Madakaripura, Air Terjun Menarik di Dekat Bromo Surabaya

Madakaripura Waterfall Surabaya BromoAir Terjun Madakaripura (madakaripura waterfall) adalah salah satu tempat pelancongan menarik dekat gunung Bromo Surabaya dan merupakan tempat percutian Indonesia yang sangat ramai dilawati pelancong tempatan maupun mencaneraga.

Letak air terjun Madakaripura berada di kabupaten Probolinggo Surabaya, Jawa timur, Indonesia. Madakaripura waterfall mempunyai ketinggian 200 meter dan merupakan air terjun tertinggi di Pulau Jawa dan tertinggi kedua di Indonesia.

Rami pelancong yang datang melawati air terjun Madakaripura Surabaya, dan lagi ramai semasa musim percutian tiba dan biasanya waterfall ini dilawati selepas trip percutian Bromo, dan selalunya dikombinasikan dengan Pakej Pelancongan ke Bromo.

Air terjun Madakaripura Surabaya masuk senarai tempat percutian yang wajib dilawati semasa trip pakej percutian ke gunung bromo, sebab Madakaripura mempunyai keistimewaan dan tarikan tersendiri, air terjunnya sangat menarik, iaitu berbentuk ceruk dengan dikelilingi bukit-bukit yang menitiskan air pada seluruh bidang tebingnya seperti layaknya sedang hujan, bahkan 3 di antaranya meluncur deras membentuk air terjun lagi.

Sejarah Madakaripura waterfall di Bromo Surabaya ini merupakan ‘tempat terakhir’ patih gajah mada yang diambil dari cerita pada zaman dahulu, konon Patih Gajah Mada kala itu menghabiskan akhir hidupnya dengan bersemedi di lokasi air terjun ini di sebuah gua di air terjun utama tersebut.

Mitos Madakaripura Waterfall atau Misteri daripada waterfall Surabaya ini adalah anda dinasihatkan untuk meninggalkan tempat ini sebelum jam 14.00. Akan sering terjadi hujan pada jam-jam ini yang boleh mempengaruhi tahap air di sekitar air terjun cukup berbahaya dan membolehkan anda sukar meninggalkan tempat.

Tempat Pelancongan Menarik di Bromo Surabaya

Untuk melawati Madakaripura Waterfall Surabaya ini boleh dicapai dari beberpa pusat bandar area Surabaya, Jawa Timur, Indonesia, boleh dari Surabaya, Malang Batu atau Banyuwangi dan kalau kita lawati selepas trip pakej percutian gunung Bromo, kita memerlukan masa lebih kurang 1 jam.

Tiba di lokasi air terjun Madakaripura Surabaya, kita mesti berjalan kaki lebih jauh sedikit untuk boleh menikmati air terjun utamanya, kita harus menaiki tebing yang cukup licin dan sempit. Tapi semua kepenatan akan terbayar semasa melihat air terjun utama yang berdinging melingkar, jadi kelihatan seperti kita berada di dalam botol.

Untuk menikmati keindahan pelancongan Madakaripura Bromo Surabaya anda boleh melakukan perjalanan private tour atau persendirian, tapi sekiranya Anda teringin perjalanan tour travel lagi lebih relax dan aman, Anda boleh guna jasa perkhidmatan travel agent Surabaya kami.

Sekiranya Anda minat melawati air terjun Madakaripura sekali percutian ke wisata Bromo, masa paling lambat 2 hari 1 malam dengan start tour dari Surabaya atau Malang. Tentu lagi bagus dan menarik jika Anda memilih trip pakej  Pakej Percutian Bromo Madakaripura Surabaya.

Dan kami maklumkan kepada tuan puan yang teringin melakukan trip pakej percutian ke Bromo Surabaya sekali ke tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai dan terbaik untuk pelancongan ke Bromo Malang Surabaya bermula dari bulan april – dec.

Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya, Gunung Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Pakej percutian ke malang, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, dan kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN GUNUNG BROMO, MALANG BATU, SURABAYA :

Madakaripura, Tempat Percutian Menarik di Bromo Surabaya Indonesia

Mungkin Anda juga menyukai