Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Liza

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Liza

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Liza

juanda surabaya airport

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Liza, 13/02/2019 hari rabu (hari 1), saya Abdul kader bersama bapak sali crew dari ejen surabaya travel yang berlaku sebagai supir memulakan pakej percutian Surabaya Bromo Malang 5 hari 4 malam atau trip percutian ke Surabaya 5h4m dengan mengambil kak sharliza ramli & family di Surabaya airport.

Masa itu flight kode kak sharliza QZ395, tiba di Surabaya 16:25pm local time. Sebelum bergerak ke hotel gunung Bromo Surabaya, selaulunya kami ambik gambar guna statement ke travel office, kemudian bergerak ke hotel gunung Bromo dalam masa perjalanan lebih kurang 3 jam.

Masa itu dalam perjalanan ke hotel gunung Bromo, kami stop di salah satu rstaurant tempatan untuk dinner dan makan kak sharliza ramli & family masa itu masuk pakej selama trip pakej percutian Surabaya Bromo Malang (pakej ground surabaya). Selepas dinner, bergerak menuju ke hotel, check in dan rehat untuk persiapan trip Pakej Percutian Surabaya Bromo, esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Liza

puncak penanjakan gunung bromo

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Liza, 14/02/2019 hari kamis (hari 2), kami memulakan pakej trip percutian gunung Bromo tepat pukul 02:30am, sebab kalo kita ingin mendapatkan tempat selesa semasa melihat Bromo sunrise, kita mesti bergerak awal dari hotel, sebab gunung Bromo sentiasa ramai pelawat di sepanjang tahun.

Tapi sayang seribu sayang, masa itu tak ada sunrise, sebab kawasan taman nasional gunung Bromo tengger Semeru tertutup kabus, sebab waktu itu hujan kuat malam tadi sehinnga pagi, so,, kami kejap sahaja di puncak gunung penanjakan gunung Bromo.

Kemudian kami bersama kak sharliza ramli & family ke tempat parkir jeep Bromo untuk meneruskan trip pakej percutian ke destinasi seterusnya, iaitu kingkong hill Gunung Bromo yang merupakan tempat alternatif melihat sunrise Gunung Bromo, tapi sayangnya di puncak kingkong Bromo pun sunrise tak tanpak.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Liza

pasir widodaren gunung bromo

Bromo sunrise di bukit kingkong tak tanpak, akhirnya kami kembali ke jeep semula, masa itu tak langsung pergi ke kawah Bromo, tapi kami bersama puan kak sharliza & family melawati tempat pelancongan dekat Kawah Bromo, iaitu Pasir Widodaren Gunung Bromo.

Pasir Widodaren Bromo Surabaya, merupakan tempat percutian sekitar Gunung Bromo berupa padang pasir yang wajib dilawati semasa kita melakukan program pakej percutian di Bromo Surabaya, sebab tempat ini sangat cantik dan menarik di kawasan taman nasional Bromo tengger semeru Surabaya.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Liza

padang savana gunung bromo

Selepas lawatan di kingkong hill Bromo, waktu itu tak melawati kawah Gunung Bromo, sebab kawah tertutup kabus, so kami meneruskan program Pakej lawatan Bromo ke destinasi seterusnya, iaitu Padang Savana Gunung Bromo sekali melawati bukit teletubbies yang letaknya berhampiran sahaja.

Padang savana dan Bukit teletubbis di Gunung Bromo ini merupakan tempat menarik yang wajib dilawati semasa kita orang pegi ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, selain itu padang savana dan bukit teletubbies ini juga menjadi spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Liza

pasir berbisik gunung bromo

Selepas itu kami menghantar kak sharliza ramli & family ke tempat pelancongan terkhir daripada program trip Pakej Percutian Surabaya Bromo, iaitu Pasir Berbisik. Tempat ini selalunya dilawati selepas melawati padang savana atau kawah Bromo.

Kami yang berlaku sebagai guide, mersa sedih dan kasihan kepada kak sharliza ramli & family, sebab sepanjang trip masa itu hujan kuat, tapi kami sangat beryukur, sebab kak sharliza ramli & family sangat memaklumi dan masih mersa puas hati sepanjang perjalanan trip pakej pelancongan Surabaya Bromo Malang.

Kami maklumkan kepada anda yang nak pergi melakukan trip Pakej Percutian ke gunung Bromo dan tempat tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai nan terbaik untuk pelancongan ke Bromo Malang Surabaya bermula dari bulan april – dec.

