Pakej Percutian Surabaya Bromo – Dato Lee Bun

Percutian Surabaya Bromo - Dato Lee BunPakej Percutian Surabaya Bromo – Dato Lee Bun – Hari ke 1 team travel agency kami memulakan program Pakej Percutian Surabaya 2 hari 1 malam dengan mengambil Dato Lee Bun & Family di Surabaya airport.

Semasa itu kami tak ada waktu bergamabar bersama di airport, sebab waktu itu tiba di Surabaya airport  pukul 21;37, jadi waktu itu kami laju laju bergerak menuju ke hotel kawasan taman nasional Bromo tengger semeru Surabaya (cafe lava hotel).

Pukul 23;46 kami sudah tiba di hotel dekat Gunung Bromo (cafe lava hotel) dan kami langsung mengnatar ke bilik hotel untuk rehat sekejap, sebab aktiviti percutian Bromo Surabaya bermula pukul 03;00am, jadi waktu itu Dato Lee Bun & Family ada waktu untuk rehat -+3 jam.

Pakej Percutian Surabaya Bromo 2 Hari 1 Malam

Hari ke 2, pukul 02;30 team travel agent Surabaya memulakan memulakan trip Pakej Percutian Bromo Surabaya bergerak bersama dato lee bun dan family menuju puncak penjakan 1 Gunung Bromo.

Pukul 03;00 kami bergerak guna jeep menuju letak best spot sunrise di Gunung Bromo dengan masa perjalanan 1 jam dari hotel yang berhampiran dengan Gunung Bromo.

Masa itu pula crew travel agency Surabaya kami dan Dato Lee Bun & Family tiba di tempat letak jeep Bromo dekat puncak tepat pukul 04;11, semasa menati kemunculan sunrise kami relax je dikedai sekitar puncak untuk kupi kupi.

Percutian Surabaya Bromo - Dato Lee Bun

puncak penanjakan 1 bromo

Pukul 04;50 kami bergerak menuju spot Sunrise dan masa itu kemunculan sunrise tepat pukul 05;10, semasa di puncak penanjakan ini kami membantu Dato Lee Bun & Family bergambar bersama family, sekali kami tunjuk mana mana tempat terbaik untuk bergamabar.

Puncak penanjakan Gunung Bromo adalah salah satu tempat percutian terbaik dan menarik di Surabaya Indonesia yang wajib dilawati semasa pergi melakukan pelancongan di Gunung Bromo Surabaya sekali view point terbaik (best spot in Bromo), yang memiliki ketinggian 2.770mdpl.

Percutian Surabaya Bromo - Dato Lee Bun

tempat jeep penanjan bromo

Pukul 06;20 selepas tour sunrise kami masih cakap cakap mengenai sejarah Gunung Bromo dan selepas itu kami tidak langsung bergerak menuju destinasi selanjutnya, sebab Dato Lee Bun masih teringin puas puas di puncak penanjakan dan sekali kami membantu Dato Lee Bun & Family untuk bergamabar.

Pukul 06;30 kami menghantar Dato Lee Bun & Family ke destination selanjutnya, iaitu Kawah Bromo. Tapi sebelum ke kawah kami menghantar ke Pasir Widodaren, salah satu tempat menarik sekitar Gunung Bromo, tempat ini jarang sekali dilawati, tapi masa itu Dato Lee Bun & Family kami jemput untuk bergambar sahaja.

Percutian Surabaya Bromo - Dato Lee Bun

pasir widodaren bromo

Selepas dari Pasir Widodaren tepat pukul 07;01, trip pakej percutian diteruskan ke tempat letak jeep dekat Kawah Bromo dengan masa perjalanan 5 minit dan semasa itu pula kami menawarkan perkhidmatan sewa kuda untuk ke kawah Bromo.

Tiba di parking jeep Dato Lee Bun tanya mengenai harga / cost sewa kuda untuk pergi ke kawah Bromo, akhirnya saya membantu untuk booking kuda dengan harga Rp,75 000. Harga sewa kuda di Bromo memang murah kalo pelancong minta bantuan ke guide atau supir jeep untuk bookin, Kalo pelancong sendiri yang booking biasanya harga Rp,300 000 – Rp,350 000.

Percutian Surabaya Bromo - Dato Lee Bun

sebelum bergerak ke kawah bromo

Sebelum ke kawah Bromo kami bersama Dato Lee Bun & Family bergambar naik kuda, kemudian langsung bergerak menuju ke kawah dengan masa 15 minit. Untunglah masa itu guna kuda kalo tak guna kuda otomatis kami memerlukan masa 30 minit untuk mencapai kawah Bromo.

Kuda bromo ini merupakan salah satu alat transportasi alternatif untuk menuju ke kawah, sekiranya pelancong yang cuti di Bromo tidak mahu guna kuda macammana, yaaa tak apa. Tapi kolo guna kuda pengembaraan kita semasa melawatu kawah Bromo lebih santai atau relax semasa pergi kawah Bromo.

Percutian Surabaya Bromo – Dato Lee Bun

semasa naik anak tangga kawah

Tiba di tempat letak kuda, kami memandu Dato Lee Bun & Family naik kawah, masa itu Dato Lee Bun cakap penat sekali, memang penatlah naik kawah sebab kita harus naik 250 anak tangga hingga puncak, hehehe.

