Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Maziah

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahPakej Percutian “Surabaya Bromo Malang” – Maziah. 15/-04/2023 (hari 1), pihak travel agency kami memulakan trip pakej pelancongan Surabaya 4 hari 3 malam dengan mengambil puan Maziah beserta group di Surabaya airport.

Masa itu mas kader yang berlaku sebagai guide sepanjang trip dan 2 supir, iaitu bapak Shali dan Erwan mengambil puan Mazieh & group tepat pukul 15,20pm, kemdian bergerak menuju hotel kawasan Bromo, check in hotel dan berehat untuk persiapan trip Pakej Percutian Surabaya Bromo, esok hari

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahPakej Percutian “Surabaya Bromo Malang” – Maziah, 16/-04/2023 (hari 2). 02:30am crew travel agency kami bersama puan mazieah & group memulakan trip Pakej Percutian Bromo dan bergerak guna kereta jeep menuju puncak gunung penanjakan 1 yang merupakan tempat terbaik melihat Bromo Sunrise.

03:27am kami tiba sudah di puncak Bromo, sebelum kemunculan sunrise, pihak travel agency kami mengajak group paun maziah untuk relax sahaja, sekali kupi kupi di area puncak gunung penanjakan 1 Bromo.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahTepat pukul 04:45am crew travel agency Surabaya kami jalan kaki dari kedai kupi bersama group puan maziah ke view atau tempat menyaksikan Bromo sunrise dalam masa 5 minit sahaja, masa itu sunrise di kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru, muncul tepat pukul 05:15am.

Untuk mendapatkan tempat selesa semasa program trip Bromo sunrise, kita mesti bergerak lebih awal dari tempat menginap, sebab puncak gunung penanjakan di kawasan taman nasional Bromo ini selalunya full dengan pelawat.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahSelepas menyaksikan keindahan Bromo sunrise, kembali ke jeep semula dan biasanya langsung bergerak ke Kawah gunung Bromo, tapi masa itu sebelum ke kawah Bromo team travel agency kami menghantar ke Bukit kingkong, sebuah tempat terbaik kedua untuk melihat Bromo sunrise.

Bukit kingkong merupakan tempat terbaik kedua dan tempat alternatif untuk melihat keindahan Bromo sunrise, ketika musim cuti. Ketika musim cuti, biasnya puncak gunung penanjakan full dengan pelancong, semasa itu pula tempat yang dapat dilawati adalah Bukit kingkong.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahSelepas melawati bukit kingkong Bromo, kembali ke jeep semual, trip percutian diteruskan ke Kawah Bromo dalam masa perjalanan 30 minit. Masa itu puan maziah & group minta bookingkan kuda untuk melawati kawah Bromo, so,, masa itu crew travel agency book 22 packs kuda.

Untuk melawati kawah Bromo, semua pelancong mesti jalan kaki atau guna perkhidmatan kuda Bromo, kalo jalan kaki memrlukan masa perjalanan 30 minit dan kalo guna perkhidmatan sewa kuda kita memerlukan masa 15 minit sahaja.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahTepat pukul 09:27am, balik ke tempat jeep Bromo semula, kemudian meneruskan trip pakej percutian ke Padang savana Bromo yang merupakan tempat lawatan sekitar Bromo tengger Semeru, tak setakan melawati padang savana sahaja, tapi masa sekali melawati Bukit teletubbies.

Bukit teletubbies Bromo dan padang savana Bromo merupakan tempa pelancongan berupa padang rumput yang luas, tempat ini merupakan tempat favorit pelancong Malaysia, Kuala lumpur, Brunai darussalam, Thailand dan Singapore.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahSelepas lawatan di padang savana dan bukit teletubbies Bromo, pihak kami meghantar ke tempat pelancongan terkhir dalam trip pakej percutian Bromo Surabaya, iaitu Pasir berbisik, sebuah hamparan pasir luas cantik nan menarik di kawasan taman Bromo tengger Semeru, Surabaya.

Lepas melawati pasir berbisik, kembali ke hotel Bromo, tiba di hotel, breakfast – check out hotel Bromo, kemudian bergerak menuju hotel kawasan bandar Malang Batu, – Check in hotel dan rehat untuk persiapan trip Pakej Percutian Malang, esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahPakej Percutian “Surabaya Bromo Malang” – Maziah. 17/-04/2023 (hari 3).  07:30am selepas breakfast di hotel Malang Batu (seulawah grand view) crew travel agency kami memulakan trip pakej percutian ke Lawadang Epal Malang, sebuah tempat pelancongan favorite di kawasan Malang Batu.

