Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

bandara surabaya airport

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi. 11/12/2017 hari isnin (hari 1), saya abdol kader bersama bapak abdol rahman yang berlaku sebagi supir memulakan pakej percutian surabaya 5 hari 4 malam atau pakej percutian Surabaya gunung Bromo Malang dengan mengambil bapak tarmisi & group di airport Surabaya sekitar pukul 12:00am.

Masa itu flight kode pesawat bapak tamizi & group XT385 penerbangan dari Penang Airport (10:00am) – Surabaya Airport (12:00pm). Sebelum bergerak menuju hotel kawasan taman nasional gunung  Bromo tengger semeru Surabaya.

Selepas bergambar bersama bapak tamizi & group kami langsung bergerak menuju hotel dekat Gunung Bromo dengan masa perjalanan 3 jam. Masa itu sebelum check in hotel Gunung Bromo kami menghantar ke retaurant Sidayu untuk makan tengah hari. Selepas makan siang, bergerak ke hotel kawasan Gunung Bromo Surabaya. Pukul 15:42pm tepat, dan check in Bromo, kemudian rehat untuk persiapan program pakej pelancongan Bromo Surabaya nantinya.

Pakej Lawatan Ke Surabaya 5 Hari 4 Malam

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

penanjakan 1 gunung bromo

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi. 12/12/2017 hari selasa (hari 2) pukul 01:45am kami memulakan pakej percutian Bromo bergerak (guna jeep bromo) menuju puncak penanjakan Bromo untuk program pakej percutian Bromo sunrise dengan masa perjalanan 1 jam.

02:47 sampai sudah di puncak gunung penanjakan Bromo, salah satu best spot sunrise di Gunung Bromo. Sememangnya cuaca di gunung Bromo sangat sejuk sepanjang tahun, tapi kawasan gunung Bromo tiada berkabus, sampai sampai sekitar taman nasional Bromo tengger semeru tanpak sangat cantik.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

penanjakan 1 gunung bromo

Penanjakan 1 Gunung Bromo ini merupakan salah satu tempat terbaik dan menarik di kawasan taman nasional Bromo semeru, dan tempat ini sentiasa menjadi destinasi utama sekali tempat favorite semua pelancong yang melawati Gunung Bromo Surabaya.

Waktu itu bapak mizi & group sangat senang dan puas hati, sebab waktu itu kawasan gunung Bromo sangat cerah dan tiada hujan meskipun masa itu Surabaya sudah masuk musim hujan. Selepas melawati puncak penanjakan sekali bergambar, kami bersama bapak mizi & group balik ke tempat letak jeep Bromo semula dan melanjutkan ke Kawah Bromo.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

bapak tarmizi & ibu sofea

Sebelum melawati kawah Bromo, trip pakej percutian Bromo diteruskan ke bukit cinta gunung Bromo yang letaknya berhampiran saja dengan penanjakan, dan kemudian dilanjutkan ke tempat letak jeep dekat kawah Bromo dengan masa 20 minit.

Tiba di tempat jeep Bromo, waktu itu bapak mizi & group minta guna kuda untuk melawati kawah gunung Bromo. Sewa kuda merupakan salah satu alat transportasi alternatif untuk melawati kawah, kalo guna kuda masa perjalanan menuju kawah gunung Bromo 15 minit sahaja, tapi kalo jalan kaki memerlukan masa perjalanan 30 minit.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

puncak kawah gunung bromo

Tiba di kaki gunung Bromo (tempat letak kuda), kami memandu bapak tarmizi & group menaiki 250 anak tangga hingga puncak. Setiap program pakej percutian Bromo selalunya kawah ini dilawati selepas program Bromo Sunrise, sebab kalo terlalu pagi, kawah tak akan tanpak dkarnakan tertutup kabus.

Selepas melawati kawah Bromo, kembali ke latak jeep Bromo kemudian trip pakej percutian diteruskan ke Pasir Berbisik gunung Bromo dengan masa perjalanan 30 minit, dan masa itu kami tiba di padang savana gunung Bromo sekitar pukul 08;21am tepat.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

pasir bebisik gunung bromo

Pasir Berbisik gunung Bromo ini adalah tempat percutian menarik yang selalunya dilawati selepas melawati Padang Savana, tapi sayang, masa itu kami bersama bapak tarmizi & group tak pergi ke padang savana Bromo, sebab salah satu kawan dari bapak tarmizi tak kuat sejuk, jadi waktu itu melawati melawat pasir berbisik gunung Bromo saja.

09;11am kembali naik jeep Bromo dan balik hotel denagn masa 20 minit. Tiba di hotel dekat gunung Bromo, mandi – breakfast dan preparation check out gunung Bromo, kemudian meneruskan perjalanan ke Ladang Epal Malang Surabaya.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

ladang epal malang surabaya

Masa perjalanan ke ladang epal Malang dari Gunung Bromo masa itu 3,15jam, sebab laluan menuju ladang epel Malang sangat macet. dan kami tiba di ladang epal kota batu malang tepat pukul 13;09. Alamaaak,,, masa itu turun hujan pula, untung hujan tak kuat, jadi masa itu kami bersama bapak tarmizi & group dapat menikmati buah epel yang sangat manis, hehehe.

