Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

surabaya airport

Untuk memulakan program Pakej Percutian Surabaya 5 Hari 4 MalamAri itu (hari 1) Rabu 11/07/2018 saya Abdol Kader dan kawan saya Mas Sali yang berlaku sebagai supir memulakan pakej percutian Surabaya 5 hari 4 malam atau pakej percutian Surabaya Ijen Gunung Bromo 5h4m dengan mengambil sis Wan Yoke Thai (karen) dan kawan 9 pax di airport Surabaya.

Hari itu flight kode pesawat XT 325 dengan pemebrangakatan pukul 15;15pm dari Kuala Lumpur airport, tiba di Surabaya pukul 17;05pm. Sedikit penat lah hari itu, sebab traffic macet macet, untung sangat masa itu saya bergerak dari office pukul 13;10pm.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

surabaya airport

Pukul 17;47pm sis Wan Yoke Thai tiba sudah di Surabaya airport. Sebelum bergerak ke hotel kawasan Kawah Ijen Surabaya, saya memperkenalkan nama saya sekali saya minta untuk bergambar bersama.

Selepas bergamabar kami bersama sis Wan Yoke Thai & kawan bergerak ke hotel kawasan Kawah Ijen (hotel ijen view bondowoso) dengan masa perjalanan 6 jam, alamaaaakk,, penat lah tour masa itu, pasti lah penat, sebab jarak tempuh perjalanan Surabaya airport ke Kawah Ijen itu memang jauh sangat kan, tapi untunglah masa itu traffic laluan ke Kawah Ijen tak ada macet.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

tempoe doeloe resto

Semasa perjalanan menuju hotel kawasan Kawah Ijen, ada salah satu kawan kepada sis Wan Yoke Thai cakap lapar, mereka minta berhenti untuk makan malam, saya jawab, Ok sis, kejap ada restaurant enak, maksud saya Tempoe Doeloe Resto atau Warung Tempoe Dulue.

Akhirnya, sampailah di Tempoe Doeloe Resto, salah satu restaurant rekommended di Surabaya dan service pun sangat ok sangat, setiap ada trip Pakej Percutian Surabaya selaunya saya bawa makan sini. Dan masa itu makan (lunch & dinner) tak masuk pakej, tapi sis Wan Yoke Thai & kawan minta kami untuk makan bersama, sengnya bisa makan free, hehe..

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

Selepas dinner trip pakej percutian diteruskan bergerak ke Kawan Kawan melanjutkan perjalanan menuju hotel Ijen View Bondowoso dengan masa perjalanan 7 jam, alamak jauhnyeee,,,, hehe. Sememangnya Kawah Ijen itu jauh sangat kalo start dari Surabaya airport.

Note ; Sekiranya anda nak ambil pakej percutian kawah ijen, sepatutnya anda tiba di Surabaya airport pukul 08;00 pagi, maksimum tepat pukul 12:00 tengah hari.

01;25am kami tiba sudah di hotel ijen view, masa itu kami tak ada masa rehat di hotel Ijen, jadi check in untuk letak bag sahaja, kemudian bergerak ke paltuding Ijen (tempat start mendak gunung ijen) dengan masa 1 jam dan masa itu sudah masuk tanggal 12/07/2018 hari kamis atau hari ke dua (hari 2) dalam program Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

blue fire kawah ijen

02;27 tepat sudah tiba di  paltuding Ijen dan kemudian siap siap memulakan hiking hingga puncak Kawah Ijen Surabaya sejauh 3km atau dengan masa hiking lebih kurang 2 jam.

