Kemegahan Masjid Jamek Al Akbar Surabaya

Kemegahan Masjid Jamek Al Akbar Surabaya

Kemegahan Masjid Jamek Al Akbar SurabayaKemegahan Masjid Jamek Al Akbar Surabaya – Kota Surabaya merupakan bandar terbesar kedua selepas Jakarta, Indonesia yang selalunya menjadi tumpuan utama bagi pelanconga tempatan mahupun pelancong dari Malaysia dan pelancong dari mancanegara lainnya.

Kenapa Surabaya selalunya menjadi destinasi utama bagi pelancong,? sebab Surabaya memiliki banyak tempat percutian yang sangat menarik, seperti Gunung Bromo, Malang Batu, Kawah Ijen, Tumpak Sewu, dan lain lain.

Satu lagi yang mesti kita faham, bahawa selain tempat percutian semulajadi, seperti Gunung Bromo, Malang Batu, Kawah Ijen, Gunung Semeru dan Air Terjun Tumpak Sewu, Surabaya merupakan bandar yang mempunyai banyak Masjid Jamek yang sangat menarik nan cantik, sehingga Surabaya sangat sesuai untuk program Pakej Percutian Muslim. Dan salah satu Masjid yang bole dilawati semasa kita pegi Surabaya, adalah Masjid Jamek Al Akbar (al akbar mosque).

Masjid Al Akabar, Masjid Cantik di Surabaya

Masjid Jamek Al Akbar yang juga terkenal dengan Masjid Agung Surabaya ialah masjid yang letaknya ada di Kota Surabaya, Jawa Timur, Indonesia. Salah satu tarikan dari pada Masjid ini iaitu kubahnya yang sangat besar berwarna biru sekali memiliki satu menara yang tingginya 99 meter. Dan Masjid Jamek ini merupakan Masjid Jamek terbesar kedua di Indonesia selepas Masjid Istiqlal di Jakarta.

Lihat juga info menarik lainnya mengenai keindahan masjid ajaib turin malang  atau Masjid Jin Malang.

Masjid Jamek Al-Akbar di Surabaya dibina 4 Agustus 1995. Dan peletakan batu pertama oleh Naib Presiden Indonesia Try Sutrisno. Namun masa itu indonesia tengah kena krisis moneter, sehingga masa itu pembinaan masjid dihentikan sementara. Tahun 1999, masjid ini dibina semula dan selesai tahun 2001. Tepat 10 November 2000, Masjid jamek Surabaya ini diresmikan oleh Presiden RI KH. Abdurrahman Wahid (gus dur).

Apa tarikan dari pada Masjid Jamek Al-Akbar di Surabaya ini,? Masjid Jamek Al-Akbar di Surabaya mmepunyai panjang 147 meter dan lebar 128 meter dan memiliki 1 kubah besar yang sangat indah. Tarikan lainnya bentuk kubah Masjid Jamek Al-Akbar Surabaya ini menyerupai setengah telur dengan 1,5 layer yang memiliki tinggi sekitar 27 meter macam Masjid Raya Selangor di Syah Alam (Malaysia).  * info lebih banyak sila lihat info mengenai masjid al akbar surabaya.

Bila masa yang sesuai untuk melawati Masjid Jamek di Surabaya ini,? Sentiasanya pelancong dari Malaysia melawati mesjid ini semasa program ziarah wali songo di Surabaya. Selain program ziarah wali, Anda dapat melawati Masjid jamek ini semasa pergi ke Malang Batu atau Gunung Bromo, sebab letak Masjid ini satu laluan dengan Malang Batu dan Gunung Bromo.

Sekiranya tuan/puan sedang merancang trip Pakej Percutian Surabaya, disini kami memberikan beberapa pilihan Pakej Percutian Surabaya, yang dapat dikombinasikan dengan lawatan ke Masjid Jamek Al Akbar Surabaya, diantaranya :

Demikian info mengenai tempat lawatan “Masjid Al Akbar di Surabaya”, Sekiranaya Anda memerlukan info mengenai pilihan Pakej Pelancongan di Surabaya, Aktiviti package di Gunung Bromo, Trip Percutian Malang Batu, Surabaya city tour, Fasiliti pakej percutian, Perkhidmatan Supir di Surabaya dan Harga pakej ground di Surabaya, sila hubungi pihak travel agency kami.

Masjid Al Akabar, Masjid Menarik di Surabaya

Mungkin Anda juga menyukai