Percutian Surabaya Bromo Malang – Norasyikin

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norasyikin

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norasyikin

juanda surabaya airport

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norasyikin, 09/02/2019 hari sabtu (hari 1), saya Abdul Kader dan Pak Rahmat crew dari ejen surabaya travel yang berlaku sebagai supir memulakan pakej percutian Bromo Surabaya Malang 4 hari 3 malam atau trip percutian ke Surabaya 3h2m dengan mengambil puan norasyikin & group di Surabaya airport.

Masa itu puan norasikin & group tiba di Surabaya tepat pukul 09:20pm local time, dan sebelum bergerak ke hotel kawasan gunung Bromo, selaulunya kami ambik gambar guna statement ke travel office, kemudian bergerak ke hotel dalam masa perjalanan 3 jam.

Dan sebelum meneruskan perjalanan ke hotel gunung Bromo, kami stop di salah satu rstaurant tempatan untuk makan tengah hari dan makan puan norasikin & group masa itu masuk pakej selama trip percutian Surabaya (pakej ground surabaya). Selepas makan siang, bergerak langsung ke hotel. Tiba di hotel – check in – rehat untuk persiapan trip Pakej Percutian Surabaya Bromo, esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norasyikin

puncak penanjakan bromo

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norasyikin, 10/02/2019 hari ahad (hari 2), kami bersama norasikin & group memulakan pakej trip percutian gunung Bromo tepat pukul 02:30am guna jeep dari hotel kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru, menuju ke puncak gunung penanjakan (tempat terbaik melihat sunrise).

Sememangnya kalo kita ingin mendapatkan tempat selesa semasa pakej percutian Bromo sunrise, kita orang sepetutnya bergerak awal dari hotel atau penginapan, sebab gunung Bromo sentiasa ramai pelawat di sepanjang tahun.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norasyikin

selepas melihat kawah bromo

Selepas program pakej trip percutian sunrise, kami bersama puan norasikin & group kembali ke jeep semula untuk meneruskan Lawatan ke Kawah Bromo. Kawah ini merupakan destination ke dua dalam pakej pelancongan Bromo Surabaya yang selalunya dilawati selepas melihat Bromo surise.

Kawah Bromo merupakan salah satu kawah aktif di Surabaya yang selalunya dilawati selepas melihat keindahan sunrise di puncak gunung penanjakan 1. Untuk melawati kawah kita harus jalan kaki atau guna perkhidmatan kuda Bromo dan naik 250 anak tangga hingga puncak kawah Bromo, Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norasyikin

padang savana gunung bromo

Selepas melawati kawah gunung Bromo kami bersama puan norasyikin & group balik ke tempat letak jeep Bromo, kemudian program trip pakej percutian diteruskan ke Padang Savana Bromo yang letaknya berhampiran dengan bukit teletubbies dengan masa perjalanan 30 minit saja.

Padang savana di Gunung Bromo ini merupakan tempat menarik yang semestinya dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, selain itu padang savana teletubbies ini juga menjadi spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norasyikin

pasir berbisik gunung bromo

Selepas melawati padang savana sekali ke bukit teletubbies Bromo Surabaya, trip pakej percutian diteruskan ke Pasir Berbisik. Tempat pelancongan ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah Bromo. Tempat ini pula meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program Pakej Percutian Surabaya Bromo .

Kami maklumkan kepada taun / puan yang nak melakukan program pakej percutian ke kawasan taman national Bromo tengger semeru sekali ke tempat menarik di sekitar Surabaya lainnya, masa terbaik nan sesuai untuk trip pelancongan ke Bromo Malang bermula dari bulan april – dec.