Puas menikmati buah apel sekali pusing pusing di ladang epel Malang, kami (kader & rahman) bergerak menghantar pak mizi & family ke hotel malang (selawah grend view hotel), check in hotel Malang – rehat untuk persiapan pakej percutian ke Malang Surabaya esok.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

masjid jin malang surabaya

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi. 13/12/2017 hari rabu (hari ke 3) kami memulakan program pakej percutian ke Malang dengan menghantar ke masjid jin malang atau masjid ajaib turin dengan masa perjalanan 3 jam.

Disebut Masjid Jin atau masjid tiban Malang karena masjid megah ini dibangun tanpa sepengetahuan orang orang awam. Menurut mitos dibina oleh jin dalam waktu semalam. Masjid Jin Malang ini sentiasa ramai pelancong tempatan mahupun pelancung dari negri jiran (malaysia, singapore, thailand) dan pelancong dari negara negara lainnya.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

taman selecta batu malang

Selepas pusing pusing sekali bergambar di semua kawasan masjid jin Malang, bergerak ke salah satu restaurant tempatan untuk makan tengah ari, masa itu kami hantar ke retaurant yang masakannya popular sangat sedap, iaitu rumah makan tempoe dulue.

Selepas makan tengah hari di rumah makan tempoe dulue Malang. meneruskan trip pakej percutian ke taman bunga Malang atau taman 1000 bunga Batu Malang, salah satu tempat percutian beruapa kebun bunga atau popular dengan sebutan taman 1000 bunga dengan masa 30 minit.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

muzium angkut malang batu

Selepas melakukan pelancongan di taman 1000 bunga Malang, masa itu trip pakej percutian diteruskan ke salah satu tempat terkenal dan favorite di bandar Batu Malang, iaitu Muzium Angkut, salah satu muzeum transpoertasi kuno bertaraf international.

Tak setakat itu, Muzium Angkut Malang juga memiliki beberapa zona lawatan menarik yang wajib dilawati semasa cuti, dianataranaya ; Benua Asia, Eropah,  Amerika, Sunda Kelapa, Batavia dan Zona Eropa di setting seakan-akan berada di jalanan kota-kota di kota Perancis dengan mobil-mobil kuno eropa.

Masa itu kami bersama bapak tarmizi & group mengexplore muzium angkut Malang sangat lama, sekitar 3 jam+. Dan selepas pusing pusing di semua zona muzium angkut, trip pakej percutian diteruskan ke Alon Alon kota Batu, salah satu pusat bandar di kota Batu Malang Surabaya. Lepas pusing pusing di Alon Alon, kembalir ke hotal semula – rehat untuk preparation trip pakej percutia Malang esok.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

seulawah grend view hotel

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi. 14/12/2017 hari kamis (hari 4), pukul 06;30 selepas breakfast kami bersama bapak tarmizi & group check out hotel dan kemudian kami menghantar ke Pusat Oleh Oleh khas Batu Malang (pusat membeli belah).

Selepas membeli belah di kota Malang Batu, kami menghantar ke pusat kerajian kulit di tanggulangi Sidoarjo dengan masa 2 jam, dan selepas itu kami menghantar ke tempat percutian terbaru di Surabaya, iaitu Bukit Jaddih Madura Surabaya, Jawa Timur, Indonesia dengan masa 2 jam.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

bukit jaddih madura surabaya

Bukit Jaddih yang juga disebut bukit kapur ini merupakan salah satu tempat percutian menarik dan terbaru di Surabaya, kalo dari airport Surabaya tempat ini hanya memerlukan masa perjalanan 1 jam dengan melalui Suramadu Bridge Surabaya.

Waktu tiba dibukit jaddih Surabaya sekitar 11:30pm. Selepas melawati bukit jaddih kami bergerak ke tempat ziarah umat muslim, iaitu Sunan Ampel, salah satu wali songo yang terletak Surabaya. Selepas itu bergerak ke pusat shopping murah yang berhampiran saja dengan makam sunan ampel Surabaya.

Lepas dari pusat shopping murah sunan ampel Surabaya, bergerak ke salah satu penginapan kawasan Surabaya (the win surabaya hotel) dengan masa 30 minit. Masa itu kami tiba di hotel masa petang sekitar pukul 20:11pm. kamudian check in – rehat untuk persiapan trip pakej percutian shopping Surabaya, esok.

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi

bandara surabaya airport

Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam – Tarmizi. 15/12/2017 hari jumat (hari 5) pukul 06:30 selepas breakfast kami bersama bapak tarmizi & group check out hotel, dan masa itu flight penerbangan bapak tarmizi pukul 12;00 Surabaya – Kuala Lumpur, so sebelum menghantar ke airport kami menghantar ke Tunjungan Plaza Surabaya.

Selepas shopping di tunjungan plaza Surabaya, bergerak ke Surabaya airport dengan masa 30 minit. Pukul 09:20pm kami tiba sudah di airport, dan masa itu pula Pakej Percutian Surabaya 5 hari 4 malam atau pakej percutian Surabaya Bromo Malang, finish.

Demikian cacatan kami semasa Pakej Pelancongan Ke Surabaya 5 Hari 4 Malam bersama bapak tarmizi & group. Untuk informasi pakej percutian Surabaya, lawatan ke Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru Surabaya, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Pakej Percutian Ke Surabaya 5 Hari 4 Malam

Mungkin Anda juga menyukai