Lepas melawati pasir berbisik Bromo, kami bersama kak sharliza ramli & family kembali ke jeep Bromo, kemudian balik hotel Bromo semula dengn masa 1 jam (bromo view hotel). Pukul 12:19pm check out, kemudian bergerak menuju hotel kawasan Malang Batu (seulawah grand view hotel) dalam masa perjalanan 3 jam. 15:43pm kami sampai sudah di hotel Malang, check in dan rehat untuk persiapan trip Pakej Percutian ke Malang, esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Liza

masjid jin malang surabaya

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Liza, 15/02/2019 hari jumat (hari 3) di hari ke 3 masa itu ayah mak  kak sharliza ramli minta relax saja, so,, masa itu 2 tempat sahaja yang dilawati, iaitu Masjid Jin Malang dan lawatan ke Ladang Epal Malang.

Waktu itu kami bersama kak sharliza & family bergerak sekitar pukul 08:29am menuju ke Masji Jin Tiban, sebuah Masjid Jin Ajaib yang kunun di bina oleh bangsa Jin dalam masa 1 malam sahaja, bahkan penduduk awam sekitar pun tak faham bila masjid itu di bina. *lihat info lebih lengkap tentang Masjid Jin Malang.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Liza

ladang epal malang surabaya

Selepas lawatan di masjid jin ajaib kami bersama  kak sharliza & family meneruskan trip pakej percutian ke tempat pelancongan popular nan menarik di kawasan Malang Batu Surabaya iaitu Ladang Epal Malang Batu dalam masa perjalanan 10 minit.

Ladang Buah Epel Malang Surabaya adalah salah satu tempat lawatan popular nan menarik di kawasan bandar Malang yang berisi aktiviti petik apel langsung dari pokok, dan para pelancong juga dapat menikmati buah epal hingga puas. *Lihat info lebih lengkap tentang Ladang Epal Malang.

Setelah program lawatan di ladang epal Malang, kami menghantar kak sharliza ramli & family ke restaurant tempatan untuk makan tengah hari, dan kemudian balik hotel – istirahat untuk persiapan program Pakej Percutian ke Malang esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Liza

taman bunga malang surabaya

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Liza, 16/02/2019 hari sabtu (hari 4), Check out hotel, kemudian kami memulakan trip pakej percutian ke salah satu tempat pelancongan menarik di Malang Surabaya, iaitu Taman Bunga Selecta yang juga popular dengan sebutan Taman 1000 Bunga Malang.

Taman Bunga Selecta Malang merupakan tempat percutian yang sentiasa ramai dilawati pelancong tempatan mahupun asing, sebab tempat pelancongan ini meruapakan tempat percutian di Malang Surabaya yang masuk categori tempat lawatan menarik di kawasan Malang. *Lihat info Taman Bunga Malang.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Liza

taman langit malang surabaya

Selepas melawati Taman 1000 Bunga di Malang, kemudian kami bersama kak sharliza ramli & family meneruskan ke tempat percutian menarik dan terbaru di Malang Batu, Surabaya, iaitu Taman Langit Malang.

Taman Langit Malang adalah tempat percutian yang didesain seolah-olah taman yang berada di negeri atas awan. Pelancong yang datang kat sini selalunya merasakan sensasi berada di negeri dongeng. dan akan merasakan macam melayang-layang di atas langit, sebab tempat ini terletak di atas puncak kawasan Malang Batu, Surabaya.

Selesai program lawatan ke taman langit Malang, masa itu kami hantar kak sharliza ramli & family ke pusat membeli belah khas Malang Surabaya. Selalunya pelancong dari Malaysia, Brunai, (pakej melayu) semasa trip pakej pelancongan di Malang Surabaya, kami hantar ke tempat oleh oleh khas Malang Batu, sebab di tempat ini sangat lengkap dan harga murah. Dan Selepas itu bergerak ke hotel Surabaya dalam masa 2,30 jam – check in hotel Surabaya (win hotel surabaya) – rehat untuk program Pakej Percutian Surabaya hari terkhir esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang - Liza

rumah makan padang surabaya

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Liza, 17/02/2019 hari ahad (hari 5), Pukul 09;00 check out hotel dan sebelum kami hantar ke Surabaya airport kami hantar ke Rumah Batik & Souvenir kahas Surabaya (mirota surabaya), sebab masa flight balik ke Malaysia kak sharliza ramli & family pukul 04:21.

Pukul 12:19pm selepas melawati Rumah Batik, kami hantar ke rumah makan padang Surabaya untuk makan tengah hari. Selepas makan tengah hari kami hantar ke Surabaya airport dan Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Liza 5b Hari 4 Malam atau Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang 5h4m, finish.

Demikian cacatan kami semasa program Pakej Percutian Surabaya 5 Hari 4 Malam bersama kak sharliza & family. Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground ke Surabaya, Bajet percutian, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact perkhidmatan travel ejen kami.


Pilihan Pakej Percutian Surabaya Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu, Surabaya :

Pakej Percutian ke Surabaya Bromo Malang 5h4m

Mungkin Anda juga menyukai