Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Arfah

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Arfah

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Arfah

bandara surabaya airport

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Arfah. 08/08/2018, hari rabu (hari ke 1) saya abdol kader bersama bapak sali yang berlaku sebagai supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam atau pakej trip Surabaya Baluran Gunung Bromo 5h4m dengan mengambil Puan Arfah Binte Ahmad & Family di Juanda airport Surabaya International.

Waktu itu flight kode Puan Arfah Binte Ahmad & Family TR264 (singapore changi airport) 08:15am – (surabaya juanda airport) 09:35am. Selepas bergambar kami bergambar bergerak ke hotel kawasan Taman Baluran, selama 7 jam.

Semasa perjalanan menuju hotel kawasan taman baluran, waktu itu stop di retaurant tempatan, iaitu Rumah makan paiton permai untuk makan tengah hari, kemudian meneruskan perjalanan menuju hotel dan kami tiba di hotel tepat pukul 18:32pm – check in – rehat untuk persiapan pakej trip percutian di taman baluran, esok.

Pakej Lawatan Ke Surabaya 5 Hari 4 Malam

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam - Arfah

savana bekol taman baluran

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Arfah. 09/08/2018, hari kamis (hari ke 2), pukul 02:30 kami siap siap bergerak ke tempat lawatan pertama dalam program pakej pelancongan Surabaya 5h4m, iaitu melawati Taman Baluran. Untuk mendapatkan spot terbaik sunrise di taman baluran, sememangnya kita sepatutnya bergerak lagi awal.

Taman Baluran ini menrupakan tempat percutian menarik yang mempunyai tarian merak pada musim kawin. Tempat percutian Surabaya ini akan membawa anda rasa di Afrika, maka dari itu taman ini disebut Afrika di Pulau Jawa (africa van java).

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam - Arfah

pantai bama taman baluran

Semasa melawati taman baluran kami bersama Puan Arfah Binte Ahmad & Family tak setakat melawati savana bekol baluran, tapi waktu itu kami melawati pantai bama sekali, salah satu pantai yang ada dikawasan taman baluran dengan masa 30 minit.

Selepas program pelancongan ke taman baluran, savana bekol sekali pantai bama masa itu kami melihat aktiviti haiwan haiwan liar yang berada di taman baluran. Kemudian melanjutkan perjalanan ke penginapan kawasan taman nasional gunung Bromo semeru dengan waktu 5 jam.

Masa itu dalam perjalanan ke hotel dekat Gunung Bromo kami stop di salah satu restaurant special masakan ayam kampung, iaitu Warung Ayam Bawangan untuk makan siang. Selepasa makan tengah hari, bergerak ke hotel Bromo, dan waktu itu kami tiba di hotel Gunung Bromo (bromo view hotel) tepat pukul 13:27pm, kemudian check in – rehat untuk persiapan program pakej prcutian Bromo esok hari.

Puan Arfah Binte Ahmad & Family

menanti kemunculan bromo sunrise

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Arfah. 10/08/2018, hari jumat (hari ke 3), tepat pukul 02:53am kami bersama Puan Arfah Binte Ahmad & Family memulakan program pakej percutian Bromo sunrise bergerak (guna jeep bromo) menuju puncak terbaik untuk melihat Bromo sunrise dengan masa perjalanan 1 jam.

Untuk mendapatkan tempat yang selesa semasa melihat sunrise Bromo, sepatutnya kita bergerak awal dari hotel, so,, 03:49 sampai sudah di puncak penanjakan Gunung Bromo, dan masa itu sebelum kemunculan sunrise kami kupi kupi je di puncak gunung Bromo area.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam - Arfah

penanjakan 1 gunung bromo

Pukul 04:37am bergerak menuju view terbaik melihat sunrise Gunung Bromo. Waktu itu kemunculan Bromo sunrise tepat pukul 05:07, sememangnya cuaca di Gunung Bromo selalunya sejuk sangat dan masa itu cuaca berada di 3 celcius.

Walaupun cuaca di gunung Bromo sangat sejuk, tapi masa itu nasib kami sangat baik, sebab masa itu pemandangan taman nasional Bromo tengger Semeru Surabaya sangat cantik tiada berkabus, oleh sebab itulah Puan Arfah Binte Ahmad & Family waktu itu sangat senang dengan keindahan Gunung Bromo yang sangat cantik.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam - Arfah

puncak kawah gunung bromo

06:21am selepas program Bromo sunrise dan puas bergamabar di puncak gunung penanjakan Gunung Bromo, kami kembali ke letak jeep bromo puncak area untuk meneruskan program Lawatan ke Kawah Bromo yang merupakan destination ke dua dalam Pakej Percutian Bromo.