Dan keperluan yang wajib dibawa masa melawati Kawah Ijen adalah persiapkan fisik, baju sejuk, kasut, topi sejuk, sarung tangan, senter / flashlight dan sepatutnya kita guna jasa sewa guide Ijen, sebab laluan menuju puncak Kawah Ijen sangat curam dan jangan lupa untuk menggunakan mask, sebab  Kawah Ijen mengeluarkan gas beracun dan berbahaya.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

puncak kawah ijen

Kami rasa masa itu tak dapat Blue Fire, sebab setiap kami hantar pelancong ke Kawah Ijen biasanya start hiking bermula pukul 01;00am tepat, tapi nasib kami dan sis Wan Yoke Thai & Kawan Kawan memang baik lah, sebab kami masih mendapatkan Blue Fire *(lihat info tentang Blue Fire Ijen).

Masa itu cuaca Kawah Ijen cerah sangat, sebab tak ada kabus dan hujan, sememangnya bulan april – nov adalah masa yang sangat sesuai untuk melawati Kawah Ijen Surabaya. Pukul 06;20 kami menghantar sis Wan Yoke Thai & Kawan Kawan ke view terbaik di Ijen untuk bergamabar.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

puncak kawah ijen

06;57am kami dan sis Wan Yoke Thai kembali turon ke paltuding Ijen, semasa balik paltuding Ijen kami relax sahaja, sebab masa itu tak ada tekanan masa sudah, jadi masa nak balik paltuding Ijen kami dan sis Wan Yoke Thai relax saja.

Kami juga sempat membantu untuk bergamabar sis Wan Yoke Thai & Kawan, masa itu ia sangat senang, sebab cuaca Ijen sangat bagus, sesuai dengan keinginan, dan  sis Wan Yoke Thai cakap masa pengembaraan masa itu sangat menyeronokkan. pasti seronok lah, sebab masa percutian sangat sesuai, iaitu bulan july.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

sebelum balik paltuding

Akhir akhir ini, selain Gunung Bromo, Kawa Ijen Surabaya menjadi destinasi utama semua pelancong yang pergi cuti di Surabaya, sebab ia salah satu tempat pelancongan yang memiliki fenomena alam terbaik dan menarik berupa Blue Fire yang hanya ada 2 di dunia, iaitu di Kawah Ijen dan Islandia.

Masa itu pula sis Wan Yoke Thai cakap, Blue Fire atau Blue Flame hanya ada dua di dunia, iaitu di Kawah Ijen dan Islandia, oleh sebab itulah akhir akhir ini ramai sangat pelancong yang teringin pergi melawati Kawah Ijen Surabaya.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

paltuding kawah ijen

08;11am kami dan Wan Yoke Thai & Kawan sampai sudah di paltuding Ijen atau tempat start hiking Ijen semula dan masa itu kami sebelum melanjutkan ke air terjun mini niagara, kami rehat kejap sekali bergamabar bersama.

Selepas itu meneruskan program pakej percutian ke Mini Niagara waterfall, salah satu air terjun mini niagara di indonesia yaug terletak di sekitar gunung Ijen. Niagara mini bondowoso ini sangat menarik nan cantik dan menyerupai air terjun niagara yang berada di wilayah Kanada, Amerika Syarikat.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

mini niagara falls

Inilah kami bersama Wan Yoke Thai & Kawan semasa di air terjun mini niagara Ijen *(lihat info mengenai mini niagara waterfall). Di mini niagara ini kami cukup lama, sebab selepas melawati waterfall ini kami langsung balik hotel dan tak ada program.

Setiap kami hantar pelancong ke Kawah Ijen, selalunya kami bawa waterfall Ijen ini, sebab tempat ini free pakej sahaja dari travel, tentu sangat senang kalo client dibagi tempat lawatan yang tak masuk pakej (free pakej) dan pastinya kita rugi jika tak pergi tempat ni, sebab ini free aja kan, hehehe.

Selepas melawati mini niagara Ijen, balik hotel Ijen dengan masa perjalanan 1 jam, masa itu kami tiba hotel Ijen tepat pukul 10;23. Tiba di hotel Ijen kami langsung mandi dan rehat untuk persiapan melawati Taman Baluran Ijen, sebab untuk mendapatkan sunrise di taman baluran kita memerlukan masa 2 jam dan bergerak dari hotel tepat pukul 02;30am.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

taman bekol baluran

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam. Hari jumat 13/07/2018 (hari 3), kami check out hotel Ijen dan bergerak dalam masa pukul 02;30am menuju taman nasional baluran dan kami bersama Wan Yoke Thai & Kawan Kawan tiba di taman Baluran tepat pukul 04;11.

