Pakej Percutian Surabaya Bromo – Hairiah

Pakej Percutian Surabaya Bromo - Hairiah

surabaya airport

Pakej Percutian Surabaya Bromo – Hairiah. Untuk memulakan Pakej Percutian Surabaya Bromo 2 hari 1 malam, Ari itu (hari ke 1) team dari pada travel ajen kami pak Sali yang berlaku sebagai supir, mengambil Ibu Hairiah & family di airport Surabaya pada pukul 14,34pm.

Sebelum bergerak ke hotel Gunung Bromo Surabaya, kami bergambar bersama Ibu Hairiah & Family. Kemudian bergerak menuju hotel kawasan Gunung Bromo +- 3 jam. Tiba di hotel – check in – rehat untuk persiapan Pakej Percutian Bromo eosk.

Pakej Percutian Surabaya Bromo 2 Hari 1 Malam

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

puncak penanjakan 1

Hari 2, pukul 02;47am morneng call Ibu Hariah & Family untuk persiapan bergerak menuju Gunung Penajakan 1, salah satu tempat terbaik melihat Sunrise *(lihat maklumat best spot sunrise di Bromo).

03;11am bergerak guna Jeep ke puncak penanjakan 1. 04;05am kami sudah tiba di tempat parkir jeep puncak Bromo, kemudian berjalan kaki ke spot melihat sunrise dengan masa 5 minit. Masa itu kemunculan sunrise sangat cantik, sehingga kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru Surabaya tanpak indah.

Cuaca Gunung Bromo Surabaya masa itu berada +- 10° – 20°. Dan keperluan yang sepetutnya dibawa semasa melakukan Percutian Bromo Surabaya adalah seperti baju sejuk, topi sejuk, sarung tangan & kasut.

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

penanjakan 1 gunung bromo

Masa itu sunrise di Bromo Surabaya muncul pukul 05;05am, meskipun cuaca sangat sejuk Ibu Hariah & Family sangat senang, serasa mereka tak sia sia jauh dari Malaysia pergi Bromo, sebab cuaca sangat sesuai dengan yang diharapakan.

Penanjakan adalah puncak terbaik untuk melihat sunrise. Dari puncak ini semua tempat sekitar Gunung Bromo, seperti ; Padang pasir, kawah Bromo, Gunung Batok, Gunung Kursi, Gunung Semeru tanpak sangat indah. spot ini merupakan tempat pelancongan yang wajib di lawati semasa pegi Bromo *(lihat maklumat tempat yang wajib dilawati di Bromo).

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

sebelum pergi ke kawah bromo

06;20am selepas melihat sunrise, aktiviti selanjutnya kembali ke jeep Bromo melanjutkan perjalanan menuju tempat parkir Jeep dekat kawah Bromo. Pukul 06;50 kami tiba di tempat parkir jeep sekitar kawah, kami bantu bookingkan sewa kuda untuk pegi kawah.

Masa itu hanya Ibu Hairiah & family yang tunggang kuda, sementara saya jalan kaki bersama Bapak Asmin, sebab Bapak Asmin minta saya jalan kaki saja, saya bagi tau pak asmin kalo jalan kaki pegi kawah memerlukan masa 30 minit, pak asmin cakap, “Ok lah tak apa, saya jalan kaki saja”. Dan sebelum pergi kawah saya bergambar sama  Ibu Hairiah & family.

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

kaki gunung bromo (sebelum naik kawah)

Pukul 07;25am kami sampai sudah di kaki kawah Bromo, selepas saya memandu mereka naik ke puncak kawah dengan melalui 250 anak tangga hingga puncak kawah Bromo Surabaya.

Kawah Bromo adalah tempat pelancongan alam semulajadi yang terletak di Surabaya, tempat ini sentiasa dilawati oleh pelancong tempatan mahupun asing ketika melakukan trip pakej percutian Bromo, kerana tempat pelancongan ini adalah tempat yang sangat menarik untuk dilawati.

Masa terbaik yang sangat sesuai melawati kawah, ketika musim kemarau, sebab kalo musim hujan, kawah selalunya mengeluarkan asap bau busuk.

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

padang savana bromo

Selepas melawati kawah, kami bersama Ibu Hariah & Family kembali ke tempat parkir jeep dengan masa 30 minit dan selepas itu kami melanjutkan perjalanan menuju Padang Savana Bromo Surabaya dengan masa 30 minit.

Padang Savana Bromo meruapakan tempat pelancongan menarik di Surabaya yang selalunya dilawati selepas melawati kawah. Selain itu padang savana merupakan tempat yang selalunya menjadi pilihan spot terbaik dan menarik untuk bergambar di gunung Bromo (spot photography) dan sesuai pula untuk prewedding, *(lihat maklumat padang savana Bromo).

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

pasir berbisik bromo

Puas menikmati keindahan Padang savana Bromo, kami bersama Ibu Hariah & Family kembali ke jeep untuk melanjutkan ke tempat lawatan trakhir dari pada program pakej percutian Bromo Surabaya 2 hari 1 malam, iaitu Pasir Berbisik.

Di pasir berbisik (whispering sand) kami sempat ambil gambar Ibu Hariah & Family. Nama Pasir Berbisik di kawasan taman nasional tengger semeru Surabaya ini bermula dari sebuah filem yang dibuat oleh seorang pengarah kondang asal negara Indonesia, iaitu Garin Nugroho, beliau adalah pengarah pertama pencipta asal muasal dari Pasir Berbisik *(lihat maklumat pasir berbisik Bromo).

Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam

pasir berbisik bromo

Sebelum team travel agency kami menghantar Ibu Hariah & Family kembali ke Surabaya airport, kami sempat bergambar bersama, dan selepas itu kami menghantar balik hotel semula untuk persiapan kembali ke airport Surabaya.

Masa itu tiba di hotel pukul 10;32 siang. Selepas itu team travel agency kami mengantar balik ke Juanda Surabaya airport dengan masa perjalanan 3;21 jam, dan masa itu pukul 15;11 kami sudah tiba di airport dan Pakej Percutian Bromo 2 hari 1 malam selesai.

Note : Mojoriti customer kami dari Malaysia mengkombinasikan trip pakej percutian Bromo dengan pakej percutian ke Malang dan city tour Surabaya sepanjang 4 hari 3 malam atau 5 hari 4 malam.

So,, sekiranya tuan puan berminat melakukan pelancongan ke Gunung Bromo sekali tempat menarik di kawasan Malang dan bandar Surabaya, minimum masa yang sesuai adalah 4 hari 3 malam atau 5 hari 4 malam.

Demikian catatan kami mengenai “Aktiviti Percutian Surabaya 2 Hari 1 Malam” bersama Ibu Hariah & Family. Info pakej percutian Bromo, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Tumpak Sewu, Malang Batu, pakej ground Surabaya 2024/2025, Perkhidmatan supir, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami. 


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN SURABAYA INDONESIA 2025 :

Pakej Lawatan Ke Surabaya Bromo 2 Hari 1 Malam

Mungkin Anda juga menyukai