Lepas melawati pasir berbisik kami bersama puan norasyikin & group kembali ke jeep Bromo dan balik hotel dengan masa 1 jam (bromo view hotel). Tiba di hotel Bromo view langsung mandi – breakfast dan rehat kejap. Dan sekitar pukul 00:20pm check out hotel gunung Bromo, kemudian bergerak menuju hotel Malang Batu dalam masa 2,30 jam. Masa itu kami tiba di hotel Malang tepat pukul 15:10pm, kemudian check in hotel dan rehat untuk persiapan trip pakej percutian Malang, esok.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norasyikin

ladang epal malang

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norasyikin, 11/02/2019 hari isnin (hari 3) di hari 3 kami memulakan trip pakej percutian bersama puan norasyikin & group ke tempat pelancongan menarik di Malang Surabaya iaitu Ladang Epal Malang Batu dalam masa perjalanan 10 minit.

Ladang Epel Malang Surabaya adalah salah satu tempat lawatan menarik di bandar Malang yang berisi aktiviti petik apel langsung dari pokok, para pelancong juga dapat menikmati kesejukan kota Batu karena tempat ini terletak 1000 meter di atas permukaan laut.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norasyikin

taman 1000 bunga malang

Selepas melawati ladang epal Malang trip pakej percutian diteruskan menuju ke tempat percutian terbaik nan menarik yang selalunya di lawati oleh kaum ibu ibu, iaitu Taman bunga selecta atau taman 1000 bunga Malang Surabaya.

Taman selecta batu atau taman 1000 bunga Malang merupakan tempat menarik di kawasan bandar Malang yang selalunya ramai pelawat, sebab taman selecta mempunyai ladang bunga warna warni yang sangat luas dan pelbagai jenis bunga ada di taman selecta dan tempat ini dapat kita lawati semasa kita menjalani trip Pakej Percutian Malang Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norasyikin

muzum angkut malang batu

Selepas melawati ladang epal Malang trip pakej percutian diteruskan ke rumah makan atau rertaurant tempatan untuk makan tengah hari. Masa itu kami hantar puan norasyikin & group ke warung warek, salah satu restaurat yang popular denagm masakan sedap yang memiliki khas kampung.

Pukul 14:19pm kami bergerak untuk meneruskan trip pakej percutian Malang dengan melawati ke Muzium Angkut Malang Batu dengan 3 destination, iaitu Muzium transport, Pasar apung (floating market) dan D’topeng Malang Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang - Norasyikin

d’topeng malang batu

Masa itu pelancongan puan norasyikin & group hingga malam, sebab untuk melawati Muzium transport, Pasar apung (floating market) sekali ke D’topeng Malang Surabaya ini memerlukan masa pelancongan yang sangat lama, dan biasanya 3 – 4 jam, sebab tempat pelancongan ini sangat luas.

Selepas melawati Muzium transport, Pasar apung (floating market) dan D’topeng Malang, kami hantar puan norasyikin & groupke pusat oleh oleh atau membeli belah di kawasan Malang sebagai destination terakhir daripada program trip Pakej pelancongan Malang, Surabaya.

Puas mebeli oleh oleh khas Malang Batu, masa itu langsung bergerak ke hotel kawasan bandar Surabaya dalam masa perjalanan 2,30 jam. Dan waktu itu kami tiba di hotel Surabaya tepat pukul 21;23pm, check in dan rehat untuk persiapan trip pakej percutian Surabaya esok.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Norasyikin, 12/02/2019 hari selasa (hari 4), pukul 08:00 selepas breakfast, check out hotel, dan sebelum menghantar ke Surabaya airport, kami crew kepas agent surabaya travel menghantar puan norasyikin & group ke rumah batik (mirita batik) salah satu tempat batik popular di kawasan bandar Surabaya. Selepas itu kami menghantar puan norasyikin & group kembali ke Surabaya airport  Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Norasyikin atau trip pakej percutian Surabaya Bromo Malang 4h3m, finish.

Demikian cacatan kami semasa program Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam bersama puan norasyikin & group. Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground ke Surabaya, Bajet percutian, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact perkhidmatan travel ejen kami.


Pilihan Pakej Percutian Gunung Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu, Surabaya :

Pakej Percutian ke Surabaya Bromo Malang

Mungkin Anda juga menyukai