Kawah Bromo (bromo Crater) adalah kawah aktif sekali fenomena alam luar biasa yang selalunya dilawati selepas program pakej lawatan Bromo sunrise. Untuk tiba di puncak kawah semua pelawat sepatutnya  jalan kaki atau guna perkhidmatan kuda sekali naik 250 anak tangga hingga puncak gunung Bromo.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam - Arfah

padang savana gunung bromo

Selepas lawatan ke Kawah Gunung Bromo balik ke tempat letak jeep Bromo, kemudian meneruskan program Pakej lawatan gunung Bromo ke destinasi seterusnya, iaitu melawati Padang Savana Bromo dengan waktu perjalanan 30 minit saja. Waktu itu kami bersama Puan Arfah Binte Ahmad & Family tiba dipadang savana Bromo tepat pukul 08:51am.

Padang savana Bromo di kawasan taman nasional tengger semeru Surabaya ini merupakan salah satu tempat yang menarik yang sepatutnya dilawati semasa anda pegi ke Gunung Bromo Surabaya dan tempat ini juga menjadi spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam - Arfah

pasir berbisik gunung bromo

Selepas melawati padang savana Bromo sekali bukit teletubbies trip pakej percutian diteruskan ke Pasir Berbisik gunung Bromo. Tempat ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah. Dan tempat ini pula meruapakan destinasi terakhir dari pada semua program pakej percutian Bromo Surabaya.

Kami maklumkan kepada anda yang nak pergi cuti ke kawasan taman national gunung Bromo tengger semeru dan tempat tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuia dan terbaik bermula dari bulan april sehingga december.

09:37am selepas melawati pasir berbisik gunung Bromo, kembali naik jeep semeul dan kemudian balik hotel Bromo denagn waktu 1 jam (bromo view hotel). Tiba di hotel kami langsung mandi – breakfast dan rehat untuk persiapan prgram pakej percutian esok.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam - Arfah

madakaripura waterfall

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Arfah. 11/08/2018, hari sabtu (hari ke 4), pukul 07:45 selepas brekafast kami bersama Puan Arfah Binte Ahmad & Family check out hotel dan kemudian kami langsung bergerak ke Air terjun madakaripura.

Air Terjun Madakaripura (madakaripura waterfall) merupakan tempat percutian menarik di dekat gunung Bromo dan air terjun tertinggi number 2 di Indonesia, sememangnya tempat ini sangat sesuai kalo dikombinasikan dengan pakej percutian Gunung Bromo Surabaya, *(lihat maklumat air terjun madakaripura).

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Arfah

bukit jaddih madura surabaya

Pukul 10:23am selepas melawati air terjun madakaripura trip pakej percutian diteruskan ke tempat percutian terbaru di Surabaya, iaitu Bukit Jaddih dengan waktu perjalanan 3 jam.

Pukul 13:34pm selepas pusing pusing menikmati keindahan bukit jaddih Surabaya sekali puas bergambar, bergerak ke hotel Surabaya (pop hotel gubeng surabaya), tapi sebelum check in hotel Surabaya masa itu kami stop sebentar di Suramadu Bridge Surabaya salah satu jembatan tercantik sekaligus jembatan terpanjang di Indonesia masa ini.

Selepas menikmati kemegahan suramadu bridge dan beli kain batik di suramadu area, bergerak ke warung padang murah untuk makan tengah hari. Selepas makan tengah hari kami langsung bergerak menuju hotel – chek in dibandar Surabaya – rehat untuk persiapan program Percutian Surabaya (shopping tour) esok.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam - Arfah

juanda surabaya airport

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Arfah. 12/08/2018, hari ahad (hari ke 5), pukul 07:30 selepas breakfast kami check out hotel, kemudian bergerak ke tempat tempat shopping di kawasan Surabaya, masa itu kami menghantar Tunjungan Plaza dan Maspion Square Surabaya.

Selepas shopping tour di Surabaya, waktu itu langsung bergerak ke airport, masa itu kami tiba di airport tepat pukul 12:45pm dan masa itu pula program Pakej Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam atau pakej percutian Surabaya Taman Baluran Gunung Bromo 5h4m, selesai.

Demikian cacatan kami semasa Pakej Pelancongan Ke Surabaya 5 Hari 4 Malam bersama Puan Arfah Binte Ahmad & Family. Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya, Gunung Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Pakej Percutian Ke Surabaya 4 Hari 3 Malam

Mungkin Anda juga menyukai