Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

juanda surabaya airport

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman, 02/11/18 hari jumat (hari ke 1), saya abdol kader berlaku sebagai guide dan kawan saya abdul rahman yang berlaku sebagai supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam atau trip pakej ke Surabaya Bromo Malang 5h4m dengan mengambil bapak Abdul Rahman Bin Saad & Group di Juanda airport Surabaya International.

Semasa itu flight kode bapak Abdul Rahman & Group adalah XT385 (pen – sub) tiba di Surabaya pukul 15:55pm local time, kemudian bergerak hotel kawasan bandar Malang Batu dalam masa perjalanan 3 jam, dan sebelum check in kami menghantar ke restaurant tempatan untuk makan tengah malam, kemudian check in hotel (aston inn batu  malang hotel) – rehat untuk persiapan program Pakej Percutian ke Malang esok hari.

Pakej Percutian Surabaya, Bromo Malang

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

ladang epal malang surabaya

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman, 03/11/18 hari sabtu (hari ke 2)  kami menghantar bapak Abdul Rahman & Group ke tempat pelancongan menarik di Malang, iaitu Ladang Epal Malang Batu dalam masa perjalanan 10 minit.

Ladang Epel Malang Surabaya adalah salah satu tempat lawatan menarik di bandar Malang yang berisi aktiviti petik apel langsung dari pokok, para pelancong juga dapat menikmati kesejukan sekali keindahan panorama Kota Batu karena tempat ini terletak 1000 meter di atas permukaan laut.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

taman 1000 bunga malang

Selepas melawati ladang epal trip pakej percutian diteruskan menuju ke tempat percutian terbaik nan menarik yang selalunya di lawati oleh kaum ibu ibu, iaitu Taman bunga selecta atau taman 1000 bunga Malang Surabaya.

Taman selecta batu atau taman 1000 bunga Malang merupakan tempat menarik di kawasan bandar Malang yang selalunya ramai pelawat, sebab taman selecta mempunyai ladang bunga warna warni yang sangat luas dan pelbagai jenis bunga ada di taman selecta dan tempat ini dapat kita lawati semasa kita menjalani trip Pakej Percutian Malang Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

flower garden malang batu

Selepas melawati taman bunga Malang, masa itu trip pakej percutian diteruskan ke tempat pelancongan terbaru di kota Malang, iaitu Flower garden coban rais dalam masa perjalanan 7 minit sahaja dari lokasi taman selecta batu.

Frower Garden atau Coban Rais merupakan tempat percutian menarik dan terbaru di Malang Surabaya yang selalunya ramai dilawati oleh pelancong tempatan mahupun asing. Di flower garden ini juga tersedia buaian dan basikal terbang yang bole di nikmati oleh semua pelancong semasa trip ke Malang Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

kampung pelangi malang

Lepas melawati Flower Garden, kami menghantar bapak abdul rahman & group ke restaurant tempatan untuk makan tengah hari. Dan selepas makan tengah hari, masa itu langsung bergerak ke rumah warna warni atau Kampung Pelangi hingga petang.

Kampung Pelangi yang juga disebut Kampung Jodipan adalah kampung pelancongan pertama di bandar Malang yang sederetan rumah warga awam di tepi Sungai Brantas yang menampilkan dinding aneka warna warni yang tidak monoton. Kampung ini terletak di Jodipan berada di tepi Sungai Brantas Malang.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

batu night spectacular

Selepas melawati Kampung pelangi, trip pakej percutian diteruskan ke Batu Night Spectacular Malang, sebuah tempat percutian yang dapat dilawati ketika masa sudah mulai pertang, sebab tempat ini hanya di buka malam saja, oleh sebab itu dinamakan Batu Night Spectacular.

Batu Night Spectacular (BNS) merupakan salah satu tempat pelancongan yang berada di Bandar Batu, Malang, Jawa Timur. BNS hanya beroperasi pada malam hari. Batu Night Spectacular menggabungkan konsep pusat perbelanjaan, permainan, olahraga, dan hiburan didalamnya. BNS berada dalam grup Jatim Park Group Malang Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang – RahmanLepas melawati Batu Night Spectacular, trip pakej pecutian diteruskan ke tempat oleh oleh khas bandar batu Malang Surabaya. Selalunya pelancong dari Malaysia semasa trip Pakej Pelancongan Surabaya, kami hantar ke tempat oleh oleh Brawijaya, sebab di tempat ini sangat lengkap dan harga murah.

Selepas melawati mebembeli belah kami menghantar ke restaurant tempatan untuk dinner dan masa itu kami makan malam di restaurant Mbok Sri, salah satu tempat makan popular sedap di Malang, kemudian balik hotel – rehat untuk program pakej percutian Malang esok hari.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

safari zoo surabaya

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman, 04/11/18 hari ahad (hari ke 3), masa itu kami bersama bapak abdul rahman & group check out hotel aston inn batu tepat pukul 09:21 dan kemudian bergerak menuju Taman Safari Zoo dalam masa perjalanan 2 jam.

Safari Zoo Surabaya Indonesia adalah salah satu tempat Percutian di Surabaya yang berorientasi pada habitat hewan di alam bebas dan merupakan salah satu safari zoo park terluas di Asia, Taman Safari Indonesia ii ini juga mempunyai berbagai macam spesies haiwan dan tarikan terbaik se-Indonesia, bahkan se-Asia.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

beejay bakau resort

Masa itu lawatan di taman safari zoo Surabaya hingga pukul 14:00pm, dan sebelum meneruskan perjalanan ke Beejay Bakau Resort, kami menghantar bapak rahman & group untuk makan tengah hari, dan selepas makan menlanjutkan perjalanan ke Beejay Bakau Resort dalam masa perjalanan 2 jam.

