pukul 09:30 dan sebelum balik ke Malaysia, kami masih mengantar puan sabariah & family pusing pusing bandar Surabaya, sebab masa balik puan sabariah pukul 03:30pm.

Pukul 00:40 makan tenga ari di salah satu restaurant dekat airport dan selepas makan tengah hari kami menghantar puan sabariah ke Surabaya airport dan Percutian Surabaya Bromo Malang – Sabariah 4d3n atau program Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 4h3m bersama puan Saabariah, finish.

Demikian cacatan kami semasa program Pakej Pelancongan Surabaya 5 Hari 4 Malam bersama puan Sabariah & Group. Untuk informasi Pakej Percutian ke Surabaya, Kawah Ijen, Gunung Bromo, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


Lihat aktiviti pelancong lainnya yang sudah guna travel ejen pelancongan kami di Gunung Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu, Surabaya dibawah ini :

Pakej Percutian Surabaya Bromo, Malang 5d4n

Mungkin Anda juga menyukai