Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Nik Ramli

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nik RamliPakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Nik Ramli. Welcome to Surabaya Dr.Nik Ramli. Untuk memulakan trip Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam (surabaya bromo malang package), Rabu 03/05/2023 (hari 1) pukul 14:20 crew travel agency kami mengmabil tuan Nik ramle di Surabaya airport, kemudian pak supir bergerak menghantar tuan nik menuju hotel dekat Gunung Bromo.

Dalam perjalanan ke hotel Gunung Bromo Surabaya, masa itu nik ramle minta stop di restaurant tempatan untuk makan. Selepas makan meneruskan perjalanan ke hotel dalam masa +- 1 jam dan paukul 17:21 PM, masa itu kami sampai sudah di hotel dekat Gunung Bromo, kemudian check in hotel dan berehat untuk  persiapan program trip Pakej Percutian Bromo, (mount bromo tour package) esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 4 Hari 3 Malam

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Nik RamliKamis 04/05/2023 (hari 2), Dr.nik ramli meminta beregerak pukul 03:00AM, sebab tuan nik ramli tak kuat sejuk, SO.. ari tu kami bersama tuan nik ramle bergerak pukul 03, dan baru sampai puncak Gunung Bromo tempat pukul 03:40. Sebelum kemunculan sunrise Bromo, kami bersama tuan nik ramli kupi kupi dahulu disekitar puncak area.

Masa tu ramai sangat pelancong datang ke Bromo, kami tak dapat pergi view 1 atau puncak penanjakan Bromo, So.. masa itu melihat sunrise di puncak bukit kingkong Bromo, salah satu tempat alternatif melihat sunrise. Biasanya, Kalau kita nak melihat keindahan sunrise di penanjakan 1, (tempat terbaik melihat sunrise gunung bromo), kita mesti cepat cepat bergerak atau bergeral lagi awal, maksimum pukul 02:30,am.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nik RamliTapi walaupun cuaca Bromo sejuk sangat dan tak dapat pergi puncak gunung penanjakan, pak nik ramli sangat puas hati, dia cakap, tak apa tak dapat pegi puncak 1 Bromo, sebab di bukit kingkong pun panorama kawasan Bromo Surabaya tanpak sangatindah nan cantik.

Memang, waktu itu cuaca dikawasan taman nasional Bromo tengger Semeru Surabaya sangat cerah, tiada hujan mauhupun kabus, menjadikan panorama Gunung Bromo tanpak sangat sangat indah, biasanya dalam bulan 3 – 5 Surabaya, selalunya hujan kuat.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nik RamliSelepas melihat Bromo sunrise di puncak bukit kingkong, masa itu tuan nik ramli saya hantar pergi Bukit Cinta, salah satu tempat pelancongan yang berhampiran sahaja dengan bukit kingkong, tapi tuan nik ramle tak mahu, So.. selepas dari bukit kingkong Bromo Surabaya, kami hantar tuan nik ke pasir widodaren Bromo.

Pasir widodaren merupakan tempat pelancongan baru dikawasan Gunung Bromo, tempat lawatan ini selelunya dilawati selepas melihat Bromo sunrise di puncak penanjakan atau Bukit kingkong Bromo Surabaya.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Nik RamliSetelah melawati widodaren Bromo, kami meneruskan program trip Pakej Percutian Bromo, ke Kawah Bromo, sebuah destinasi menarik dikawasan taman nasional Bromo Surabaya dan merupakan destinasi kedua dalam trip pakej percutian Surabaya Bromo.

Sebelum bergerak menuju Kawah Bromo, masa itu tuan nik ramle minta bergambar dengan jeep sekali dengan bendera Malaysia, dan itu bermakna nik ramli, kemanapun kita bergi jauh, jangan lupa negara asal, atau wajib selalu sayangkan negara kita.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nik RamliSelepas lawatan di Kawah Bromo, kami bersama nik ramle meneruskan program Pakej Percutian Bromo, ke destinasi terakhir atau tempat lawatan terakhir dalam trip pakej percutian Bromo Surabaya, iaitu Pasir Berbisik.

Waktu itu kita tak dapat pergi ke Padang savana dan Bukit teletubbies Bromo, sebab laluan menuju Padang savana dan Bukit teletubbies sangat teruk yang disebabkan banjir, memang kalo musim hujan laluan ke Padang savana Bromo selalunya teruk.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nik RamliSetelah melawati pasir berbisik, maka selesailah program pakej percutian Gunung Bromo, kemudian kami balik hotel. Tiba di hotel bersihkan diri – breakfast – check out hotel Bromo dan kemudian melanjutkan perjalanan ke Kampung Warna Warni di Malang Batu.

Selepas melawati Kampung Warna Warni, kami menghantar tuan nik ramli ke restaurant tempatan dan kemudian check in hotel Malang Batu (seulawah grand view hotel *star) – berehat untuk persiapan trip Pakej Percutian ke Malang, esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nik RamliJumat 05/05/2023 (hari 3), pukul 07:20 AM selepsa breakfast, kami kami bersama tuan nik ramli memulakan trip pakej percutian ke Malang Indonesia, dengan melawati tempat percutian menarik di Malang Batu, iaitu Coban Rondo Waterfallsalah satu tempat percutian yang sangat menarik dikawasan Malang Batu.

