Kawah Ijen di Surabaya Ditutup Sementara

Kawah Ijen di Surabaya Ditutup Sementara

Kawah Ijen di Surabaya Ditutup SementaraKawah Ijen di Surabaya Ditutup Sementara – Gunung Ijen atau Kawah Ijen yang merupakan tempat Percutian Surabaya terbaik di Jawa Timur, Indonesia di tutup sementara. Semeua aktiviti mendaki ke Gunung Kawah Ijen ditutup bermula 20 oct 2019, sehingga kondisi Kawah Ijen benar benar aman.

Kebakaran terjadi di sekitar Taman pelancongan Alam Kawah Ijen Bnayuwangi semakin mebesar. Pokok dan rumpat ilalang yang berhampiran pintu masuk yang letaknya di perbatasan antara Bondowoso dan Banyuwangi itu terbakar hebat, itulah penyebab penutupan Kawah Ijen.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Surabaya berkata langkah penutupan sekali stop semua aktiviti mendaki ke puncak Kawah Ijen merupakan langkah terbaiak untuk semua pelancong yang hendak hiking ke puncak Kawah Ijen Bnayuwangi.

Mula mula, kebakaran terjadi di sekitar Widodaren, iaitu sebelah Barat Daya pintu masuk ke laluan pendakian Kawah Ijen, Minggu pagi (20/10/2019). Namun sejak petang, badai angin kuat membuatnya api semakin membesar sehingga api menyebarkan ke laluan utama menuju Kawah Ijen.

Dan lagi teruk, hutan Gunung Ranti Ijen dan angin kuat menyebabkan tumbangnya banyak pokok, mejadi sebab laluan ke Kawah Ijen Banyuwangi menjadi terlalu merbahaya buat pendaki, malah kemudahan di sepanjang laluan menuju puncak gunung Ijen musnah dan teruk.

Menteri pelancongan juga mengatakan, masa itu ada seramai 219 pendaki tak dibenarkan untuk melanjutkan pendakian, dan aktiviti pendakian ke Kawah Ijen dijangka dibuka semula setelah kerja pembaikan laluan dan kemudahan selesai dilakukan.

Tempat Pelancongan Alternatif di Surabaya

Semasa Kawah Ijen di tutup, pihak kami travel agency Pakej Percutian Surabaya, memberikan gambaran mana mana tempat yang sesuai dan terbaik untuk dilawati. Antara tempat pelancongan menarik di Surabaya yang sesuai di lawati semasa Kawah Ijen di tutup adalah, Tumpak Sewu, Gunung Bromo dan Malang Batu city tour.

Air Terjun Tumpak Sewu Lumajang
Air Terjun Tumpak Sewu yang juga disebut mini niagara di Indonesia merupakan tempat percutian di Surabaya yang sangat cantik dan merik, sehingga air terjun Tumpak Sewu sentiasa dilawati bayak pelancong, *lihat info mengenai Air Terjun Tumpak Sewu.

Antara Pilihan Pakej Lawatan Tumpak Sewu :

Gunung Bromo Surabaya
Gunung Bromo yang terletak di kawasan taman nasional tengger semeru, merupakan salag satu tempat Pelancongan Surabaya yang popular di Indonesia. Selain terkenal dengan keindahan Bromo Sunrise – nya, Gunung Bromo juga mempunyai banyak tempat menarik di sekitarnya, diantaranya : Kawah Bromo Padang Savana, Pasir Berbisik, Bukit Teletubbies dan Bukit Widodaren. *lihat info mengenai Gunung Bromo Surabaya

Antara Pilihan Pakej Percutian Bromo :

Malang Batu City Tour
Malang Batu merupakan bandar yang sangat popular mempunyai banyak tempat lawatan menarik, antara tempat percutian di kota Malang Batu adalah ; Flower garden, Coban rais, Coban rondo waterfall, Muzeum ankut, Taman 1000 bunga, Masjid jin turen, Jatim park 1, 2 & 3, dan satu lagi yang tak boleh dilewatkan semasa melakukan program pakej percutian ke Malang, iaitu Ladang Epal Malang.

Antara Pilihan Pakej Percutian ke Malang :

Sekiranaya tuan / puan memerlukan info lebih banyak mengenai “Kawah Ijen Bnayuwangi” dan pilihan pakej ke tempat tempat percutian di Surabaya, seperti pakeg ke Gunung Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu, Perkhidmatan supir, Aktiviti pelancongan dan harga pakej ground ke Surabaya, sila hubungi pihak travel agency kami.

Kawah Ijen Surabaya dilanda Kebakaran

Mungkin Anda juga menyukai