Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

juanda surabaya airport

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina. Hari 1, saya Mohd Rafiq crew dari pada ejen surabaya travel berlaku sebagai supir memulakan pakej percutian Surabaya 4 hari 3 Malam atau trip pakej percutian ke Gunung Bromo, Malang 4h3m dengan mengambil kak Nordina & Shakira di Surabaya airport.

Masa itu flight kode kak Nordina & Shakira adalah QZ325 (kl – sub) tiba di Surabaya pukul 04:19pm local time, dan sebelum bergerak ke hotel Bromo, kami ambik gambar guna statement ke travel office, kemudian bergerak ke hotel Bromo dalam masa perjalanan 3 jam.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

bromo view hotel surabaya

Pukul 07:11pm semasa dalam perjalanan menuju hotel Gunung Bromo, kami stop di salah satu rstaurant (bromo asri resto) untuk makan tengah malam, dan selepas makan malam di Bromo asri resto, bergerak langsung ke hotel Gunung Bromo (bromo view hotel).

Hotel Bromo view adalah salah satu hotel terletak tepat di bandar dan dekat dengan Gunung Bromo yang modern, penuh warna, selesa, free Wi-Fi diseluruh areanya dan sarapan gratis. Masa itu kak Nordina & Shakira check in tepat pukul 07;49 dan rehat untuk persiapan program pakej percutian Bromo, esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 4 Hari 3 Malam

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

masa menanti kemuculan sunrise

Hari 2, Pukul 02:30am kami bersama kak Nordina & Shakira bergerak untuk memulakan program trip Pakej Percutian Bromo Surabaya guna kereta jeep bromo menuju puncak terbaik dan tertinggi dikawasan Bromo untuk melihat keindahan sunrise dengan masa perjalanan 1 jam.

Untuk mendapatkan tempat yang nyaman dan selesa semasa di tempat melihat sunrise di puncak Gunung Bromo, sepatutnya bergerak lagi awal dari hotel Bromo. Masa pukul 03:39am kami bersama kak Nordina & Shakira sampai sudah di puncak Gunung Bromo.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

puncak penajakan bromo

Sememangnya cuaca Bromo selalunya sejuk sangat sepanjang tahun, dan sayang serubu sayang,,, masa itu tiada sunrise di puncak Gunung Bromo, sebab masa tu taman nasional Bromo tengger Semeru sedang hujan.

Dan selepas melawati puncak penanjakan Gunung Bromo, kami langsung bergerak ke tempat letak jeep Bromo. Dan masa itu pula kami menawarkan melawati kingkong hill Bromo yang merupakan tempat alternatif melihat sunrise Bromo, tapi masa tiba di kingkong hill Bromo, pemandangan tak tanpak, sebab hujan sekali tertutup kabus.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

padang savana bromo

So,, masa itu kami langsung bergerak ke destination seterusnya dalam program pakej percutian Bromo Surabaya, iaitu Padang Savana Bromo yang letaknya berhampiran dengan bukit teletubbies Bromo dengan masa perjalanan 30minit.

Padang savana di Gunung Bromo tengger ini merupakan tempat menarik yang semestinya dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, selain itu padang savana ini juga menjadi spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

bukit teletubbies bromo

Selepas melawati padang savana Gunung Bromo, balik jeep Bromo semula, kemudian bergerak ke tempat percutian cantik nan menarik yang berhampiran sahaja dengan padang savana Bromo, iaitu Bukit Teletubbies Bromo.

Bukit teletubbies Bromo Surabaya ini merupakan tempat menarik dekat padang savana dan wajib dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru Surabaya, dan tempat ini sama dengan padang savana, yang merupakan spot terbaik untuk bergambar prewedding.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

pasir berbisik bromo

Selepas melawati bukit teletubbies Bromo Surabaya kami menghantar kak Nordina & Shakira ke Pasir Berbisik Bromo. Tempat ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah Bromo. Dan tempat ini pula meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program Pakej Percutian Surabaya Bromo.

Dan masa itu tak sempat melawati kawah Bromo Surabaya, masa itu kak Nordina cakap “tak paya pegi kawah lah, sebab hujan dan kabus”, So.. masa itu kami bersama kak Nordina & Shakira tak melawati kawah tapi lansung bergerak ka padang savana Bromo.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

ladang durian bromo

Lepas melawati pasir berbisik Bromo, kami bersama kak Nordina & Shakira ke ladang durian dekat Gunung Bromo. Kalo di malang ada ladang epal, tapi di kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru ada ladang durian yang boleh kita lawati semasa melancong di Surabaya.

