Air Terjun Kabut Pelangi Surabaya

Air Terjun Kabut Pelangi Surabaya

Air Terjun Kabut Pelangi SurabayaAir Terjun Kabut Pelangi Surabaya –  Selain terkenal kota Sejarah, Kota Surabaya merupakan salah satu bandar yang popular mempunyai banyak tempat percutian moden dan percutian Alam semula jadi, sehingga kota Surabaya menjadi tempat yang selalunya menjadi tumpuan pelancong tempatan mahupun mancanegara.

Semasa kita orang merancang program percutian ke Surabaya, tentu mencara refrensi mana mana tempat terbaik yang nak dilawatinya, baik tempat percutian moden mahupun pelancongan Alam semula jadi.

Air Terjun Kabut Pelangi, Lumajang Surabaya

Oleh sebab itulah disini kami akan maklumkan mana mana tempat yang mesti dilawati semasa pergi melancong di Surabaya, antara tempat pelancongan yang wajib dilawati adalah Gunung Bromo, Malang Batu, Kawah Ijen Bnayuwangi, Tumpak Sewu, Gunung Semeru, Taman Baluran, Pantai Gili, Madakarupura waterfall, Ranu Kumbolo dan ada satu lagi tempat mernarik yang wajib dilawatinya semasa Anda melakukan trip pelancongan ke Surabaya, iaitu “Air Terjun Kabut Pelangi”.

Air terjun Kabut Pelangi (kabut pelangi waterfall) ialah salah satu tempat Pelancongan Surabaya yang letaknya dekat dengan kaki Gunung Semeru (gunung tertinggi di Pulau Jawa), dan Air terjun Kabut Pelangi ini masuk daerah Pronojiwo, Kecamatan Pronojiwo, Kabupaten Lumajang, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia.

Selain berhammpiran dengan Gunung Semeru Mahameru, Air terjun Kabut Pelangi merupakan tempat percutian dekat dengan Air Terjun Tumpak Sewu, So.. tak hairan lah jika Air Terjun ini selalunya menjadi tumpuan pecinta tempat pelancongan Alam semula jadi, sebab selain Air Terjun nya menarik nan cantik, tempat percutian ini behampiran dengan Tumpak Sewu.

Kenapa Air Terjun ini dinamakan Air Terjun Kabut Pelangi (kabus pelangi),? Asalnya nama Kabut Pelangi berasal dari penampakan yang sering terjadi di kawasan air terjun ini muncul pelangi indah dan pelangi tersebut tanpak melintang nan cantik di sekitaran air terjun yang disebabkan oleh cahaya matahari.

Sekiranaya kita orang nak pegi ke Air Terjun Kabut Pelangi yang memiliki ketinggian lebih kurang 100 meter ini mesti bersusah payah dahulu dan mesti melakukan trek dan melalui beberapa sungai kecil terlebih dahulu, tapi kepenatan Anda sepanjang menuju Air Terjun ini tak akan membuat rugi, sebab keindahan Air Terjun Kabut Pelangi akan membuat rasa penant Anda hilang semasa itu.

Berapa mahal bayaran pergi Air Terjun Kabut Pelangi,? Harga tiket entrance ke Air Terjun Kabut Pelangi mula mula awal dibuka, sangat sangat murah iaitu idr,5000, +-rm1.45, dan sekarang Air Terjun ini popular sudah, So.. sekarang bayaran masuk Air Terjun Kabut Pelangi ini berbeza berubah, tapi tak terlampau mahal.

Untuk melawati Air Terjun Kabut Pelangi ini Anda boleh guna jalur dari Surabaya, Bnayuwangi / Malang Batu – Lumajang – Pronojiwo – Kabut pelangi. Dan lagi baik kalo Anda guna perkhidmatan supir, So.. Anda tak perlu risau sepanjang perjalanan menuju Air Terjun di Lumajang, Surabaya ini.

Dan beberapa pilihan Pakej Percutian Surabaya, yang sangat sesuai dikombinasikan dengan lawatan ke Air Terjun Kabut Pelangi ini adalah :

Sekiranya Anda perlukan info lebih banyak mengenai “Air Terjun Kabut Pelangi Surabaya”, dan pilihan Pakej Percutian Surabaya, Harga Pakej Surabaya, Aktuviti pelancongan di Surabaya, Perkhidmatan supir di Surabaya, dan lain lain, sila hubungi contact travel agency Surabaya kami.

Air Terjun Kabut Pelangi di Lumajang Surabaya

Mungkin Anda juga menyukai