Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal

juanda surabaya airport

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal, 09/03/2023 (hari 1) saya muhamad rofiq yang berlaku sebagai supir dari travel agentsurabayatravel.com mengambil bapak jalaludin & family untuk memulai trip Pakej Percutian Surabaya, Bromo Malang 4 hari 3 malam atau pakej percutian Surabaya 4h3m.

Waktu itu pak jalaludin tiba di Surabaya airport tepat pukul 02:30pm, so,, sebelum check in hotel kami hantar ke tempat percutian dekat gunung Bromo, iaitu beejay bakau resort. Kemudian check in hotel – rehat untuk persiapan trip Pakej Percutuan Surabaya Bromo, esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal

puncak penanjakan gunung bromo

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal, 10/03/2023 (hari 2) crew agent surabaya travel waktu itu mengambil pak jalal & family tepat pukul 03:19am guna jeep Bromo, bergerak menuju puncak penanjakan gunung Bromo untuk melihat keindahan Bromo Sunrise.

Masa itu kemuculan sunrise pukul 05:10am, tapi waktu tu di puncak penanjakan gunung Bromo, sunrise tak tanpak, sebab tertutup kabus. Sememangnya kalo musim hujan kawasan taman nasional gunung Bromo tengger Semeru, selalunya tertutup kabus, sehingga sunrise tak tanpak dari puncak gunung.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal

bukit kingkong bromo

Selepas melawati puncak gunung penajakan, balik ke tempat jeep untuk meneruskan trip percutian ke kawah Bromo, tapi sebelum bergerak ke kawah gunung Bromo, waktu tu kami hantar ke puncak bukit kingkong, dan kami sangat bersykur kerana pak jalal & faliy sangat senang, sebab sunrise tanpak indah dari bukit kingkong.

Bukit Kongkong atau Kingkong Hill gunung Bromo meruapakan tempat alternatif untuk melihat keindahan sunrise di gunung Bromo, kalo penanjakan 1 full dengan pelancong atau tertutup kabus, maka kita bole melihat sunrise dari view Kongkong Bromo.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal

sebelum ke kawah gunung bromo

Selepas melihat sunrise di puncak kingkong Bromo, balik jeep semula, kemudian meneruskan trip percutian ke kawah gunung Bromo dalam masa perjalanan 30 minit. Masa itu kami bersama pak jalal & family tiba di tempat parkir jeep dekat kawah tepat pukul 07:49am.

Kawah gunung Bromo merupakan tempat pelancongan ke 2 dalam program pakej percutian Bromo Surabaya. Untuk melawati kawah semua pelancong mesti jalan kaki atau guna perkhidmatan sewa kuda dan sepatutnya naik 250 anak tangga hingga puncak kawah Bromo, Surabaya.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal

padang savana gunung bromo

Selepas lawatan di kawah gunung Bromo, balik ke tempat parkir jeep, dan kemudian trip pelancongan diteruskan ke padang savana Bromo Surabaya, salah satu hamparan rumput luas dikawasan taman nasional Bromo tengger Semeru, Surabaya.

Padang savana atau Padang rumput savana Bromo ini merupakan tempat pelancongan menarik nan favorite bagi semua pelancong tempatan mahupun asing yang datang melancong di Surabaya, dan tempat ini merupakan tempat terbaik untuk bergambar dan foto prewedding.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal

pasir berbisk & teletubbies bromo

Selepas melawati padang savana, trip pelancongan diteruskan ke pasir berbisik sekali melawati bukit teletubbies yang merupakan tempat pelancongan yang terkahir dalam trip pelancongan Gunung Bromo Surabaya .

Pasir berbisik dan Bukit teletubbies gunung Bromo merupakan tempat pelancogan yang sangat menarik dikawasan taman nasional Bromo tengger Semeru. Tempat lawatan ini merupakan tempat lawatan terkhir dalam trip gunung Bromo dan selalunya dilawati selepas melawati kawah Bromo.

Lepas melawati pasir berbisik, kami bersama pak jalal & keluarga balik ke hotel dan kemudian meneruskan perjalanan ke hotel kawasan Malang dalam masa perjalanan 3 jam.

Tiba di penginapan kawasan Malang Batu, check in dan rehat untuk persiapan trip Pakej Percutian ke Malang, Surabaya esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal

ladang epal malang batu

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal, 11/03/2023 (hari 3) di hari ke 3 masa itu kami bersama pak jalal & family pukul 09:20am bergerak ke tempat percutian terbaik nan menarik dikawasan bandar Malang Batu, iaitu Ladang Epal Malang.

Kenapa pelancong malaysia, singapore dan brunai darussalam semasa pergi melancong di Surabaya, selalunya pegi ke ladang epal Malang, sebab aktiviti di ladang epal ni sangat menarik dan meneyeronokkan, selain bole memetik epal dari pokok, semua pelancong bole menikmati hingga puas.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal

muzium angkut malang batu

Masa itu pak jalal & family sangat lama di ladang epal. Dan selepas aktiviti di ladang epal Malang, masa tu balik hotel untuk siap siap bergerak ke hotel kawasan Surabaya. 13:00pm kami bersama pak jalal check out hotel Malang Batu.

Dan sebelum bergerak ke hotel kawasan Surabaya, masa itu pak jalal teringin melawati Muzium Angkut Malang Batu. Dan masa itu pak jalal melawati muzium angkut Malang hingga petang, sebab explore muzium angku memang memerlukan masa 3 – 4 jam. Selepas melawati muzium angkut Malang, bergerak ke tempat membeli belah.

Masa itu kami hantar ke tempat membeli belah yang sangat lengkap, iaitu Dedua dan Brawijaya Malang Batu. Lepas melawati pusat membeli belah di Malang, kami langsung bergerak ke hotel kawasan bandar Surabaya – check in dan rehat untuk persiapan trip Pakej Percutian Surabaya, dihari terkahir esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Jalal, 12/03/2023 (hari 4) aktiviti di hari terkahir masa itu shpping tour kawasan Surabaya, so,, masa itu kami hantar ke Mirota (rumah batik & souvenir surabaya) sekali ke PGS (pusat grosir surabaya.

Selapas itu kami langsung menghantar pak jalal balik ke Surabaya airport dan trip pelancongan Surabaya Bromo Malang 4 hari 3 malam atau surabaya tour package 4h3m, finish.

Itulah cacatan travel agent kami sepanjang program trip Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam (Bromo – Malang – Surabaya) bersama bapak jalaudin & family.

Untuk info mengenai travel percutian Surabaya, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground ke Surabaya, Bajet percutian surabaya 2024, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact perkhidmatan travel ejen kami.


Disini pekhidmatan travel agency kami juga sedia pelbagai pilihan travel percutian bromo, malang batu, kawah ijen, tumpak sewu dan pilihan menarik lainnya :

Pakej Percutian Surabaya Bromo, Malang 4h3m

Mungkin Anda juga menyukai