Kawah Bromo adalah tempat pelacnongan alam semulajadi yang wajib dilawati semasa di Bromo, sebab tempat ini meruapakan salah satu fenomena alam yang berada di taman nasional tengger semeru. Kawah ini selalunya dilawati oleh pelancong semasa percutian Bromo selepasa dari penanjakan 1.

Percutian Surabaya Bromo - Dato Lee Bun

semasa di puncak kawah bromo

Alamaaak,,, Sayang nya masa itu kawah tak tanpak, sebab tertutup kabus, tapi Dato Lee Bun & Family tetap senang hati dan semasa itu Dato Lee Bun cakap tetap senag hati meskipun kawah tertutup kabus , kerana hasrat nak cuti ke Bromo terlaksana sudah.

Sememangnya, kalo bulan march atau bulan 3, Indonesia masih masuk dalam musim hujan, tapi untunglah masa itu tiada hujan. Jadi sesiapapun yang mahu melakukan percutian Surabaya, masa terbaik adalah bulan April sehingga awal bulan November, itulah masa masa yang terbaik dan sesuai untuk melakukan pengembaraan ke Surabaya Bromo.

Percutian Surabaya Bromo - Dato Lee Bun

padang savana bromo

Selepas bergamabar di atas puncak kawah, balik ke tempat letak jeep semula, kemudian program pakej percutian diteruskan ke destinasi selanjutnya, iaitu Padang Savana dengan masa perjalanan 27 minit dan masa itu di padang rumput savana angin sangat kuat.

Padang savana Bromo ini adalah tempat yang bernuansa tenang, sejuk dan selesa. Tak setakat itu, padang savanna atau bukit teletubbies ini menjadi pilihan spot terbaik untuk bergambar di gunung Bromo (spot photography) dan foto prewedding *(lihat info mengenai padang savana bromo).

Percutian Surabaya Bromo - Dato Lee Bun

pasir berbisik gunung bromo

Selepas menikmati keindahan padang savana Gunung Bromo, percutian diteruskan ke tempat trakhir dalam program trip pakej percutian Bromo, iaitu Pasir Berbisik yang juga disebut padang pasir berbisik Bromo Surabaya.

Kenapa dinamakan Pasir Berbisik,? Pasir Berbisik Bromo dikawasan taman nasional Bromo Tengger Semeru ini bermula dari sebuah filem yang dibuat oleh seorang pengarah kondang asal negara Indonesia, iaitu Garin Nugroho, beliau adalah pengarah pertama pencipta asal muasal dari Pasir Berbisik *(lihat info mengenai pasir berbisik bromo).

Percutian Surabaya Bromo - Dato Lee Bun

kebun binatang surabaya

Selepas menikmati keindahan sekali bergambar di pasir berbisik, balik hotel dalam masa perjalanan 20 minit saja, sebab tempat mengnapa masa itu dekat saja dengan pasir berbisik. Selepas itu, breakfast, kemudian check out untuk melawati Kabun Binatang Surabaya (safari zoo) dengan masa 2,30 jam.

Kebun Binatang Surabaya adalah salah satu safari zoo yang terletak di bandar Surabaya dan popular di Indonesia. Kebun Binatang ini merupakan zoo paling lengkap di Asia Tenggara, didalamnya terdapat lebih daripada 351 spesies haiwan yang berbeza yang terdiri daripada lebih daripada 2,806 haiwan.

Percutian Surabaya Bromo - Dato Lee Bun

sanggar agung surabaya

Selepas explore di Kebun Binatang Surabaya, percutian diteruskan ke salah satu tempat ziarah atau sembahyang untuk umat agama buddha, iaitu temple Sanggar Agung Surabaya atau Pagoda Hong San Tang Surabaya *(lihat info mengenai sanggar agung surabaya).

Selepas menghantar ke sanggar agung Surabaya, kami menghantar Dato Lee Bun & Family balik ke Surabaya airport dan kami tiba di airport tepat pukul 18;21, masa itu pula Aktiviti Pakej Percutian Bromo Surabaya sepanjang 2 hari 1 malam bersama bapak dato Lee Bun dan family, selesai .

Note : Majoriti customer travel agensi Surabaya kami yang dari Malaysia ambil pakej percutian Bromo yang dikombinasikan dengan Pakej Percutian ke Malang dan Surabaya 4 hari 3 malam, 5 hari 4 malam atau pakej percutian 6 hari 5 malam.

So,, sekiranya taun puan berminat pakej percutian ke Bromo Malang dan lawatan ke tempat pelancongan menarik dikawasan Surabaya, minimum masa pelancongan 4 hari 3 malam atau 5 hari 4 malam.

Demikian berkenaan cacatan kami semasa trip “Pakej Percutian Surabaya Bromo bersama Dato Lee Bun” sepanjang 2 hari 1 malam, start dari Surabaya. 

Selain trip besama Dato Lee Bun, lihat pula aktiviti travel Pakej Percutian Surabaya Bromo bersama Pn. Hairiah & Family.

Info lebih banyak berkenaan pakej percutian Surabaya, Kawah Ijen, Tumpak Sewu, Hiking Semeru, Pakej Malang Batu, Bajet pakej ground Surabaya 2025, Perkhidmatan supir di Surabaya dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN SURABAYA INDONESIA 2025 :

Pakej Percutian Surabaya Bromo 2 Hari 1 Malam

Mungkin Anda juga menyukai