Selepas melawati ladang durian Bromo, kami bersama kak Nordina & Shakira balik ke hotel Bromo semula, mandi – breakfast dan rehat kejap. Pukul 12:30pm check out hotel Bromo, kemudian bergerak ke hotel Malang Batu Surabaya. Namun sebelum check in hotel Malang, kami menghantar ke Kampung Warna Warni Malang.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

kampung warna warni malang

Kampung Pelangi Malang atau rumah warna warni Malang adalah salah satu tarikan terbaru di bandar Malang Batu Surabaya, tempat ini sentiasa ramai dengan pelancong tempatan mahupun asing dan tempat percutian ini satu laluan dengan ladang Epal di Malang.

Selepas melawati kampung warna warni atau kampung pelangi Malang, masa itu kami langsung menghantar kak Nordina & Shakira ke hotel kawasan Malang dalam masa perjalanan 15 minit, kemudian check in hotel dan rehat untuk persiapan program Pakej Percutian ke Malang esok hari.

Kami maklumkan kepada taun / puan yang nak pergi cuti ke kawasan taman national Bromo tengger semeru dan tempat tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai nan terbaik untuk pelancongan ke Gunung Bromo Malang bermula dari bulan april – dec.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

ladang epal malang

Hari 3, Check out hotel, kemudian bergerak ke tempat percutian popular dan menarik dikawasan Malang Surabaya, iaitu Ladang Epal Malang dengan masa 10 minit dari hotel seulawah grand view Batu, salah satu hotel rekan porkongsian travel ejen kami di Malang Batu Surabaya.

Ladang Epel Malang Surabaya adalah salah satu tempat lawatan menarik yang berisi aktiviti petik apel langsung dari pokok, sekali menimati hingga puas, semua pelancong juga dapat menikmati kesejukan dan keindahan panorama kota Malang Surabaya.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

taman selecta malang batu

Selepas melawati kebun epal, kami menghantar kak Nordina & Shakira ke restaurant tempatan (warung warek) untuk makan tengah hari. Dan selepas makan tengah hari di restaurant tempatan, kami menghantar kak Nordina & Shakira ke taman 1000 bunga atau Taman Selecta Batu Malang.

Selecta Malang merupakan salah satu dari beberapa banyaknya tempat percutian favorit di Batu, Malang, Surabaya. Bahkan keberadaan tempat percutian ini sudah ada sebelum tempat pelancongan terkenal saat ini di kawasa Malang.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

coban rondo waterfall malang

Selepas melawati taman selecta batu yang juga di kenal taman 1000 bunga, kemudian kami bergerak ke coban rondo waterfall, salah satu waterfall menarik sekali tariakan bandar Malang Surabaya yang ramai di lawati pelancong tempatan mauhupun asing.

Coban Rondo Malang merupakan tempat percutian menarik yang sentiasa oleh travel Surabaya kami masukkan pakej, sebab waterfall ini meruapakan tempat percutian cantik yang masuk categori tempat lawatan menarik di kawasan Malang Surabaya. *Lihat info Coban Rondo Warwefall.

Selepas mengantar kak Nordina & Shakira melancong di coban rondo Malang Surabaya, masa itu langsung bergerak ke hotel kawasan bandar Surabaya (win hotel surabaya 3*) dalam masa perjalanan 2,30 jam – check in hotel – rehat untuk preparation pakej percutian Surabaya di hari terakhir esok.

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nordina

bukit jaddih surabaya

Di hari 4 program pelancongan hanya melawati 1 tempat pelancongan sahaja. Waktu itu pukul 07:19 check out hotel, kemudian bergerak menuju tempat lawatan manarik dan terbaru dikawasan kota Madura, Surabaya, +- 3 jam dari kota Malang Batu, iaitu Bukit Jaddih.

Semasa perjalanan menuju tempat lawatan bukit jaddih madura, selalunya kita melalui Suramadu Bridge, salah satu jembatan cantik dan terpanjang di Indonasia masa ini, sebab suramadu bridge Surabaya merupakan satu satu laluan menuju pulau madura bangkalan, Surabaya, Jawa Timur. 

Lepas melawati bukit jaddih Surabaya, kami menghantar kak Nordina & Shakira ke tempat shopping murah di kawasan Surabaya.

Selepas itu menghantar balik ke Surabaya airport dan Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam (bromo – malang – surabaya) bersama kak Nordina & Shakira, finish.

Demikian cacatan kami semasa program Pakej Pelancongan Surabaya 4 Hari 3 Malam“, yakni trip Bromo Malang Surabaya bersama kak Nordina & Shakira.

Sila tuan puan lihat pula aktiviti kami bersama pelancong dari Malaysia yang sudah guna perkhidmatan travel agency kami :

Percutian Surabaya Bromo Malang – Nurain
Percutian Surabaya Bromo Malang – Norhayati
Percutian Surabaya Bromo Malang – Ramlah
Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Lily

Info lebih banyak berkenaan Pakej Percutian Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Tumpak Sewu Waterfall, Malang Batu, pakej ground ke Surabaya, Bajet percutian surabaya 2025 dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN SURABAYA, INDONESIA 2025 :

Pelancongan Surabaya Bromo Malang 4 Hari 3 Malam

Mungkin Anda juga menyukai