Air Terjun Coban Sriti Surabaya

Air Terjun Coban Sriti Surabaya

Air Terjun Coban Sriti SurabayaAir Terjun Coban Sriti Surabaya – Surabaya merupakan kota terbesar ke dua di Indonesia selepas Jakarta yang popular dengan sebutan kota sejarah, dan merupakan kota yang mempunyai banyak tempat pelancongan moden dan semula jadi.

Antara tempat percutian semula jadi yang popular di Surabaya adalah Gunung Bromo, Kawah Ijen, Gunung Semeru, Malang Batu city tour, Madakaripura dan satu lagi tempat pelancongan terbaru di Surabaya yang wajib dilawati semasa melancong di Surabaya, iaitu Air Terjun Tumpak Sewu.

Coban Sriti, Air Terjun dekat Tumpak Sewu

Coban Sewu atau Air Terjun Tumpak Sewu adalah tempat Percutian Surabaya yang saat ini menjadi destinasi terbaik, sebab selain memiliki view menarik, tempat percutian ini juga memiliki banyak tempat menarik di sekitarnya, dan antara tempat percutian menarik di dekat Tumpak Sewu adalah Air Terjun Coban Sriti.

Air Terjun Coban Sriti salah tempat percutian terletak di perbatasan kota Malang dan Lumajang, lebih tepatnya berada di kampung Sidomulyo, Kecamatan Pronojiwo, Lumajang, Jawa Timur, Indonesia. Dan Air Terjun Coban Sriti ini merupakan salah satu tempat pelancongan alam semula jadi yang wajib korang lawati semasa kita pergi ke Air Terjun Tumpak Sewu, Lumajang Surabaya.

Air Terjun Coban Sriti memiliki ketinggian Air Terjun 600 meter dan masuk kategory salah satu air terjun tertinggi yang ada di Surabaya, Jawa Timur, Indonesia. Curahan air terjun nya bersumber dari aliran dua mata air, yaitu Sungai Glidik dan Besukbang. Dan curahan air dari Air Terjun Coban Sriti sangat deras, oleh sebab itulah semua pelancong tidak dibenarkan untuk mandi di bawah air terjun Coban Sriti.

Apa tarikan dari pada Air Terjun Coban Sriti ni,? Air Terjun Coban Sriti ini merupakan air terjun cantik di Surabaya, sebab selain air terjunnya sangat tinggi dan cantik, di semua tepi air terjun dilingkari tebing hijau yang sangat tinggi menjulang +- 150 meter. Tapi laluan menuju ke Coban Sriti sangat susah dan beresiko banjir lahar dari Gunung Semeru Mahameru.

Sebab itulah korang di butuhkan stamina yang prima semasa menuju ke Coban Sriti, dan korang mesti menyeberangi sungai selama -+ 1,30 jam hingga sampai di lokasi Coban Sriti, dan untuk saat ini Air Terjun Coban Sriti belum dikelola secara profesional oleh pihak kerajaan tempatan, tapi walaupun laluan ke Air Terjin ini tak bagus semakin hari semakin ramai pelancong yang datang untuk menikmati keindahan Coban Sritu secara langsung, dan sekiranya korang melawati tempat percutian ini.

Lihat juga tempat percutian menarik dekat Tumpak Sewu lainnya, iaitu Air Terjun Kabut Pelangi, Surabaya.

Bila masa sesuai nan terbaik untuk melawati Air Terjun Coban Sriti,? Masa terbaik adalah musim kemarau, sebab kalo musim hujan dikhawatirkan banjir aliran dari Gunung Semeru, dan beberapa trip pakej percutian Surabaya, yang sangat sesuai dikombinasikan dengan lawatan ke Air Terjun Coban Sriti adalah sebagai berikut :

Demikian info mengenai “Air Terjun Coban Sriti Surabaya”. Sekiranya tuan/puan memerlukan info mengenai pilihan Pakej Percutian Bromo, Surabaya city tour, Malang Batu, Kawah Ijen, harga pakej ground ke Surabaya, perkhidmatan supir di Surabaya dan info lain lain, sila contact pihak travel agency kami.

Air Terjun dekat Tumpak Sewu Surabaya

Mungkin Anda juga menyukai