Beejay Bakau Resort adalah salah satu tempat Percutian Surabaya terbaru. Beejay Bakau Resort juga meruapakan tempat percutian dekat Bromo. Selepas melawati Beejay Bakau Resort, kami mengahantar bapak rahaman & group check in hotel (bromo park hotel) dan rehat untuk persiapan trip pakej percutian Bromo Surabaya esok hari.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman, 05/11/18 hari isnin (hari ke 4) pukul 02:30am memulakan program Pakej Lawatan Surabaya Bromo sunrise menuju view terbaik untuk melihat sunrise dalam waktu perjalanan 1 jam. Pukul 03:25am tiba sudah di puncak penanjakan, sebuah tempat terbaik melihat Bromo Sunrise, dan sebelum kemunculan sunrise kami kupi kupi je di puncak sehingga pukul 04:37am.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

puncak penanjakan bromo

Pukul 04:35am kami bersama bapak rahaman & group bergerak dari kedai tempat kami kupi menuju ke view terbaik melihat sunrise dengan masa 5 minit sahaja dan semasa itu kemunculan Bromo sunrise tepat pukul 05:15.

Masa itu cuaca memang sangat sejuk, tapi masa itu pemandangan taman nasional Bromo tengger Semeru Surabaya sangat cantik tiada berkabus, oleh sebab itulah semasa percutian di Bromo bapak rahaman & group sangat senang melihat keindahan kawasan taman nasional Gunung Bromo Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

semasa naik kawah bromo

Selesai melawati puncak penanjakn Bromo dan meliahat keindahan sunrise Bromo, kembali ke letak jeep Bromo semula untuk meneruskan Lawatan ke Kawah Bromo. Kawah Bromo ini merupakan destination ke dua dalam Pakej Percutian Gunung Bromo yang selalunya dilawati selepas program pakej percutian Bromo Surabaya.

Kawah Bromo (bromo crater) adalah kawah aktif yang selalunya dilawati selepas melihat keindahan sunrise di penanjakan 1 Gunung Bromo. Untuk melawati kawah semua pelancong harus jalan kaki atau guna perkhidmatan kuda, kemudian naik 250 anak tangga hingga puncak Gunung Bromo Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

semasa melawati kawah bromo

Sekiranya semasa trip di Bromo anda teringin cepat cepat tiba di kawah Bromo atau kita takut penat lagi senang kita guna perkhidmatan kuda Bromo dengan bajet 200k 2hala. Kuda Bromo sememangnya disiapkan untuk pelancong yang hendak pergi kawah Gunung Bromo Surabaya.

Masa itu bapak rahaman & group guna perkhidmatan kuda untuk pergi kawah Bromo sekali untuk bergamabar, dan masa itu kami bantu carikan kuda yang sangat bagus, selain pergi kawah masa itu puan bapak rahaman & group juga pergi melawati pure di tepi lautan pasir dekat kawah Bromo.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

padang savana bromo

Puas menikmati keindahan kawah balik ke tempat letak jeep Bromo, kemudian meneruskan program Pakej lawatan Bromo ke destinasi seterusnya, iaitu Padang Savana Bromo yang letaknya berhampiran dengan bukit teletubbies dengan masa perjalanan 30 minit saja.

Padang savana Bromo dan Bukit teletubbies di Gunung Bromo tengger ini merupakan tempat menarik yang semestinya dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, selain itu padang savana teletubbies ini juga menjadi spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

pasir berbisik bromo

Lepas melawati padang savana sekali bukit teletubbies Bromo. trip pakej percutian diteruskan ke Pasir Berbisik. Tempat ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah Gunung Bromo. Tempat ini pula meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program pakej percutian Bromo Surabaya.

Kami maklumkan kepada tuan / puan yang nak pergi cuti ke kawasan taman national Bromo tengger semeru sekali tempat tempat menarik di Surabaya lainnya, masa sesuai nan terbaik untuk pelancongan ke Bromo Surabaya bermula dari bulan april sehingga awal december.

Selepas melawati pasir berbisik, kembali ke jeep Bromo semula, kemudian balik hotel semula dengn masa 1 jam (bromo park hotel). Tiba di hotel Bromo park langsung mandi – breakfast – rehat sebentar. Pukul 13:00 tengah hari check out hotel, kemudian bergerak ke tempat shopping kawasan bandar Surabaya (tunjungan plaza & mirota batik). Selepas shpping tour di kawasan bandar, check in hotel dan rehat.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman

juanda surabaya airport

Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman, 06/11/18 hari selasa (hari ke 5) pukul 09:00am check out hotel dan sebelum balik ke malaysia, program pakej percutian Surabaya Bromo Malang di isi dengan program pusing pusing sekali makan tengah hari dikawasan bandar Surabaya.

Sekitar pukul 13:00pm selepas makan tengah hari di Restoran Citrus Lee kami menghantar bapak rahman & kawan kembali ke Surabaya airport dan Percutian Surabaya Bromo Malang – Rahman atau program Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 5h4 malam bersama bapak rahman, finish.

Demikian cacatan kami semasa Pakej Pelancongan Surabaya 5 Hari 4 Malam bersama bapak Abdul rahman & group. Untuk informasi Pakej Percutian ke Surabaya, Pakej Kawah Ijen, Pakej Hiking Semeru, Pakej Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


Lihat aktiviti pelancong lainnya yang sudah guna travel ejen pelancongan kami di Gunung Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu, Surabaya dibawah ini :

Pakej Percutian Surabaya Bromo, Malang

Mungkin Anda juga menyukai