Taman nasional Baluran Surabaya ini terdiri daripada jenis tumbuhan savana, hutan bakau, hutan bermusim, hutan pesisir, hutan tanah rendah, hutan mangrove terbesar di asia dan hutan hijau sepanjang tahun dan taman baluran juga disebut africa nya Indonesia atau Africa Van Java, *(lihat info mengenai taman baluran).

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

pantai bama baluran

Selepas melawati taman Baluran, meneruskan trip pakej percutian ke destinasi selanjutnya, iaitu Pantai Bama. Pantai Bama merupakan desinasi pelancongan yang wajib dilawati semasa pergi taman baluran, sebab pantai ini merupakan tempat percutian sekitar taman nasional Baluran Surabaya.

Tiba di pantai bama, hari masih pagi dan sunrise di pantai bama tanpak sangat menarik nan cantik, dan sekali semasa di pantai bama kami mengatur sis Wan Yoke Thai & Kawan untuk bergambar gaya jamping (style photo jump) dengan background sunrise.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

madakaripura waterfall

Puas menikmati keindahan pantai bama, trip pakej percutian ke destinasi selanjutnya, iaitu Madakaripura Waterfall dengan masa perjalanan 3 jam. Dan semasa perjalanan kami stop untuk makan tegah hari handayani resto.

Selepas makan tengah hari, bergerak menuju ke madakaripura. Madakaripura waterfall adalah salah satu tempat pelancongan yang terletak dikawasan taman nasional gunung Bromo Tengger Semeru dan meruapakn salah satu tempat percutian manarik dekat gunung bromo *(lihat info mengenai madakaripura waterfall).

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

bromo view hotel

Selepas melawati Madakaripura waterfall, bergerak ke hotel gunung Bromo (bromo view hotel), salah satu daripada hotel rakan kongsi (contract rate) ejen travel kami yang menyediakan semua kemudahan yang diperlukan termasuk bilik mesyuarat, WiFi, iCafe bergaya dan perkhidmatan bilik disediakan untuk memastikan kualiti penginapan anda.

Tiba di hotel gunung Bromo, check in hotel – rehat untuk persiapan pakej tour gunung Bromo Sunrise sekali lawatan ke tempat tempat menarik di sekitar taman nasional Bromo tengger semeru Surabaya.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

bukit kingkong bromo

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam. Hari sabtu 14/07/2018 (hari 4) kami morneng call. Pukul 01;00 untuk siap siap bergerak menuju tempat jeep Bromo di kawasan gunung Bromo. 01;30 kami bergerak sudah menuju tempat jeep Bromo dengan masa perjalanan 30 minit.

02;11 tiba sudah di tempat parkir jeep gunung Bromo dikawasan taman nasional Bromo dan kami langsung transfer ke jeep Bromo untuk melanjutkan perjalanan menuju tempat terbaik melihat Bromo Sunrise dengan masa perjalanan 1 jam *(lihat info mengenai best spot melihat bromo sunrise).

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

wan yoke thai

Masa itu kami tiba dipuncak Bromo terlambat, sehingga kami pukul 03;33 baru tiba di tempat melihat Bromo sunrise, tapi sis Wan Yoke Thai & Kawan Kawan merasa senang, sebab cuaca di kawasan taman nasional Bromo tengger semeru sesuai harapan.