Majoriti pelancong Malaysia, Brunai darussalam dan Singapore kalo pergi melancong ke Surabaya, selalunya visit Ladang Epal Malang, sebab selain dapat memetik buah apple, semua pelancong yang datang boleh makan Epal sepuasnya, *lihat info menarik mengenai Ladang Epal Malang.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahSelepas lawatan di Ladang Epal Batu crew travel agency kami menghantar puan masiah beserta group ke sebuah taman bunga selecta Malang yang juga disebut taman 1000 bunga Malang, dalam masa perjalanan 30 minit.

Taman selecta Batu Surabaya ini merupakan taman yang mempunyai banyak macam macam bunga, oleh sebab itu taman bunga ini disebut taman 1000 bunga, tempat ini sangat sesuai dilawati selepas melawati ladang epal, sebab berhampran saja dari kebun epal.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahSelepas melawati taman 1000 bunga Malang Batu, pihak travel agency kami bersama tuan maziah & group meneruskan trip percutian ke Masjid Jin Biru sebuah masjid ajaib yang juga popular dengan nama Masjid 1000 pintu dengan masa perjalanan 3 jam.

Masjid jin ini meruapakan salah satu masjid yang penuh keajaiban, kunun masjid ini di bina oleh bangsa jin dalam masa 1 malam, bahkan penduduk tempatan tak ada yang faham, bila masjid ini di bina, *lihat info menarik tentang Masjid Jin Malang.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahSelepas lawatan di Masjid 1000 pintu ajaib, crew travel agency kami menghantar ke restaurant tempatan untuk makan tengah ari, dan kemudian diteruskan ke tepat percutian menarik nan terbaru di bandar Malang Batu, iaitu Kampung Pelangi Malang.

Mula mula kampung ini sangat sangat kotor, namun berkat pemikiran salah satu univercuty of Malang, kini kampung ini menjadi kampung pelangi yang penuh dengan warna warni dan juga dijadikan tempat pelancongan, *lihat info mengenai Kampung Pelangi Malang.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahSelepas melawati kampung pelangi Malang Batu, balik hotel semula, untuk persiapan check out. 18:19pm, check out hotel, sebalum bergerak ke hotel kawasan bandar Surabaya, pihak travel agency kami menghnatar pusing pusing di alon alon Batu, Surabaya.

Alon alon bandar batu Malang meruapakan pusat bandar yang berada di Malang Batu Surabaya, dan pusat bermain untuk anak kanak kanak. Alon alon ini selaunya ramai di lawati pelancong semasa bercuti di kota Malang Batu, Surabaya.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahMasa itu crew travel agency kami mengajak puan maziah & group relax sahaja, sebab masa itu tak ada program sudah, so,, untuk mengisi masa, pihak travel agency kami mengajak makan durian yang berada di sekitar Alon Alon kita Malang Batu Surabaya.

Selepas jalan jalan dan makan durian, bergerak ke hortel kawasan bandar Surabaya dalam masa perjalanan 2,30 jam. Tiba di hotel Surabaya, check in hotel dan berehat untuk persiapan trip Pakej Percutian Surabaya, Bromo Malang hari terkahir esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - MaziahPakej Percutian “Surabaya Bromo Malang” – Maziah. 18/-04/2023 (hari 4). 08:00am crew travel agency Surabaya kami bersama puan maziah & group check out hotel, sebelum menghantar ke Surabaya airport, kami menghantar ke tempat shopping kawasan bandar Surabaya (rumah batik & pusat souvenir surabaya).

Selepas shopping tour di rumah batik dan souvenir surabaya, crew travel agency kami menghantar ke juanda Surabaya airport, dan Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 4 hari 3 malam bersama puan Maziah, finish.

Demikian cacatan perjalanan kami dalam trip “Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam” (bromo – malang batu – surabaya city tour) bersama puan maziah & group.

Untuk info mengenai Harga atau Bajet Pakej Percutian Surabaya fullboard, Malang Batu, Kawah Ijen Surabaya, Semeru Mahameru, Tumpak sewu Surabaya, Pakej Ground ke Surabaya 2024, Perkhidmatan supir dan lain lain, sila hubungi contact travel agency Surabaya kami.


Sekiranya tuan puan ada berminat trip pakej percutian yang lain, disini travel agent kami sedia pelbagai pilihan pakej percutian bromo, malang, tampak sewu, kawah ijen dan pilihan pakej percutian surabaya lainnya, antara pilihan pakej adalah :

Pakej Percutian “Surabaya Bromo Malang” – 4H3M

Mungkin Anda juga menyukai