Puncak B29, Tempat Pelancongan Sekitar Bromo

Puncak B29, Tempat Pelancongan Sekitar Gunung Bromo

Puncak B29, Tempat Pelancongan Sekitar BromoPuncak B29 Semeru adalah salah satu tempat Percutian di Surabaya yang terletak di dekat taman nasional Bromo Tengger Semeru sekaligus menjadi objek pelancongan menarik di Surabaya, Jawa Timur. Ketinggian Puncak nya mencapai 2.900 mdpl, dengan ketinggian tersebut para pelancong dapat melihat keindahan gumpalan awan dari view tertinggi diatas gunung B29 Surabay, sebab keistimewaan keindahan Sunrise dan panorama awan (kabus) nya, maka tempat pelancongan ini sering disebut sebagai negeri diatas awan.

Tempat Percutian Dekat Gunung Bromo Surabaya

Pelancongan B29 Surabaya ini terletak di desa Argosari kecamatan Senduro Lumajang. Puncak B29 masih dalam satu rangkaian dengan Gunung Semeru dan Gunung Bromo yang terletak di kawasan sempadan Kabupaten Lumajang dan Probolinggo. Kalau dari surabaya kamu boleh melalui jalur pantura ke arah lumajang, Jarak dari surabaya ke lumajang kira-kira 155 km. Sementara kalau dari malang kamu boleh menggunakan jalan raya sawahan ke arah lumajang, jarak malang lumajang kira-kira 120km.

Untuk mengetahui Jalur Puncak B29 Argosari, anda boleh memulakan hiking selama 4 jam dari Mentigen Bromo, dengan melewati jalan pergunungan, Jika anda berangkat dari Lumajang untuk menuju lokasi puncak b29 kurang lebih jarak yang perlu di tempuh sekitar 60 km. Sila arahkan kenderaan anda menuju Kecamatan Senduro kemudian arahkan ke daerah Desa Argosari.

Sepanjang laluan menuju Puncak B29 Lumajang tersebut kita akan disuguhi pemandangan dengan warna khas luar bandar kerana kita akan melewati perkebunan sayur milik warga sekitar seperti kol, kentang, lobak merah, bawang prei, lombok, dll. Ladang sayur-sayuran tersebut selari condong mengikuti kontur tanah di bukit tersebut akan menjadi daya tarik tersendiri bagi para pelawat Puncak B29 Surabaya.

Maklumat kepada tuan puan yang ingin melakukan trip pakej percutian ke kawasan taman national Bromo tengger semeru sekali ke tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai nan terbaik untuk percutian ke Gunung Bromo, Malang bermula dari bulan april – dec.

Pakej Camping B29 Bromo Surabaya

Selain dapat menikmati keindahan Sunrise, di Puncak B29 anda boleh mendirikan khemah sekaligus menikmati keindahan Alam sebagaimana aktiviti Camping di Bromo. Dan untuk maklumat mengenai Pakej Pelancongan Surabaya, Pakej Pelancongan Gunung Bromo, (paket tour Bromo), Bajet Pakej Pelancongan, Sewa Jeep Bromo, dan kemudahan pelancongan lainnya, sila hubungi contact travel ejen surabaya kami..


PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN SURABAYA BROMO, JAWA TIMUR :

Tempat Pelancongan Sekitar Gunung Bromo Surabaya

Mungkin Anda juga menyukai