Tak setakat cuaca yang sangat baik, tapi masa itu pula ramai sangat pelancong yang melawati Gunung Bromo, laluan menuju puncak penanjakan Bromo sangat macet. Waktu itu Bromo Sunrise tanpak tepat pukul 05;15am. Pukul 06;21am trip pakej percutian ditruskan ke destinasi selanjutnya, iaitu Kawah Bromo.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

puncak kawah gunung bromo

Dan semasa menuju kawah gunung Bromo kami stop sejenak di bukit cinta Bromo, salah satu spot terbaik dan alternatif melihat sunrise sekali tempat terbaik untuk camping. Selepas melihat keindahan sekitar Bromo dari bukit cinta view, trip pakej percutian diteruskan ke tempat parkir jeep dekat kawah gunung Bromo.

Kami tiba di tempat parkir jeep Bromo dekat kawah tepat pukul 07;22 dan kami membantu untuk membooking kuda. Kuda Bromo merupakan salah satu transportasi alternatif menuju kawah Bromo dengan masa perjalanan 15 minit, kalo jalan kaki memerlukan masa 30 minit.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

padang savana bromo

Pukul 08;31 selepas dari kawah gunung Bromo trip pakej percutian ditruskan ke Padang Savana Bromo dengan masa perjalanan 21 minit. Padang savana gunung Bromo adalah sebuah hamaparan rumput luas nan indah yang wajib dilawati semasa cuti di Bromo *(lihat info mengenai padang savana).

Semasa di padang savana Bromo, trip pakej percutian Bromo diteruskan ke bukit teletubbies Bromo yang letaknya berhampiran saja dari padang savana. Selepas melawati bukit teletubbies Bromo, trip pakej percutian ditruskan ke destinasi terakhir dari pada pakej percutian Bromo, iaitu pasir berbisisk, *(lihat info mengenai pasir berbisik).

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

pasir berbisik bromo

Inilah gambar dari pada pasir berbisik Gunung Bromo Surabaya, tempat ini selalunya menjadi tempat terakhir dari pada percutian Bromo Surabaya dan tempat ini salah satu tempat favorite semua pelancong yang pergi Gunung Bromo Surabaya.

Selepas melawati pasir berbisik gunung Bromo balik hotel semula. Masa itu tiba di hotel Bromo tepat pukul 11;07 dan kami langsung mandi sekali siap siap check out hotel untuk melanjukan ke destinasi trakhir dari pada Aktiviti Percutian Surabaya gunung Bromo, iaitu Bukit Jaddih Surabaya.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

bukit jaddih surabaya

Pukul 11;49 check out hotel dan bergerak menuju bukit jaddih Surabaya dengan masa perjalanan 2,21 jam. Pukul 13;47 tiba di sudah bukit jaddih dan kami selalunya menemani sis Wan Yoke Thai & Kawan Kawan untuk mengexplore kawasan bukit jaddih hingga selesai.

Puas pusing pusing di kawasan bukit jaddih Surabaya, check in hotel Surabaya (the win hotel surabaya) dan semasa perjalanan ke hotel kami sis Wan Yoke Thai & Kawan Kawan stop sejenak di Suramadu Bridge yang merupakan jembatan terpanajang di Indonesia saat ini, *(lihat info mengenai suramadu bridge).

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam

surabaya airport international

Selepas dari bukit jaddih Surabaya bergerak menuju hotel dengan masa perjalanan 30 minit. Tiba di hotel the win hotel, check in Surabaya dan rehat untuk persiapan balik Malaysia esok hari.

Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam. Hari ahad 15/07/2018 (hari 5), check out hotel Surabaya tepat pukul 06;30, sebab masa itu flight sis Wan Yoke Thai & Kawan Kawan pukul 08;45 dari Surabaya airport – Kuala Lumpur dengan kode flight XT 8297. 07;05 tiba sudah di airport dan masa itu pula selesai lah Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam atau pakej percutian Surabaya Bromo Ijen 5h4m.

Demikian mengenai cacatan kami semasa “Aktiviti Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam” bersama sis Wan Yoke Thai & Kawan Kawan. Untuk informasi pakej percutian Surabaya, Gunung Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Tempat tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Pakej Percutian Ke Surabaya 5 Hari 4 Malam

Thanks for your sharing Our post

Mungkin Anda juga menyukai