Air Terjun Coban Rondo Malang (waterfall tour) ini lagi menarik jika kita melawati pagi atau petang, sebab kalo petang terkadang waterfall ini memunculkan pelangi, Waterfall Malang ini ada dikawasan Malang Batu saja, So.. sesiapa yang sedang merancang program pakej percutian Malang, selain melawati Ladang Epal dan tempat pelancongan menarik lainnya, ada baiknya jika sekali melawati Coban Rondo Waterfall Malang Batu ini.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nik RamliMasa itu kami bersama tuan nik ramli cukup lama semasa melawati Coban Rondo Waterfall, sebab dia kata cuaca di dekat Waterfall sangat sejuk. Dan selepas melawati Coban Rondo Malang Batu, masa itu kami langsung menghantar pegi tempat pelancongan favorite dikawasan Malang Batu, iaitu Ladang Epal Malang.

Majoriti pelancong tempatan atau dari Malaysia atau Kuala Lumpur,  Singapore dan negara lannya yang pergi melancong di Surabaya, pasti visit Ladang Epal Malang Batu, sebab aktiviti di Ladang Epal Malang ini memang sangat menarik, selain cuaca sejuk, semua pelancong yang datang ke Ladang Epal Malang ini bole memetik pelbagai jenis buah epal dan lagi manarik, pelancong yang datang dapat  menikmatinya hingga puas.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nik RamliPuas pusing pusing di kebun apple Malang Batu, kami bersama tuan ramle, bergerak mencari restaurant tempatan untuk makan tengahari, dan masa itu kami pergi ke restaurant popular dikawasan Malang Batu, iaitu Mbok Sri Malang Batu. Dan selepas makan tengahari, kami langsung bergerak lawatan ke theme park atau Taman Tema di Malang Batu area, iaitu Museum Angkut Malang.

Museum Angkut Malang merupakan salah satu tempat pelancongan favorit dikawasan Malang Batu Surabaya, tempat ini juga popular dengan muzeum transport dunia, yang bertaraf international, sebab semua alat transpot dunia ada di Museum Angkut Malang Batu ini. Museum angkut juga tempat pelancongan yang memberikan 3 destination, iaitu Museum Angkut, Floating Market Malang dan D’Topeng Malang.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nik RamliSelepas melawati Museum Angkut Malang, kami bersama tuan ramlie bergerak menuju tempat oleh oleh khas Malang Batu (membeli belah malang), dan Selepas melawati tempat oleh oleh Malang Batu, kami langsung bergerak ke tempat pelancongan kawasan bandar Surabaya, iaitu Museum Of Sampoerna Surabaya.

Museum Of Sampoerna meruapakan museum rokok keretek pertama di Surabaya, dan meupakan museum peninggalam belanda semasa penjajahan dahulu. Selepas itu kami hantar tuan nik ramli pusing pusing bandar Surabaya hingga petang, dan setelah puas pusing pusing bandar kamipun kemudian berherak ke hotel dikawasan bandar Surabaya. masa itu kami tiba di hotel Surabaya tepat pukul 19:21, check in hotel dan berehat untuk persiapan program Pakej Percutian ke Surabaya (surabaya city tour), esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nik RamliSabtu 06/05/2023 (hari 4), Untuk mengakhiri program trip Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam (bromo surabaya malang tour), kami bersama tuan nik pusing pusing dikawasan bandar Surabaya sahaja, dan masa itu kami hantar tuan nik melawati museum bersejarah, iaitu Kapal Selam Surabaya (submarine surabaya).

Monumen Kapal Selam Surabaya adalah sebuah museum kapal selam yang terletak dikawasan bandar Surabaya, tepatnya terletak di Embong Kaliasin, Genteng, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia. Kapal selam ini punya nama KRI Pasopati 410, salah satu armada Angkatan Laut Republik Indonesia made in Uni Soviet tahun 1952. Disebutkan dalam sejarah kapal selam ini pernah dilibatkan dalam Pertempuran Laut Aru untuk membebaskan Irian Barat dari penjajah.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Nik RamliSelepas melawati submarine Surabaya, kami bergerak ke tempat pelancongan sejarah lainnya yang juga terletak dikawasan Surabaya, iaitu monomen tugu hero dan museum 10 november (heroes monument and 10th november museum surabaya), sebuah tugu bersejarah berupa patung sang proklamator sekali perdana menteri atau prersiden indonesia pertama, iaitu Bung Karno & Bung Hatta.

Selepas lawatan di heroes monument and 10th november museum Surabaya, kami bergerak menghantar nik ramlie ke Surabaya airport, namun sebelum ke Surabaya airport, nik ramli minta ke tempat shopping dahulu, dan selepas itu langsung bergerak ke Surabaya airport dalam masa perjalanan +-10 minit. Tiba di airport, maka program trip pakej percutian Surabaya Bromo Malang 4 hari 3 malam, finish.

Demikian catatan kami dalam masa trip kembara “Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang” sepanjang 4 hari 3 malam, bersama tuan nik ramlie.

Sekiranya Anda memerlukan malumat pilihan Pakej Percutian Surabaya, Gunung Bromo, Aktiviti Pelancongan di Surabaya, Tempat lawatan menarik di Surabaya, Bajet pakej Ground ke Surabaya 2024, Perkhidmatan supir dan lain lain, sila contact pihak travel agency Surabaya kami.


Sekiranya tuan puan berminat dengan trip pakej percutian yan lain, disini travel agency kami sedia banyak pilihan pakej percutian, antara pilihan pakej adalah :

Pakej Percutian di Surabaya Bromo Malang

Mungkin Anda juga menyukai