Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

Aktiviti Percutian Surabaya Bromo 2 Hari 1 Malam

surabaya airport

Untuk memulakan Pakej Percutian Surabaya Bromo 2 Hari 1 Malam, Ari itu (hari ke 1) Sabtu 17/03/2018 saya Eko Budiharjo crew dari pada travel ajen agentsurabayatravel.com dan Pak Sali yang berlaku sebagai supir, mengambil Ibu Hairiah & family di airport Surabaya pada pukul 14,34pm.

Sebelum bergerak ke hotel Gunung Bromo Surabaya, kami bergmabar bersama Ibu Hairiah & Family. Kemudian langsung bergerak menuju hotel kawasan Gunung Bromo (bromo permai hotel) dengan masa perjalanan 3 jam. Tiba di hotel – check in – rehat untuk persiapan pakej percutian Surabaya Bromo eosk.

Pakej Percutian Surabaya Bromo 2 Hari 1 Malam

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

penanjakan 1 gunung bromo

Hari ahad 18/03/2018 (hari ke 2), pukul 02;47am morneng call Ibu Hariah & Family untuk persiapan bergerak menuju Gunung Penajakan 1, salah satu tempat terbaik melihat Sunrise *(lihat maklumat best spot sunrise di Bromo).

03;11am bergerak guna Jeep Bromo ke puncak penanjakan 1 dengan masa 1 jam ke puncak. 04;05am kami sudah tiba di tempat parkir jeep di puncak Bromo area, kemudian berjalan kaki ke spot terbaik melihat sunrise dengan masa 5 minit. Masa itu sunrise di puncak penanjakan Bromo sangat cantik, sehingga kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru Surabaya tanpak sangat indah.

Cuaca Gunung Bromo Surabaya masa itu berada di suhu 3° – 20°. Dan keperluan yang sepetutnya dibawa semasa melakukan Percutian ke Bromo Surabaya adalah seperti baju sejuk, topi sejuk, sarung tangan & kasut.

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

penanjakan 1 gunung bromo

Masa itu sunrise di Bromo Surabaya muncul pukul 05;05am, meskipun cuaca sangat sejuk Ibu Hariah & Family sangat senang, serasa mereka tak sia sia jauh dari Malaysia pergi Bromo, sebab cuaca Bromo sangat sesuai dengan yang diharapakan.

Gunung Penanjakan adalah tempat terbaik untuk melihat Bromo Sunrise. Dari puncak ini semua tempat sekitar taman nasional Bromo tengger Surabaya, seperti ; Padang pasir, kawah Bromo, Gunung Batok, Gunung Kursi, Gunung Semeru tanpak sangat indah. tempat ini merupakan spot yang wajib di lawati semasa pegi Bromo *(lihat maklumat tempat yang wajib dilawati di Bromo).

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

sebelum pergi ke kawah bromo

06;20am selepas melihat sunrise, aktiviti selanjutnya kembali ke jeep Bromo melanjutkan perjalanan menuju ke tempat parkir Jeep dekat kawah Bromo. Pukul 06;50 kami tiba di tempat parkir jeep sekitar kawah, kami bantu bookingkan sewa kuda untuk pegi kawah.

Masa itu hanya Ibu Hairiah & family yang tunggang kuda, sementara saya jalan kaki bersama Bapak Asmin, sebab Bapak Asmin minta saya jalan kaki saja, saya bagi tau pak asmin kalo jalan kaki pegi kawah memerlukan masa 30 minit, pak asmin cakap, “Ok lah tak apa, saya jalan kaki saja”. Dan sebelum pergi kawah saya bergambar sama  Ibu Hairiah & family.

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

kaki gunung bromo (sebelum naik kawah)

Pukul 07;25am kami sampai sudah di kaki kawah Bromo, selepas saya memandu mereka naik ke puncak kawah dengan melalui 250 anak tangga hingga ke puncak kawah Bromo Surabaya.

Kawah Bromo Surabaya merupakan salah satu fenomena alam yang terletak di taman nasional Bromo tengger semeru, tempat ini sentiasa dilawati oleh pelancong tempatan mahupun asing ketika melakukan trip pakej percutian Bromo, sebab tempat ini salah satu tempat yang sangat menarik untuk dilawati, masa yang sangat sesuai masa musim kemarau, sebab kalo musim hujan, kawah selalunya mengeluarkan asap bau busuk.

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

padang savana bromo

Selepas melawati kawah, kami bersama Ibu Hariah & Family kembali ke tempat parkir jeep dengan masa 30 minit dan selepas itu kami melanjutkan perjalanan ke Padang Savana Bromo Surabaya dengan masa 30 minit.

Padang Savana Bromo meruapakan tempat percutian menarik di Surabaya yang selalunya dilawati selepas melawati kawah, suasana di padang savana ini sangat tenang sejuk nan selesa. Selain itu padang savana menjadi pilihan spot terbaik untuk bergambar di gunung Bromo (spot photography) dan sesuai pula untuk prewedding, *(lihat maklumat padang savana Bromo).

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

pasir berbisik bromo

Puas menikmati keindahan Padang savana Bromo, kami bersama Ibu Hariah & Family kembali ke jeep untuk melanjutkan ke tempat lawatan trakhir dari pada program pakej percutian Bromo Surabaya 2 hari 1 malam, iaitu Pasir Berbisik.

Di pasir berbisik (whispering sand) kami sempat ambil gambar Ibu Hariah & Family. Nama Pasir Berbisik Bromo di kawasan taman nasional wisata Bromo tengger semeru Surabaya ini bermula dari sebuah filem yang dibuat oleh seorang pengarah kondang asal negara Indonesia, iaitu Garin Nugroho, beliau adalah pengarah pertama pencipta asal muasal dari Pasir Berbisik *(lihat maklumat pasir berbisik Bromo).

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

pasir berbisik bromo

Dan sebelum kami menghantar Ibu Hariah & Family kembali ke Surabaya airport, kami sempat bergambar bersama, dan selepas itu kami menghantar kembali ke hotel untuk persiapan kembali ke airport Surabaya.

Masa itu kami tiba di hotel pukul 10;32 siang, tiba di hotel kami maklumkan siap siapa kembali ke iarport dan breakfast sebelum kembali ke airport. Selepas breakfast kami mengantar ke Surabaya airport dengan masa perjalanan 3;21 jam. Masa itu pukul 15;11 kami sudah tiba di airport dan Pakej Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam selesai.

Demikian maklumat mengenai “Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam” bersama Ibu Hariah & Family. Untuk info pakej percutian Bromo, Kawah Ijen Surabaya, Hiking Semeru Surabaya, Malang Batu Surabaya, pakej ground Surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami. 


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Pakej Lawatan Ke Surabaya Bromo 2 Hari 1 Malam

Thanks for your sharing Our post

Mungkin Anda juga menyukai

Open chat